Bilim

Google yapay zeka ile selleri yedi gün önceden tahmin ediyor

google

Google son zamanlarda yapay zeka konusuna bir hayli önem veriyor. Şirketin üretken yapay zekayı kullanan Circle to Search, duvar kağıdı aracı ve Üretken Arama Deneyimi gibi pek çok ürünü mevcut. Ancak Google’ın yapay zeka ile olan ilişkisi bu ürünlerle sınırlı kalmıyor ve başka deneysel projelere de uzanıyor. Bu projelerden birisi de şirketin makine öğrenmesi ve yapay zeka ile selleri yedi gün önceden tahmin etmesini sağlıyor.

Google’dan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, makine öğrenme tekniklerinin yardımıyla küresel ölçekteki sel tahminlerinin ciddi anlamda iyileştirildiği belirtildi. Şirketten verilen bilgiye göre, “küresel anlık tahminlerin güvenilirliği ortalama sıfırdan beş güne çıkarıldı. Hatta bazı senaryolarda su baskınları yaşanmadan bir hafta önce tahmin edilebildi.

Taşkınları önceden tahmin etmenin zor olmasının nedenlerinden biri, çoğu nehirde “akış ölçer” adını taşıyan göstergenin bulunmaması. Bu göstergeler yağış ve fiziksel su havzası bilgileri gibi ilgili verilerin sağlanmasına yardımcı oluyor. Ancak Google, makine öğrenmesi teknolojisini mevcut tüm nehir verileriyle besleyerek ve makine öğrenmesi modelini hiçbir verinin bulunmadığı havzalara uygulayarak bu sorunun üstesinden gelmeyi başardı.

Google yapay zeka ile sel tahmini çalışmasının sonuçlarını Nature’da paylaştı

Şirketin çalışmasının sonuçları, saygıdeğer bilimsel yayın kuruluşlarından biri olan Nature’da yayınlanan bir makale aracılığıyla paylaşıldı.

Google yapay zeka destekli teknolojisiyle yerel verilerin mevcut olmadığı alanlarda bile taşkın tahminlerinin doğruluğunu küresel düzeye çekmeyi hedefliyor. Google, Sel Merkezi aracılığıyla 80’den fazla ülkede tahmin sunabiliyor. Su baskını uyarıları Google Arama, Haritalar ve Android bildirimleriyle ulaştırılıyor.

İLGİLİ HABERLER