Teknoloji

Google yapay zekâ eğitimi için Reddit ile veri anlaşması imzaladı

google yapay zekâ

Google yapay zekâ eğitiminde kullanılacak verilerin tedariği için Reddit ile anlaşma imzaladı. Reddit tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, Google’a yapay zekâ modellerinin eğitimi için daha verimli veriler sunulacağı belirtildi.

Bu iş birliği Google’a Reddit’in veri API’ına erişim imkanı sağlayacak. Söz konusu API, Reddit’ten gerçek zamanlı içerik çekiyor. Bu, “Google’a Reddit’teki geniş mevcut içerik kümesine erişmenin verimli ve yapılandırılmış bir yolunu” sağlayacak ve aynı zamanda şirketin Reddit içeriğini ürünleri genelinde yeni yollarla görüntülemesine olanak tanıyacak.

Reddit CEO’su Steve Huffman geçen yıl Reddit’in API değişiklikleri ve ardından gelen protestolar hakkında konuştuğunda, “API kullanımı maliyetlerin karşılanmasıyla ilgilidir ve veri lisanslaması bizim için yeni bir potansiyel iş alanıdır” ifadesini kullanmıştı. Bu, Reddit’in gelecekte de benzer anlaşmalara imza atabileceği anlamına geliyor.

İş birliği, Reddit’e, Google’ın şirketlerin arama sonuçlarını iyileştirmesine yardımcı olması beklenen yapay zeka destekli hizmeti Vertex AI’ya da erişim sağlayacak. Reddit, değişikliğin şirketin veri API şartlarını etkilemediğini, bunun da geliştiricilerin veya şirketlerin onay olmadan ticari amaçlarla buna erişmesini engellediğini söylüyor.

Reddit, kısa süre önce isimsiz bir yapay zekâ şirketiyle 60 milyon dolarlık bir eğitim anlaşması yapmıştı. Google Arama şu anda Reddit, Stack Overflow ve Hacker News gibi insanların tartıştığı sitelerdeki sonuçlara göz atmanıza olanak tanıyan bir “forumlar” filtresinin testini genişletiyor.

Google yapay zekâ ortağı Reddit ile geçmişte karşı karşıya gelmişti

Google yapay zekâ eğitimi için Reddit ile birlikte çalışsa da, iki şirketin daima aynı yerde durmadığını da hatırlatmak gerekiyor. Reddit daha önce şirketlerin yapay zekâ modellerini eğitmek için verilerini ücretsiz kullanacağı endişesi nedeniyle Google’ın sitesini taramasını engellemekle tehdit etmişti. Reddit ayrıca önümüzdeki haftalarda ilk halka arzını duyurmaya hazırlanıyor ve bu değişikliği muhtemelen 2021’de 10 milyar doların üzerinde olan değerlemesini artırma çabasının bir parçası olarak yapıyor.

İLGİLİ HABERLER