Teknoloji

Google yapay zekâ çalışmaları için Çin’e araştırma merkezi açıyor

Google Türkiye google fransa
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google yapay zekaGoogle ve Çin arasındaki ilişki ilk günden bu yana dalgalı bir seyir izliyor. Şirketin amiral gemisi olan arama motoru, ülkede yasaklı durumda. Google Play Store, Gmail ve Google Drive gibi servislere de Çin’den erişilemiyor. Ancak bu durum, Çin’in Google adına önemli bir ülke olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ülkede varlığını sürdüren internet devi, bunu daha belirgin hâle getirmeyi planlıyor. Google yapay zeka çalışmaları için Çin başkenti Pekin’e araştırma merkezi açıyor.

Google daha önce New York, Toronto, Londra ve Zürih’te yapay zekâ üzerine çalışmaların yapıldığı araştırma merkezleri kurmuştu. Pekin’deki merkez, Asya kıtası için bir ilk olacak. Merkezdeki araştırmacı ekibini küçük tutmayı planlayan şirket, bu ekibi Çinli mühendislerle destekleyecek. Yapay zekâ alanında uzmanlaşan isimlerle şimdiden anlaşan Google, merkezin yönetimini ve koordinasyonunu ise yapay zekâ çalışmalarının önde gelen isimlerden olan Fei-Fei Li’ye verdi.

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’de yapay zekâ konusunda uzman araştırmacı ve mühendisler bulmak zor değil. Ancak bu yetenekli kitleye gözünü diken tek şirket Google değil. Çin’in yerel teknoloji devleri Baidu, Tencent ve Alibaba gibi şirketler de yapay zekâ konusunda son zamanlarda önemli çalışmalar yapıyor. Hızlı biçimde büyüyen SenseTime ve Face++ gibi girişimler de yapay zekâ alanında dikkate değer adımlar atıyor.

Google yapay zeka biliminin sınırının olmadığına inanıyor

Yapay zekâ araştırma merkezinin açılması, Google’ın Çin’de yeni servisleri faaliyete geçireceği anlamına gelmiyor. Bu durum, mevcut servislerin yakında Çin’de kullanılabileceğini de söylemiyor. Ancak Çin hükümetinin araştırma ve geliştirme konusundaki iştahı, bu kararla daha net biçimde görülüyor. Google yapay zekâ araştırma merkeziyle sınırları da kaldırmayı amaçlıyor. Şirketin ülkedeki yapay zekâ çalışmalarını yürüten Fei-Fei Li, “Hem yapay zekânın hem de faydalarının sınırı yok.” sözlerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER