Teknoloji

Google Eddystone beacon teknolojisinin güvenliğini artırıyor

google eddystone beaconBeacon teknolojisini, kendisine problem arayan bir çözüm olarak nitelemek yanlış olmayacaktır. Hem Apple hem de Google, yıllar önce kendi beacon protokollerini geliştirdi. Söz konusu teknoloji, düşük güçlü vericiler ve Bluetooth Low Energy yardımıyla kullanıcıların belli bir alan içindeki konumlarını takip etmeyi mümkün kılıyor. Pazarlamacılar mağazalardaki, havaalanlarındaki, ve stadyumlardaki müşterilere konum bazlı kupon ve bildirim gönderme fikrinden ötürü heyecanlansa da, konumunun takip edileceğini düşünen müşteriler aynı heyecanı paylaşmıyor.

Beacon teknolojisinin halen bir geleceği olduğunu düşünen Google, Eddystone adını taşıyan beacon teknolojisi için bir güvenlik güncellemesi yayınladı. Şirket, söz konusu güncellemeyle kullanıcıların takip edilme konusundaki korkularını dindirmeyi amaçlıyor. Fiziksel beacon’lar, şirketin Kaybolan ID ya da EID adını verdiği bir özelliği barındıracak. Bundan böyle Google Eddystone protokolüne uygun olarak hazırlanan her beacon’da bir ID bulunacak. Bu ID sayesinde beacon kendisini kullanıcıların telefon ve tabletlerine, aynı zamanda büyük beacon ağlarına tanıtabilecek. Temel anlamda şifrelenmiş ID’ler olarak tanımlanabilecek EID’ler bir saniye ila 9 saatlik bir kullanımın ardından kendilerini otomatik olarak imha edecek.

Google, böylelikle kullanıcıları takip etmenin ve konum bilgilerini çekmenin zorlaşacağını savunuyor. Wired’a konuşan Demokrasi ve Teknoloji Merkezi’nin teknoloji şefi Joseph Hall, EID ile Google Eddystone beacon teknolojisinin kullanıcılar için daha az tehlikeli bir hâle geleceğini ifade etti.

Google’dan yapılan açıklamada, 15 beacon şirketinin EID desteği sunmaya başlayacağı ve gelecekte bu sayının artacağı belirtildi. Şirket, yeni dönemle birlikte beacon teknolojisinin geniş kullanım alanlarını da gün yüzüne çıkarmayı amaçlıyor. Google’ın hayata geçirdiği bu değişikliklerin beacon teknolojisine beklenen ivmeyi kazandırıp kazandıramayacağı ise zamanla anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER