Bilim

Google yapay zekâ ile insanlardan daha doğru kanser teşhisi koyabiliyor

google yapay zekâ

Google yapay zekâ teknolojilerinin sağlık konusunda ne kadar yararlı olabileceğini gösteren yeni bir buluşa imza attı. Şirketin araştırmacıları tarafından hazırlanan derin öğrenme aracı, ileri seviye göğüs kanserinin tespiti konusunda patoloji uzmanlarından daha yüksek bir doğruluk oranı vadediyor.

Lenf Nodu Asistanı (LYNA) olarak adlandırılan algoritmayı geliştiren Google’ın araştırmacıları, iki patoloji slaytı setini kullanarak tümörlerin karakteristik özelliklerinin tespitini mümkün hâle getirdi. Bu sistemin kanserin yayılmasını çok farklı koşullarda görebildiği ifade edildi.

Google’ın algoritmasının kanserli ve kansersiz slaytlar arasındaki farkı yüzde 99 oranında doğru tespit edebildiği belirtilirken, sistemin insan gözünden kaçabilecek küçük yayılmaları bile fark edebildiğinin altı çizildi.

LYNA’nın patoloji uzmanları tarafından destekleyici bir araç olarak kullanıldığında çok daha verimli bir araca dönüştüğünü vurgulayan Google, sistemin teşhis simülasyonlarıyla uzmanların işini kolaylaştırdığını belirtti. Küçük sıçramaların tespitindeki hata payını hatırı sayılır ölçüde azaltan LYNA ile inceleme süresinin de 1 dakikaya indiği ifade edildi.

Google yapay zekâ teknolojisini henüz gerçek hayatta klinik çözümler için kullanmış değil. Teknolojinin göğüs kanseri dışındaki kullanım sahaları konusundaki belirsizlik de hâlâ sürüyor. Ancak metastazın, yani kanserin yayılmasının, pek çok kanser türünde görülen bir durum olması, farklı kanser türlerinde de bu imkandan yararlanılabileceğini düşündürüyor.

İLGİLİ HABERLER