Teknoloji

Google Ebola savaşçıları için klorla sterilize edilebilen tablet yaptı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ebola-210315

Afrika’nın batısında Ebola ile mücadele eden doktorların 32 santigrat derecelik sıcaklıkta vücutlarının tamamını kaplayan elbiseler giymesi, eldiven ve maske takması gerekiyor. Kısıtlı kaynaklarla çalışan doktorların Ebola ile mücadele çalışmaları esnasında hastalara ait tıbbi bilgileri kağıda dökmesi de büyük önem taşıyor. Ancak hastanın yanı başında kağıda dökülen bilgilerin özel olarak çevrelenmiş alanın dışına taşınması için doktorların kağıda döktükleri bilgileri sesli olarak alan dışındaki meslektaşlarına aktarmaları gerekiyor. Çünkü bilgilerin not edildiği kağıdın çevrelenmiş alanın dışına çıkarılması durumunda hastalığın da bölge dışına çıkma ihtimali artıyor. Google’ın geliştirdiği klorla sterilize edilebilen tabletin bu zahmetli sürece son vermesi bekleniyor.

Sierra Leone’de Sınır Tanımayan Doktorlar bünyesinde görev yapan doktor Jay Achar, tabletin gelişim süreci hakkında Wired’a bazı bilgiler verdi. Tıbbi kayıtların daha etkili biçimde transfer edilebilmesi için meslektaşı Ivan Gayton ile farklı yollar üstüne düşündüklerini söyleyen Achar, Gayton’ın Google’ın hayır işlerini yürüten Google.org’daki geliştiricilerle iletişime geçtiğini ve Google’ın da tıbbi tesislerin dışına da güvenle çıkarılabilecek bir tablet geliştirdiğini belirtti.

Google’ın geliştirdiği özel tabletin kasası polikarbon ile kaplı. Bu materyalin sıcaklığa ve darbelere karşı olan dayanıklılığı nedeniyle seçildiği düşünülüyor. Klora batırılmaya dayanıklı olan tableti yüksek riskli bölgelerin dışına çıkarmadan önce 10 dakika boyunca sterilize etmek gerekiyor.

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Eric D. Perakslis, tabletin teknolojisini açık kaynak haline getirmek için Sınır Tanımayan Doktorlar ile birlikte çalışıyor. Perakslis tabletin hem yazılımsal hem de donanımsal olarak diğer hastalıklarla mücadelede de kullanılabilmesini amaçlıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, Ebola salgını 10 bini aşkın kişinin ölümüne yol açmış durumda.

İLGİLİ HABERLER