Teknoloji

Google’ın Pixel 4 ile ilgili tartışmalı saha programı askıya alındı

google

Google’ın yeni amiral gemisi akıllı telefonu Pixel 4’ün tanıtılmasına iki haftadan az zaman kala, şirket, tartışmalı bir saha araştırma programını geçici olarak askıya aldı. Söz konusu program ABD şehirlerindeki katılımcılara, 5 dolarlık hediye sertifikası karşılığında yüzlerinin taranması için izin isteğinde bulunuyordu.

ABD’de yayınlana New York Daily News bu konuyla ilgili olarak yaptığı haberde, Google’ın sözleşmeli iş ortaklarından bir tanesinin Atlanta’daki evsiz insanları aktif biçimde hedeflediğini ve kolej öğrencilerini sadece yeni bir uygulamayı test ettiklerini iddia ederek katılmaları için onları kandırdığını bildirdi.

The Verge sitesinin konuyla ilgili haberinde, söz konusu şirketin başlangıçta kendilerine yaptığı açıklamada, Pixel 4’ün yeni Face Unlock (Yüzle Ekran Kilidi Açma) özelliğinin farklı yelpazeye yayılmış yüzleri tanıyıp tanımadığından emin olmak için test yapıldığını söylemişti. Sistemin insanların cilt renklerine göre ayrım yapıp yapmadığından emin olunmak istenmişti ki, bu endişe bir yüz tanıma sistemi için anlayışla karşılanabilir.

Google, konuyu haberleştiren yayın organlarına daha sonra yaptığı açıklamada, bu programı askıya aldığını ve konuyla ilgili araştırma başlattığını kaydetti. Şirket iddiaları doğrulamadı, ancak araştırma için Ranstad’dan taşeronları görevlendirdiğini doğruladı. Aynı taşeron adı Daily News tarafından verilen haberde de geçiyordu.

Google’ın konuyla ilgili olarak attığı adımlar

Google, iddiaları oldukça rahatısız edici olarak nitelendiriyor. Şirket, araştırmacılarına gerekli olan direktifleri verdiğinden emin olduğunu ve yüz tarama için iletişim kurdukları kişilere karşı şeffaf olmalarını istediğini söylüyor. Görünüşe göre, taşeron ile iddialar doğru olsa bile, Google buradaki kabahatin bir kısmından kurtulabilir.

Google konuyla ilgili olarak, “Bu iddiaları ciddiye alıyor ve araştırıyoruz. Doğruluk ve rıza ile ilgili iddialar, gönüllü araştırma çalışmaları ve sağladığımız eğitim için gereksinimlerimizi ihlal ediyor.” ifadesini kullandı.

Google, programı tamamen kapatmıyor. Sadece araştırma süresince askıya alıyor. Bu esnada sözleşmeli iş ortaklarına da ödemelerini sürdürecek.

Google’ın hamlesinden önce, Atlanta belediye avukatı Nina Hickson, evsiz insanların hedeflenmesi ile ilgili olarak şirkete oldukça sert ifadeler içeren bir mektup göndermişti: “Şirketinizin ticari çıkarlarını ilerletmek için en savunmasız nüfusumuzun üyelerinin sömürülme olasılığı, birçok nedenden dolayı derinden endişe vericidir.”

İLGİLİ HABERLER