Teknoloji

Google Haritalar yeni özelliklerle kapsamlı değişimden geçiyor

google haritalar
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google Haritalar uygulamasını ve arama servisini bir dizi yeni özellikle daha kullanışlı hâle getirmeyi hedefliyor. Paris’te bir etkinlik düzenleyen şirket; Haritalar uygulamasında üç boyutlu bir keşif deneyimi, elektrikli otomobil için gelişmiş kaynaklar ve Haritalar’ı tek bakışla kullanabilme imkanı gibi yenilikler sunacak. Microsoft’un yapay zekâ ile yenilediği Bing‘in gerisinde kalmak istemeyen Google, bilgisayar görüşü ve tahmin yetenekli modeller gibi yapay zekâ teknikleri de duyurdu. Google’ın arama servisi ve Haritalar için duyurduğu yeniliklerden bazıları şunlar:

Google Haritalar için üç boyutlu görünüm

Google’ın bu özellikle Sokak Görünümü’nü havadan deneyimlemeyi mümkün kıldığı söylenebilir. Milyarlarca Sokak Görünümü ve hava görselini birleştiren şirket, bunlarla keşfedilen konumun üç boyutlu modellerini oluşturuyor. Böylelikle bir mahallenin veya bir bina girişinin daha bağlamsal bir görünümüne ulaşmak mümkün olacak. Üç boyutlu görünümde hava durumu, trafik ve işletme bilgileri de yer alıyor.

Üç boyutlu görünüm nöral parlaklık alanları olarak adlandırılan bir teknolojiyle restoranların içini görmeyi mümkün kılıyor. Bu teknoloji düz görselleri üç boyutlu hâle getiriyor, ışık ve doku gibi görselleri de ekliyor. Üç boyutlu görünüme Londra, Los Angeles, New York, San Francisco ve Tokyo’nun da aralarında bulunduğu şehirlerde erişmek mümkün olacak.

google haritalar

Elektrikli otomobil sahipleri için gelişmiş özellikler

Google Haritalar’ın mevcut yazılımı yol üzerindeki elektrikli otomobil şarj istasyonlarını gösteriyor. Önümüzdeki dönemde ise kullanıcılara toplam yolculuk süreleri, yol koşulları ve şarj süresi çerçevesinde ideal şarj istasyonları gösterilecek. Hızlı şarj istasyonlarının filtrelenebilmesi ve haritada yapılan başka aramalar sırasında da elektrikli şarj istasyonların işaretlenmesi de yenilikler arasında yer alıyor.

Sürücüler için tek bakışla anlaşılabilen yön bilgilleri

Haritaya bakmak için telefonun ekran kilidini açmaya çalışmak kimi zaman sıkıntılı olabiliyor. Bu direksiyon başındayken tehlike de arz ediyor. Tek bakışla anlaşılabilen yön bilgileri sayesinde kullanıcılar yön bilgilerine doğrudan genel görünümde veya kilit ekranında ulaşabilecek.

google haritalar

Önümüzdeki aylarda kullanıma sunulacak bu özelliğe hem iOS hem de Android’de erişilebilecek. Android telefonların kilit ekranında sistem bildirimleri, iPhone’larda ise Canlı Aktivite üzerinde bu bilgiler görüntülenecek. Bu bilgiler arasında tahmini varış süresi de yer alacak ve yol değiştirildiği takdirde de rota otomatik olarak güncellenecek.

Canlı Görünüm daha fazla şehre geliyor, Çoklu Arama yenileniyor ve Lens ile arama geliştiriliyor

Google Haritalar’ın artırılmış gerçeklik destekli özelliği Canlı Görünüm’ün kapsama alanına daha fazla şehir ekleniyor. Buna ek olarak; arama deneyimini de geliştiren Google, Çoklu Arama özelliğini tüm dünyada kullanıcılarla buluşturuyor. Ayrıca Google Lens de Android üzerinde bir uygulamadan çıkış yapmadan herhangi bir görseli aramayı mümkün kılıyor.

İLGİLİ HABERLER