Teknoloji

Google “konular” ile arama terimlerinize yeni kelimeler öneriyor

google
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, arama sonuçlarınızı filtrelemenize yardımcı olmak amacıyla arama çubuğunun altına önerilen anahtar kelimeleri eklemeye başlayacak. Şirketin salı günü yayınladığı blog yazısına göre, bu özelliği “konular” adını taşıyor. Bunların sayesinde tamamen yeni bir arama yapmak zorunda kalmadan sorgunuza niteleyiciler ekleyebilecek veya kaldırabileceksiniz.

Bu sistemin nasıl çalışacağına bir örnek olarak Google, akşam yemeği fikirleri için bir arama aktivitesini gösteriyor. Genellikle bir Görsel veya Alışveriş aramasına geçmenizi sağlayan düğmeleri gördüğünüz filtreler bölümünde, “kolay”, “sağlıklı”, “vejetaryen” ve “yüksek protein” gibi değiştiriciler eklemenizi sağlayan yeni düğmeler bulunuyor. Onlara dokunarak sonuçlarınızı daraltabilir ve gerçekten spesifik olmak istiyorsanız, aynı anda birkaç tanesini ekleyebilirsiniz. Bu, ilk aramanıza daha fazla kelime eklemeye benziyor. Ancak bu yeni özellik sayesinde Google’ın önerilerinden yararlanarak daha isabetli aramalar yapabilirsiniz.

google

Google, eklenen kelimeleri kaldırarak arama sonuçlarında geriye gidebileceğinizi belirtiyor. Ancak bunun için eklenmiş anahtar kelimeleri sırasıyla kaldırmak gerekiyor. Örneğin, bir akşam yemeği araması için aramanıza; “kolay”, “ucuz” ve ardından “güney” konularını ekledikten sonra, “güney” terimini kaldırmadan “ucuz”u kaldıramıyorsunuz. Bununla birlikte, arama çubuğundaki sorguyu elle düzenleyebilirsiniz ancak bu, basması kolay olan düğmelerin amacını ortadan kaldıracaktır.

Google, blog yazısında konuları, insanların web’de nasıl arama yaptığı ve içeriği analiz etmesi hakkında ne anladığımıza dayalı olarak konuları oluşturduğunu ve düzenlediğini söylüyor. Ancak henüz bağlamı tam olarak anlamıyor gibi görünüyor.

Yine de bu özellik, önerilen sorguların yer aldığı açılır menüyü elle taramaya çalışmaktansa, gerçekte ne aranacağını bulmak konusunda daha yararlı olabilir. Google bunu, daha geniş çoklu arama girişiminin bir parçası olarak eylül ayında ilk kez göstermişti. Artık bu yenilikler ve gelişimler, önümüzdeki birkaç gün içinde mobil web’in yanı sıra iOS ve Android için Google uygulamasında görünmeye başlayacak. Ne var ki şirket, bunların şimdilik sadece ABD’de İngilizce dilinde kullanılabileceğini belirtiyor.

İLGİLİ HABERLER