DosyaManşetler

Google I/O 2017: Google’ın en büyük geliştirici konferansında neler bekliyoruz?

google io 2017

Google’ın tepe yöneticisi Sundar Pichai geçtiğimiz ocak ayında Google I/O 2017’nin mayıs ayında düzenleneceğini duyurmuştu. Daha sonra da Google, bir bulmaca eşliğinde I/O etkinliğinin 17-19 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirileceğini açıklamıştı.

Google’ın her yıl düzenlediği bu konferans geliştiricileri, mühendisleri, yöneticileri ve medyayı bir araya getiriyor. Bu etkinlikte Google ve Android ile ilgili servisler, yenilikler tartışılıyor, duyurular yapılıyor. Geliştiriciler ve mühendisler yenilikleri uygulamalarına, ürünlerine ve servislerine ekleme konusunda bilgi sahibi olurken, diğerleri de önümüzdeki aylarda nelerle karşılaşacağımız noktasında fikir elde ediyor.

Google I/O 2017 ne zaman ve nerede düzenleniyor?

Google I/O 2017, yukarıda da belirttiğimiz gibi 17-19 Mayıs tarihleri arasında düzenleniyor. Etkinliğin açılış toplantısı 17 Mayıs Çarşamba akşamı, Türkiye saatiyle 8’de başlayacak. Google, bu yılki etkinliği merkezinin bulunduğu Mountain View şehrindeki Shoreline Amfitiyatrosu’nda gerçekleştiriyor.

Google I/O 2017 nasıl izlenir, takip edilir?

Google geçen yılın açılış konuşmasını internet üzerinden canlı yayınlamıştı. Aynısının bu yılda tekrarlanması bekleniyor. Google Geliştiricilerinin YouTube hesabı üzerinden bu etkinliğin yayınlanması muhtemel, bu nedenle o kanalı takibe almakta fayda olacaktır. Aynı zamanda etkinliğin canlı yayınına Teknoblog üzerinden de ulaşabileceksiniz. Ayrıca duyurularla ilgili haberler ve durum güncellemeleri de Teknoblog’da ve sosyal medya hesaplarımızda olacak.

Google I/O 2017’de neler bekliyoruz?

Google I/O’nun web sayfasında etkinliğin tam programı yayınlandı. Bu arada Google’ın Android başta olmak üzere önde gelen ürün ve servisleri için de önemli duyurular yapmasını bekliyoruz. Tahminlerimizi aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Android O

Google, I/O etkinliğini genellikle Android’le ilgili yenilikleri göstermek için kullanıyor. Geçen yıl Android Nougat’ın bölünmüş ekran modu, yazılı mesajlara bildirimler üstünden cevap verme, Doze pil koruyucusuna gelen güncellemeler gibi yenilikler gösterilmişti. Bu yıl da şirket, geçen yıl olduğu gibi Android’in gelecek sürümünün ön izlemesini, I/O’dan önce geliştiricilere dağıtmaya başladı. Mobil platformun gelecek versiyonu, Android O ile ilgili daha fazla detayın etkinliğin açılış toplantısında açıklanmasını bekliyoruz.

Geliştirici ön izleme sürümü ve geliştirici sayfalarından öğrendiğimiz kadarıyla Android O ile birlikte bildirimlerle yeni etkileşim yolları gelecek. Bunların arasında bildirimlerin gruplanması da bulunuyor. Ayrıca uyarlanabilir ikonlar, otomatik doldurma ve resimi içinde resim özelliği de yeni sürümde yer alacak. Açılış toplantısında bunlarla ilgili gösterimlerin de yapılması bekleniyor.

Google ayrıca Project Treble adı verilen bir proje üzerinde çalışıyor. Bu projenin temelinde Android’in elden geçirilmesi, üreticiler için yazılım güncellemelerini test etme ve tüketicilere sunma konusunda işlerinin daha kolay ve az maliyetli hâle getirilmesi bulunuyor. Bu demek oluyor ki, gelecekteki telefonunuz çok daha sık aralıklarla güncellenebilir, işletim sisteminin en son versiyonlarıyla daha uzun süre boyunca çalışabilir.

Bu arada Fuchsia OS olarak adlandırılan, Android olmayan gizemli bir mobil işletim sisteminden de bahsetmek gerekiyor. Google tarafından, sıfırdan geliştirilen bu işletim sistemi Android’den tamamen farklı görünüyor. Ana ekranı, çalışan tüm uygulamaları liste hâlinde gösteren uzun bir liste şeklinde uzanıyor. Pencereleri sürükleyerek birbirinin üstünde yüzdürmeniz, tıpkı bir masaüstü bilgisayardaki gibi mümkün oluyor. Google’ın I/O’da bu çalışmasından bahsedip bahsetmeyeceğini şu an için bilmiyoruz. Ancak arka taraflarda bu işletim sistemi geliştirilmeye devam ediyor.

Android Wear

LG Watch Sport

Google Android Wear 2.0’ı geçen yıl duyurmuştu, ancak bu yılın başlarından itibaren yeni cihazlarda getirmeye başlamış veya mevcut cihazlara dağıtmaya başlamıştı. LG üretimi iki akıllı saat, Watch Sport ve Watch Style ile başlangıç yapan ve tüketicilerle buluşan Android Wear 2.0’ın ara sürümleriyle ilgili ipuçları verilebilir, belki de Google daha ileri giderek gelecek büyük sürümle ilgili bazı duyurular da yapabilir.

Daydream VR

Geçen yılın I/O etkinliğinde Google, Cardboard’un ötesine geçerek yeni bir sanal gerçeklik hamlesini duyurmuştu. Google Daydream olarak adlandırılan yeni platform, Samsung’un Gear VR sanal gerçeklik başlığına benzer şekilde, başlığın içine takılan mobil cihaz sayesinde tüketicilere hareket hâlinde, pratik bir şekilde sanal gerçeklik deneyimi yaşatmayı amaçlıyordu.

Daydream View

Geçtiğimiz sonbaharda Google Pixel telefonlarıyla birlikte Daydream View sanal gerçeklik cihazı tanıtıldı. Google Pixel ve Pixel XL doğal olarak Daydream desteğine sahip, ayrıca diğer üreticiler de telefonlarına Daydream desteği ekliyor. I/O 2017’de Daydream platformuyla ilgili çeşitli donanım veya yazılım duyurularına tanık olabiliriz.

Bu arada Google’ın HTC Vive ve Oculus Rift gibi daha üst sınıf bir sanal gerçeklik başlığı üzerinde de çalıştığı söyleniyor. Belki Daydream’in yanında bu gelişmiş başlıkla ilgili bazı ipuçları veya duyurulara rastlayabiliriz.

Chrome OS

Chrome OS şimdi Android uygulamalarını da çalıştırabiliyor. Son zamanlarda da yeni Chromebook’lar tanıtıldı ve bunlarda Android uygulama desteği bulunuyor. Her ne kadar Android uygulama desteğinin henüz istenen noktada olmadığı söylense de, bu uyumluluk gelecek için büyük umutlar vadediyor. Her ne kadar Google, Chrome ve Android’in birleşeceği konusundaki beklentileri sürekli boşa çıkaracak açıklamalar yapsa da, I/O 2017’de bu iki platform arasındaki bağları sıklaştıracak yeni özelliklerin duyurularıyla karşılaşabiliriz.

Samsung Chromebook Plus

Chrome demişken, internet tarayıcısını da unutmamak gerekiyor. Google’ın web deneyimini iyileştirecek yeni teknolojilerini veya AMP gibi mevcut ürünlere yönelik duyuruları da I/O 2017 etkinliğinde bekliyoruz.

Android Auto

Android Auto, Google’ın otomobillere girmek için başlattığı bir girişim. Birkaç yıllık bu proje kapsamında Android belirli otomobillerde yer almaya başladı. I/O 2017’de de Android Auto’ya dair son haberlerin, gelişmelerin ve yeniliklerin duyurulması bekleniyor.

Google’ın üretici iş ortakları, özellikle Audi ve Volvo Android Auto’yu araç içi bilgi ve eğlence sistemlerine doğrudan entegre ediyor. Böylelikle telefon evde kalsa veya otomobilin sistemiyle olan bağlantısı kopsa da, Google Haritalar, Google Assistant gibi servisleri kullanmaya devam etmek, hatta Spotify üzerinden müzik dinlemek mümkün oluyor.

Google, 18 Mayıs’ta, Türkiye saatiyle gece 12’de Android Auto’ya özel bir I/O oturumu düzenleyecek. Bu oturumda Android Auto ile ilgili detaylar paylaşılacak. Ayrıca daha önce düzenlenecek açılış konuşmasında da Android Auto’dan da kısa da olsa bahsedileceğini düşünüyoruz.

Google Assistant

Geçen yılın I/O etkinliğinde Google CEO’su Sundar Pichai otomatik öğrenme teknolojilerindeki gelişmelerden ve yapay zekâdan epey bahsetmiş, bunların yeni ürün Google Assistant’ta ne gibi katkılar sunduğunu anlatmıştı. Google Now, ya da Türkçe adıyla Google Asistan’ın daha gelişmiş bir versiyonu olan Google Assistant şu anda Türkiye’de kullanılamıyor, yurt dışında ise giderek yaygınlaşıyor. Android kullanıcıları, Google Assistant’a soru sorarak cevap alıyor. Yapay zekâ ve otomatik öğrenmenin de katkılarıyla Google Assistant, bazen leb demeden leblebiyi anlıyor, kullanıcı çok detaylı bir soru sormasa da, sohbetin gidişatından doğru cevabın ne olabileceğini tahmin ederek buna göre karşılık veriyor.

Google I/O ajandasında Assistant ile ilgili bazı oturumlar bulunuyor. Bunlardan iki tanesi “Google Assistant için uygulamalar oluşturmak” ve “Google Assistant’ı herhangi bir cihaza getirmek” başlıklarını taşıyor. Görünen o ki, şirket üreticilere ve geliştiricilere akıllı asistanın çok daha fazla yerde kullanılması konusunda yardımcı olmak, daha fazla etkileşim yolu ve alanı sunmak istiyor.

Belki Google I/O 2017’nin önemli duyurularından bir tanesi Google Assistant’ın iPhone’lara özel bir uygulamasının çıkması olabilir. Son zamanlarda bu yönde bazı dedikodular ortalıkta dolaşmaya başlamıştı.

Google Home

Google Assistant ile ilgili söz etmişken, Google Home’dan da bahsetmemek olmaz. Google I/O 2016’da tanıtılan ve ilerleyen aylarda da satışa sunulan bu sesli asistan özellikli hoparlör henüz Türkiye’de satılmıyor. Aslında ABD dışında ülke desteği de yavaş yavaş sunulmaya başlanıyor. Google Assistant’ın telefonda gerçekleştirdiği işlerin benzerini bir hoparlör üzerinde sunan Google Home sayesinde günlük işleri yönetmek, sorular sorup cevaplar almak, bağlı cihazları kontrol etmek ve daha birçok işi yerine getirmek mümkün oluyor. Google Home’un yeni versiyonunu bu yılın etkinliğinde beklemiyoruz, bunun yerine Google mevcut cihaza yönelik yeni özellikler ve entegrasyonun duyurularını yapabilir.

Google Allo

Google I/O 2016’da Allo adlı mesajlaşma uygulaması duyurulmuş, bu yapay zekâ destekli uygulama yaz sonlarında dağıtıma çıkmıştı. Pek fazla ses getirmeye bu uygulama yazarak sorduğunuz sorulara cevaplar veriyor, bir açıdan sohbet robotu tadında bir işleyişi mevcut. Fotoğraflardan verileri çekerek cevaplara işleyebiliyor veya sohbetin gidişatına göre cevapları şekillendirebiliyor, tıpkı bir insanla konuşuyormuş gibi sohbet etme imkanı sunuyor. Google, Allo’ya birtakım yeni özellikler ekleyerek onu daha etkileyici hâle getirebilir.

google allo türkiye

Google Allo’nun bundan önce gelen son yenilikleri arasında Google Duo ile sesli ve görüntülü video görüşme desteği, selfie fotoğrafları kullanarak çıkartmalar oluşturma ve QR kodlarıyla gruplara katılma bulunuyordu.

Google Duo

Google, I/O 2016 etkinliğinde Duo uygulamasını da tanıtmıştı. Hem Android hem de iOS uygulamaları bulunan bu video sohbet uygulaması, Allo gibi pek fazla ses getirmedi. Google bu yılın konferasında uygulamayı daha çekici kılacak yenilikleri duyurabilir. Söz konusu mesajlaşma veya görüşme yapma olunca Google’ın karmaşık bir ürün yelpazesi bulunuyor. Duo, Allo, Hangouts, Google Voice gibi ürünleri bulunan Google’ın Duo’yu Hangouts ile birleştirmeye yönelik planlarını duyabiliriz.

Diğer duyurular: Chromecast, Android TV, Waymo ve dahası

Google’ın multimedya tarafında Chromecast ve Android TV gibi ürünleri bulunuyor. I/O 2017’de bunlarla ilgili ufak tefek duyurulara, yeniliklere de tanık olmak mümkün olabilir. Bunun dışında Waymo adıyla bağımsız bir şirkete dönüşen sürücüsüz otomobil projesiyle ilgili son gelişmeler de I/O 2017’de paylaşılabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER