Teknoloji

Google’dan masaüstü arama sonuçlarını kalabalıklaştıran bir yenilik

google masaüstü arama sonuç

Google bu hafta içinde arama sonuçlarına küçük web sitesi simgeleri eklemeye başladı. Böylelikle bir zamanların sade ve anlaşılır arama sonuç sayfalarında daha fazla kalabalık ve karışıklık yaratılmış oldu. Doğrusu bu durum sonuçların iyileştirilmesine ve kullanım deneyimine katkıda da bulunmuyor. Şirket, bu değişikliğin bilginin hangi kaynaktan geldiğini daha iyi şekilde göstermek adına yapıldığını söylüyor.

Geçen yıl benzer değişiklik Google’ın mobil arama sonuçlarında da yapılmıştı. Böylelikle akıllı telefonlarda arama deneyimi aşağıdaki gibi değişmişti:

google mobil arama sonuçları

Şirket, hafta içinde geçtiği bir tweet ile bu değişikliğin masaüstü arama sonuçlarına da gelmeye başladığını duyurmuştu. Bu değişikliğin “arama yapan kişilerin bilginin nereden geldiğini daha iyi anlamalarına yardımcı olduğunu”, arama yapan kişilerin sonuçları daha kolay tarayabileceğini ve neyi keşfedeceklerine karar verebileceklerini söylemişti.

Google trafiğinin büyük kısmı mobil arama sonuçları üzerinden dönüyor. Anlaşılan o ki, Google mobil kullanıcıların sağladığı geri bildirimlerden memnun kalmış olmalı ki, aynı tasarımı masaüstü arama sonuçlarına da getirmeye karar verdi.

Aslına bakarsanız, Google ilk çıktığı zaman, çok sade tasarımı ve sadece arama sonuçlarına odaklanmasıyla kullanıcıları kendisine çekmeyi başarmış ve bugünkü başarısının kapısını açmıştı. Bundan yirmi yıl öncesinde var olan birçok rakip arama motoruyla karşılaştırıldığında, Google’ın arama motoru ana sayfası ve sonuç sayfaları çok temiz ve sade görünüyordu. Zaman geçtikçe arama sonuç sayfaları çok daha fazla içeriğe ve tabii ki, reklama açıldı. Şimdi web sitesi simgelerini eklemek arama sonuç sayfasını biraz daha kalabalık hâle getiriyor.

Google son zamanlarda sadece görünürdeki tarafta değil, arka planda da arama motorunda önemli değişiklikler yapıyor. Arama algoritmasında uygulamaya başladığı değişiklikle içeriğini anahtar kelime yığınlarıyla dolduran sayfaların önemi azaltılacak. Aynı zamanda bilinen haber kaynaklarından gelen sonuçlara verilen önem de artıyor. Bununla birlikte arama sonuçlarına artırılmış gerçeklik tabanlı unsurlar da ekleniyor.

Eğer bir web siteniz varsa ve arama sonuç sayfalarında görünecek site simgesini belirlemek istiyorsanız, bu bağlantıda yer alan Google destek dokümanına göz atabilirsiniz. Lifehacker sitesi de çeşitli filtreler uygulayarak arama sonuç sayfalarının eski sadeliğine nasıl dönebileceğinizi gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER