Eğlence

Apple müzik analiz şirketi Asaii’yi satın aldı

apple muzik

Apple müzik sektörüne 2000’li yılların başından bu yana büyük önem veriyor. iPod ve iTunes‘un yardımıyla ile adeta küllerinden doğan şirket, müzik endüstrisindeki dönüşümü de Apple Music ile yakalamıştı. Cupertino merkezli şirket, müzik endüstrisine verdiği önemi gösteren adımlar atmayı sürdürüyor.

Axios’ta yer alan habere göre, Apple yeni sanatçıların keşfi üzerine odaklanan müzik analiz şirketi Asaii‘yi satın aldı. Asaii, geçtiğimiz ay hizmetlerini 14 Ekim itibarıyla sonlandıracağını açıklamıştı. Apple’ın yeni sanatçıların keşfine yönelik olduğu düşünülen bu hamlesinin Spotify’ın bağımsız müzisyenlerin önünü açmasından sonra gerçekleşmesi dikkat çekiyor.

Asaii’nin ana ürünü, hem çevrimiçi müzik servislerinden hem de sosyal medyadan veri çeken bir kontrol paneli. Bu panel sayesinde plak şirketlerinin pazarlama kampanyalarını ve turne programlarını düzenlemesinin kolaylaştığı belirtiliyor. Ancak panelin asıl yeteneği olarak bir yıldızı parlamadan keşfedebilmesi öne çıkıyor. Asaii teknolojisinin bir sanatçıyı listelere girmeden 10 hafta ila 1 yıl öncesinde keşfetmeyi sağlayacağını iddia ediyor.

Apple’ın çevrimiçi müzik pazarındaki en büyük rakibi Spotify, kısa süre önce etki sahasını bağımsız müzisyenleri de kapsayacak şekilde genişletmek için bir adım atmıştı. Geçtiğimiz ay itibarıyla bağımsız sanatçıların platforma şarkılarını doğrudan yükleyebilmelerinin önü açılmıştı. Popüler isimlerin şarkıları artık hemen hemen tüm çevrimiçi platformlarda dinlenebilirken, henüz keşfedilmemiş yıldızlara yer vermek çevrimiçi müzik servislerine rekabette avantaj sağlama potansiyeli taşıyor.

Asaii sanatçılara yönelik paneline ek olarak insanların dinleme alışkanlıklarından hareketle içerik öneren bir algoritmaya da sahip. Bu algoritmanın da Apple tarafından Spotify’ın kişisel öneri sunan listelerine karşı kullanılması muhtemel görünüyor.

Apple müzik sektörüne yönelik satın alımlara yabancı değil

Apple müzik sektörüne yönelik satın alımları daha önce de gerçekleştirmişti. Teknoloji devi son olarak Shazam’ı bünyesine katmıştı. Apple’ın Asaii için 100 milyon doların altında bir rakam ödediği söyleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER