Teknoloji

Google iOS uygulamalarının tasarımında değişikliğe gidecek

iphone 13 google ios
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, iOS platformunda sunduğu uygulamalar yeterince yerel bir hissiyat vermediği için uzun süredir eleştiriliyordu. Bu sorunu çözmek için kolları sıvayan şirket, iOS için uygulama geliştirme sürecinde farklı yaklaşımları gündeme almıştı. İnternet devi, sonunda bir anlayış değişikliğine hazır görünüyor.

Google’ın iOS’te sunduğu uygulamalar hem görsel hem de işlevsel açıdan Android’deki muadilleriyle aynı yerde duruyor. Google’ın önem verdiği bu durum özünde iyi olsa da, Apple hayranları Google’ın uygulamalarının iOS’in genel ruhuna yakın hissettirmediğini belirtiyor. Bunun da kullanıcı deneyiminde bir tutarsızlığa neden olduğu ifade ediliyor.

Google’ın bu yaklaşımında tüm ekosisteminde aynı arayüz unsurlarını kullanma isteği bulunuyor. Şirket, boşlukları da Apple’ın yazılım geliştirme araç kiti UIKit ile doldurmayı tercih ediyordu.

Konuyla ilgili bilgileri Google’ın Apple platformları için tasarım geliştiren ekibinin lideri Jeff Verkoeyen verdi. Şirketin iOS uygulamaları hazırlamak için kullandığı kodlar da iOS için Materyal Bileşenler ismiyle açık kaynaklı şekilde paylaşıldı.

Zaman içinde iOS’in temellerinden uzaklaştıklarını kabul eden Verkoeyen, bu nedenle 2021’in başı itibarıyla bir arayışa ve değerlendirme sürecine girdiklerini dile getirdi. Apple’ın UIKit’inin de yeterince olgunlaştığını düşünen şirket, yıllar boyunca uygulamalarına yerleştirdiği üst çubuk, liste ve menü gibi unsurlara önümüzdeki dönemde yer vermeyi planlamıyor.

Google bunun yerine kendi izini belli etmek için daha hafif dokunuşlarda bulunacak. Bunun için bazı özel bileşenlere yine ihtiyaç duyulacak. Şirket bu unsurlara daha fazla odaklanabilmeyi hedefliyor. Bu değişikliğin şirketin iOS uygulamalarını Android uygulamalarından ne kadar ayıracağı ise belirsizliğini koruyor. Google tarafından hazırlanan yeni iOS uygulamalarında yeni Material You tasarımının izlerinin görülüp görülmeyeceği de cevap arayan sorulardan biri.

İLGİLİ HABERLER