Teknoloji

Google’dan World Wide Web’in 30. yılı için için özel doodle

google world wide web
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, önemli kişileri veya olayları ana sayfasından anmaya devam ediyor. Arama motoru ile özdeşleşen doodle’lara son olarak WWW, yani World Wide Web’e özel yeni bir doodle eklendi. Bugün, yani 12 Mart’ta Google ana sayfasına girenleri eğlenceli bir animasyon karşılıyor.

World Wide Web nasıl doğdu?

12 Mart 1989’da, bundan 30 yıl önce, Tim Berners-Lee çalışmakta olduğu Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) bünyesinde bilgi akışını iyileştirmek amacıyla bir teklif yayınladı. Bu teklif daha sonra “World Wide Web” olarak adlandırılan web’in gelişimine ve ilanına vesile oldu. Proje CERN’in odak alanı olan ileri fizik ile ilgili olmasa da, Tim’in patronu Mike Sendall, onun başlangıçta “The Mesh”, yani “örgü” olarak adlandırdığı yazılım projesi üzerinde çalışmasına izin verdi.

Tim mesaisini teklifini geliştirmeye harcadı ve 1990’da ilk İnternet tarayıcısı ve editörünü ortaya çıkardı. Ekim 1990’da Tim, günümüzün web’inin temelini oluşturan üç ana teknolojiyi ortaya çıkarmıştı. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanıyordu:

  1. HTML (Hypertext Markup Language): Metin ve diğer yapıların formatını oluşturan, dokümanları ve kaynakları bağlamaya izin veren yayınlama dili.
  2. URI (Uniform Resource Identifier): Her bir Web kaynağına verilen eşsiz adres.
  3. HTTP (Hypertext Transfer Protocol): Web genelinde birbirine bağlı öz kaynaklara erişilmesine izin veren iletişim protokolü.

1993 yılında CERN, World Wide Web teknolojisini dünya üzerindeki herkese ücretsiz olarak açtı. Ve böylelikle kitleler günümüzde bile kullanımı süren web ile tanışmış oldu.

İLGİLİ HABERLER