Teknoloji

Google ilk VR doodle’ını Fransız illüzyonist George Méliès’in şerefine çıkardı

google doodle vrEğer bugün Google’ın ana sayfasına giderseniz, yeni bir Google Doodle’ı göreceksiniz. Bu, VR başlıklarla uyumlu ilk doodle olma özelliğini taşıyor. Ya da 360 derecelik interaktif videoyu normal bir web tarayıcısında da, fare imlecini video üstünde sürükleyerek, farklı açılarıyla izleyebilirsiniz.

“Back to the Moon”, yani “Ay’a Dönüş” adını taşıyan bu doodle, Fransız illüzyonist ve film yönetmeni George Méliès’i anıyor. Yönetmenin À la conquête du pôle, yani Kuzey Kutbunun Keşfi adlı filmi 106 yıl önce bugün, 3 Mayıs 1912 tarihinde yayınlanmıştı. VR Doodle, Google’ın VR birimi olan Google Spotlight Stories ile iş birliği dahilinde hazırlandı. Aynı zamanda Google Sanat & Kültür ve Cinémathèque Française de katkıda bulundu.

Doodle’ın ana hikayesi baş kahramanın Kupa kızı, nam-ı diğer kraliçe ile olan hikayesi üzerine kuruluyor. Kahramanımız öncelikle Kupa kızını buluyor. Ondan sonra onunla güzel vakit geçirirken birdenbire yeşil kıyafetli bir kötü karakter ortaya çıkıyor ve kraliçeyi kaçırıyor. Kahramanımız kötü karakterle mücadele ederek kraliçeyi kurtarıyor. Kahramanlarımız daha sonra uzaya çıkıyor ve hikâye mutlu sonla bitiyor.

Doodle’ın sanat projesi sorumlusu Hélène Leroux, “Bir sihirbaz olmanın yanı sıra, Méliès uzman bir hikaye anlatıcısıydı. Bu yüzden Doodle’ın net bir hikayeye sahip olması önemliydi. Bir bale ya da tiyatroda izlediğiniz bir oyun gibi yaklaştık, nereye bakacağınızı size bıraktık. Böylelikle seyirci, kendi filmlerini düzenleyen kamera hâline geldi.” diye konuştu.

Doodle, 360 derecelik alanı tamamen kullanıyor. Yaklaşık iki dakika uzunluğundaki videoyu birkaç kez izleyerek bütün sahnelerde neler olduğunu tam anlamıyla görebilirsiniz. Öte yandan VR başlıkla izlemek çok daha kolay olacaktır. Doodle, Google Cardboard ve Daydream ile, Google’ın Spotlight Stories uygulaması aracılığıyla izlenebiliyor. Ayrıca HTC Vive üzerinden de Steam ve Viveport üzerinden izleyebilirsiniz. Eğer bir başlığınız yoksa, yine de videoyu YouTube’da, fare imlecini ekranda istediğiniz yöne sürükleyerek izleyebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER