Teknoloji

Google üç yıl içinde Fuchsia OS’i akıllı ev cihazlarında sunabilir

google fuchsia os

fuchsia os

Google’ın Fuchsia OS projesine son birkaç yıldır gizemli bir çalışma olarak belirli aralıklarla rastlıyoruz. Neredeyse iki yıl kadar önce, şirketin GitHub hesabına eklemiş olduğu kod sayesinde keşfedilen ve geçen yıl Armadillo adlı sistem kullanıcı arayüzüyle genişleyen Fuchsia ile Google’ın ne yapmayı planladığı konusunda pek fazla bilgi bulunmuyor.

Ancak Bloomberg’de yayınlanan yeni bir haber, biraz olsun fikir veriyor. Habere göre, Fuchsia ekibi tüm Google cihazlarında çalışacak; Android’in ve Chrome OS’in yerini alacak, ayrıca Google’ın tüm akıllı ev donanımlarını çalıştıracak tek bir işletim sistemini oluşturmanın peşinde görünüyor.

Üstelik ekibin takvimi de amaç kadar iddialı görünüyor. Ekip önümüzdeki üç yıl içinde yeni işletim sistemiyle çalışan bir ağa bağlı ev cihazı çıkarmayı hedefliyor. Daha sonra, önümüzdeki beş yıl içinde de Fuchsia ile çalışan dizüstü bilgisayar ve telefon gibi daha büyük boyutlu cihazlara yönelmeyi planlıyor.

Bu ilginç fikir Google’a daha güvenli ve kolaylıkla güncellenebilir bir işletim sistemi oluşturma, Chrome OS ve Android arasındaki mevcut ikilikten daha iyi şekilde işleyecek bir platformlar arası entegrasyon kurma şansı tanıyabilir. Güvenlik de Fuchsia’nın temelinde yer alan unsurlardan bir tanesi olduğu söyleniyor. Bu da Google’ın Apple’ın sıkı güvenlik kriterlerine sahip olan iOS ile daha iyi şekilde rekabet etmesini sağlayabilir.

Ancak Google’ın tamamen yenilenmiş yazılım stratejisiyle ilgili olarak heyecanlanmadan önce, ne Google CEO’su Sundar Pichai’nin ne de Android ve Chrome şefi Hiroshi Lockheimer’ın Fuchsia planını resmen onaylamadığını belirtmek gerekiyor. The Verge bir Google sözcüsünün, Fuchsia’nın Google’daki birçok deneysel açık kaynak projelerinden bir tanesi olduğunu, şu an için bu projeyle ilgili ek detay vermeyeceklerini söylediğini yazıyor. CNET ise, Google içinde tüm proje için beş yıllık bir resmi takvimin olmadığını iddia ederek, Bloomberg’in ilk haberinden farklı bir şey söylüyor.

Diğer bir deyişle, Google’ın Fuchsia’yı uygulama planına geçmeden önce bile gidilmesi gereken çok yol var gibi görünüyor. Doğal olarak bu ürünün Android ve Chrome OS’in yerini alıp almayacağı da henüz kesinlik kazanmadı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER