Teknoloji

Google koronavirüs tehlikesinin ilk dalgasını atlattı

google apple
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google‘ın çatı şirketi Alphabet, 2020’nin ilk çeyreğine ait finans raporunu yayınladı. Söz konusu raporda, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının şirket üzerindeki hem olumlu hem de olumsuz etkilerini görmek mümkün oluyor. Alphabet ve Google CEO’su Sundar Pichai, koronavirüs gölgesinde sona eren birinci çeyrek için “iki çeyreğin hikayesi” şeklinde bir tanımlama kullanırken; Google’ın en önemli gelir kaynağı olan reklam işinin mart ayında ciddi bir yara aldığını belirtti.

Pichai, koronavirüs salgınıyla birlikte şirketin bazı iş kollarındaki performans artışına dikkat çekti. Arama motorunun kullanım oranının patladığını belirten Google CEO’su, koronavirüsle ilgili arama aktivitesinin Super Bowl dönemindeki zirveyi dörde katladığını ifade etti. YouTube’un izlenme sürelerinin de arttığını açıklayan Google CEO’su, spesifik bir sayı vermese de; canlı yayın büyüyen bir alan olduğunu dile getirdi.

Koronavirüs salgını döneminde Android kullanıcılarının da cihazlarıyla olan bağı kuvvetlenmiş gibi görünüyor. İnsanların uygulamalarla daha çok haşır neşir olduklarını belirten Pichai, mart ayındaki uygulama indirme sayısının şubat ayındaki indirme sayısından yüzde 30 daha fazla olduğunu açıkladı. Son verilere göre, Google Play’deki aylık aktif cihaz sayısı 2.5 milyarı geçti. Ancak küresel talepteki düşüşe bağlı olarak yeni aktive edilen cihaz sayısı da düştü.

Bu dönemde Google’ın yüzünü güldüren cihaz ise Chromebook oldu. Pichai’nin açıkladığı rakamlara göre, 21 Mart haftasında Chromebook’lara olan talep bir yıl önceye kıyasla yüzde 400 oranında arttı. Google CEO’su, Clasroom adını taşıyan eğitim araçlarını kullanan öğrenci ve kurumların sayısının da 100 milyona ulaştığını; bu sayının mart ayının başında 50 milyon seviyesinde olduğunu belirtti.

Google koronavirüs etkisini ikinci çeyrekte hissedebilir

Google, bu zor dönemde gelirini bir önceki yıla göre yüzde 13 oranında artırdı ve çeyreği 41.2 milyar dolar gelirle tamamladı. Bu artışta en önemli rolü arama motoru, YouTube ve bulut biriminin performansı üstlendi.

Yine de, Google CFO’su Ruth Porat, ikinci çeyrekte koronavirüs etkisinin daha belirgin şekilde görülebileceği uyarısında bulundu. Porat, ikinci çeyreğin reklam pazarı için zorlu bir dönem olduğunu hatırlattı. Google’ın en önemli gelir kaynağı reklamlar olduğu için bu sektörün gidişatı şirket için daha büyük bir önem taşıyor.

İLGİLİ HABERLER