EğlenceTeknoloji

Google Fortnite ile yaşadığı ilk sorunlar nedeniyle Epic’i satın almayı düşünmüş

fortnite ps5

Google bir zamanlar Epic Games’i satın almayı düşünmüş. Bunu Epic-Google davasında gizliliği yeni kalkan dava dosyalarından öğreniyoruz. Dava dosyalarına göre, şirketler Epic’in Fortnite Android uygulaması üzerinde fikir ayrılığına düştüğü için Google, Epic Games’i satın almayı düşündü.

Perşembe günü Google, Epic’in geçen ay değiştirdiği ve yeniden başvurduğu Epic’in Google’a yönelik antitröst şikayetindeki bazı düzeltmelerini kaldırdı. Şikayet, Google’ın belirli şirketlerle olan ilişkilerine ilişkin birçok ayrıntıyı hâlâ pas geçiyor, ancak yeni ayrıntılar, Android platformundaki rekabetle ilgili Google’ın dahili iletişimlerini yansıtıyor.

Epic, Fortnite‘ı diğer kanallar aracılığıyla dağıtarak Google’ın resmi Play Store komisyonundan kaçınma şeklindeki planları ile Google’ın tehdit edildiğini iddia ediyor. Düzeltilme yapılmamış bir bölümde dahili bir Google belgesinden alıntı yapılıyor ve bu belgede Epic’in planları Google’ı tehdit eden bir “salgın” olarak nitelendiriliyor.

Epic’in dava dosyasında konuyla ilgili açıklaması aşağıdaki gibi:

Google, rekabeti engellemek amacıyla anlaşmalarını güvence altına almak için tekel kârlarını iş ortaklarıyla paylaşacak kadar ileri gitti, Epic ve diğerlerinin tüketicilere ve geliştiricilere rekabetçi teklifler sunma çabalarından algıladığı “salgını” ele almak için bir dizi dahili proje geliştirdi. Ve hatta bu tehdidi bastırmak için Epic’in bir kısmını veya tamamını satın almayı bile düşündü.

Ne var ki, satın alma olasılığının tartışıldığı dahili mesajlar gizli kaldı. Şikayet, Google’ın bu satın almaya yönelik planlarla Epic ile iletişim kurup kurmadığı hakkında bir bilgi içermiyor. Ayrıca satın alma görüşmeleri için bir zaman çerçevesi de vermiyor. Muhtemelen Epic, Fortnite‘ı 2018’de Android’de dağıtıma sunma planlarını başlattıktan sonra gerçekleşti.

Ayrıca Epic, Google’ın Fortnite‘ı Play Store’da dağıtmak için kendisine “özel bir anlaşma” teklif ettiğini de iddia etti. Kamuoyuna açıklanmış başka bir dava dosyası bölümünde; Epic’e Fortnite‘ı elle yükleme planları hakkında ulaşan ve görünüşe göre elle yüklemenin süreçte “açıkçası berbat” bir deneyim olduğunu kabul eden bir Google Play yöneticisi anlatılıyor:

Bir yönetici, Epic’in özel bir anlaşmaya olan ilgisini ölçmek için Epic’in Başkan Yardımcısı ve Kurucu Ortağı ile temasa geçti ve diğer şeylerin yanı sıra doğrudan indirme yoluyla “Fortnite’ı Android’e kurma deneyimini” tartıştı. Yöneticinin çağrı notları, Fortnite’ı doğrudan indirmeyi “açıkçası berbat” ve “korkunç bir deneyim” olarak gördüğünü ve Epic’in “çoğunun 15’ten fazla adımı geçemeyeceğinden endişelenmesi” gerektiğini belirtiyor.

Başka bir bölümde ise personelin şirket içinde, Google’ın doğrudan indirme yapmak isteyen tüketicilere uyguladığı zorluğun, düşük kullanıcı deneyimine yol açtığını kabul ettiklerini, çünkü uygulamayı elle yükleme yoluyla almak için gerçekten 15’ten fazla adım olduğu belirtiyor. Halbuki Play Store ile veya iOS üzerinde iki adımla oyun indirilebilirdi.

Genel olarak Epic şikayetinde, “Google, doğrudan indirmenin önüne diktiği sayısız engelin, uygulama dağıtım tekelini koruma ve geliştiricilerin uygulamalarını dağıtma yeteneklerini sınırlama etkisine sahip olduğunu anlıyor.” diyor:

Bir Google çalışanı, “Epic’e Yanıt” başlıklı dahili bir belgede, doğrudan indirmeyle ilişkili “yükleme anlaşmazlığının” kullanıcılar için “yalnızca kötü bir deneyim” olduğunu değil, aynı zamanda Google’ın verileriyle bunun Epic’in ulaşacağı kitleyi sınırlayacağını anlatıyor.  Belge, gelecekteki Fortnite güncellemelerinin yeniden zahmet yaratacağını; doğrudan indirme yaklaşımının en çok kötü amaçlı uygulamalarla ilişkili olduğunu ve bunun Epic’in markası/demografik özellikleriyle uyumlu olmadığını ve Google Play’in Fortnite’ı arayacak ve nasıl çözüleceği açık olmayan çıkmazlarla karşılaşacak milyarlarca kullanıcıyı çekmeye devam edeceğinden, bu yaklaşımın önemli bir kullanıcı karışıklığı yaratacağını belirtiyor.

Epic, hem Apple’ın hem de Google’ın ödeme sistemlerini ve uygulama içi satın alma komisyonlarını aradan çıkaran yeni bir Fortnite ödeme sistemini geçen yılın ağustos ayında kullanıma sunmuştu. Bu ödeme sistemini barındıran mağazanın Fortnite‘a gelmesinin hemen ardından her iki şirket de oyunu uygulama mağazalarından kaldırmıştı. Bunun hemen ardından da Epic her iki şirkete dava açmıştı. Fortnite elle yükleme yoluyla Android cihazlarda hâlâ kullanılabiliyor. Epic’in Apple aleyhindeki davasının duruşmaları geçtiğimiz mayıs ayında görüldü ve şu anda mahkemenin karar vermesi bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER