Google‘ın çatı şirketi Alphabet, 2020’nin ilk çeyreğine ait finans raporunu yayınladı. Söz konusu raporda, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının şirket üzerindeki hem olumlu hem de olumsuz etkilerini görmek mümkün oluyor. Alphabet ve Google CEO’su Sundar Pichai, koronavirüs gölgesinde sona eren birinci çeyrek için “iki çeyreğin hikayesi” şeklinde bir tanımlama kullanırken; Google’ın en önemli gelir kaynağı olan reklam işinin mart ayında ciddi bir yara aldığını belirtti.
Pichai, koronavirüs salgınıyla birlikte şirketin bazı iş kollarındaki performans artışına dikkat çekti. Arama motorunun kullanım oranının patladığını belirten Google CEO’su, koronavirüsle ilgili arama aktivitesinin Super Bowl dönemindeki zirveyi dörde katladığını ifade etti. YouTube’un izlenme sürelerinin de arttığını açıklayan Google CEO’su, spesifik bir sayı vermese de; canlı yayın büyüyen bir alan olduğunu dile getirdi.
Koronavirüs salgını döneminde Android kullanıcılarının da cihazlarıyla olan bağı kuvvetlenmiş gibi görünüyor. İnsanların uygulamalarla daha çok haşır neşir olduklarını belirten Pichai, mart ayındaki uygulama indirme sayısının şubat ayındaki indirme sayısından yüzde 30 daha fazla olduğunu açıkladı. Son verilere göre, Google Play’deki aylık aktif cihaz sayısı 2.5 milyarı geçti. Ancak küresel talepteki düşüşe bağlı olarak yeni aktive edilen cihaz sayısı da düştü.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Google Avrupa’da gerçek zamanlı fiyatları Arama’dan kaldırıyor

Google’a elektrik sağlayacak nükleer santral 1,9 milyar dolarlık kredi aldı

Google WeatherNext 3 uydu verisiyle hava tahminini yeniliyor

Chrome bugün iki haftalık güncellemeye geçti, kurumsal takvim değişmiyor

iOS 27 için tarih belli oldu, Siri AI sonunda iPhone’lara geliyor
Bu dönemde Google’ın yüzünü güldüren cihaz ise Chromebook oldu. Pichai’nin açıkladığı rakamlara göre, 21 Mart haftasında Chromebook’lara olan talep bir yıl önceye kıyasla yüzde 400 oranında arttı. Google CEO’su, Clasroom adını taşıyan eğitim araçlarını kullanan öğrenci ve kurumların sayısının da 100 milyona ulaştığını; bu sayının mart ayının başında 50 milyon seviyesinde olduğunu belirtti.
Google koronavirüs etkisini ikinci çeyrekte hissedebilir
Google, bu zor dönemde gelirini bir önceki yıla göre yüzde 13 oranında artırdı ve çeyreği 41.2 milyar dolar gelirle tamamladı. Bu artışta en önemli rolü arama motoru, YouTube ve bulut biriminin performansı üstlendi.
Günün Öne Çıkan Fırsatları

REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir.
[irp]
Yine de, Google CFO’su Ruth Porat, ikinci çeyrekte koronavirüs etkisinin daha belirgin şekilde görülebileceği uyarısında bulundu. Porat, ikinci çeyreğin reklam pazarı için zorlu bir dönem olduğunu hatırlattı. Google’ın en önemli gelir kaynağı reklamlar olduğu için bu sektörün gidişatı şirket için daha büyük bir önem taşıyor.





