Teknoloji

Google Chrome yeni önbelleğiyle geri dönüşü hızlandıracak

google chrome

Google Chrome, “bfcache” adını verdiği yeni özelliğiyle internette geri dönüşü hızlandırmayı vadediyor. “bfcache”, “geri-ileri önbellek” ifadesinin kısaltması olarak kullanılıyor. Google’ın üzerinde çalıştığı yeni sistem, kullanıcılar yeni bir sayfaya yöneldiğinde de bir önceki sayfayı saklıyor. Bu sayede geri dönüldüğünde eski sayfa daha hızlı şekilde açılabilecek. Aynı işlem açılan ikinci sayfaya dönülmek istendiğinde de uygulanacak.

Bu özellik yeni internet sitelerini açarken işe yaramayacak. Ancak Google açılan sayfalar arasında gidip gelmenin de internette gezinmenin yaygın yöntemlerinden biri olduğuna dikkat çekiyor. Şirket tarafından verilen bilgiye göre, Chrome’un Android uygulamasındaki gezinmelerin yüzde 19’u bu şekilde gerçekleşiyor. Masaüstüne geçildiğinde ise söz konusu oran yüzde 10’a iniyor.

Google’ın yeni özelliği kulağa oldukça basit gelse de, bu özelliği doğru şekilde uygulamaya koymanın çok basit olmadığını belirtmek gerekiyor. Gizlilik dikkat edilmesi konuların başında geliyor. Öncelikle bfcache’in açık olmayan sayfalarda JavaScript’in çalışmadığından emin olması gerekiyor. Yeni önbellek özelliği sayfa yükleme süresini azaltacağı için pil ömrüne olumlu etki yapacak gibi görünse de, bellek kullanımının yoğun olmasının bir sıkıntı yaratabileceği belirtiliyor. Chrome’un hâlihazırdaki bellek tüketiminin fazlalığını göz önüne alınca da durum biraz daha ciddileşiyor.

Google Chrome kullanıcılarının bu yeni önbellek özelliğinden yararlanabilmesi için uzun bir süre beklemeleri gerekiyor. Yıl içinde gerçekleştirilecek testlerin ardından özelliğin 2020 itibarıyla kullanıma sunulması planlanıyor. Safari ve Mozilla Firefox’ta benzer önbellek özellikleri çok uzun bir süredir kullanılıyor. Safari’de 2002, Firefox’ta ise 2005’ten beri bu özellik sunuluyor. Google’ın gizlilik ve teknoloji performansı konusundaki ciddiyetinin artması, şirketin her şeyi doğru şekilde yapmayı istediğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER