Teknoloji

Google ”Constitute” ile devletlerin anayasa yapım süreçlerine yardımcı olmayı amaçlıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Yeni bir anayasa taslağı oluşturma süreci dünyanın neredeyse her yerinde oldukça zorlu bir işlem olarak kabul ediliyor. Ancak neredeyse 160’ın üzerinde anayasa olduğu düşünülünce bu başlığın veri analiz çalışmaları yapanlar için oldukça uygun bir alan olduğu hemen anlaşılabiliyor. Bu fikirle yola çıkan Google, Comperative Constitutions Project (Karşılaştırmalı Anayasalar Projesi) adlı kuruluş ile işbilriğine gitti ve dünyada geçerli olan anayasaları karşılaştırmak için hazırlanan ”Constitute” isimli siteyi hayata geçirdi.

google-logo-mavi

350’ye yakın anayasal temayı inceleyen sitede söz konusu temalar vatandaşın görevleri ve yürütmenin rolü gibi başlıklar altında toplanıyor. Ortaya çıkan sonuç devletlerin nasıl yapılandırıldığına dair kapsamlı bir bakış açısı sağlarken, yeni bir anayasa yapım sürecinde yer alanlara da yardımcı oluyor. Farklı anayasal temalara birkaç tıkla erişebilme imkanı Constitute’u özel bir yere koyuyor.

Google’dan yapılan açıklamada şirketin amacının anayasa taslağı oluşturma sürecinde görev alanlara daha iyi bir anayasa tasarlama ve yazma konusunda güçlendirmek olduğu belirtildi. Sitenin hedef kitlesi oldukça sınırlı ve özel olsa da, oldukça önemli bir görevi üstlendiklerini unutmamak gerekiyor. Constitute gelecek nesillere anayasanın önemi ve kapsamını kavrama konusunda da kılavuzluk edecek bir platform olarak kendini gösteriyor.

İlgili >> Google

İLGİLİ HABERLER