Teknoloji

Google Chrome güvenli sayfalarda da veri tasarrufu imkânı sunuyor

google chrome veri tasarrufu windows 7
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

İnternet bağlantısı yavaşken bir web sayfasını açmaya çalışmak yavaş ve pahalı bir süreç olabiliyor. Google Chrome veri tasarrufu özelliğiyle veri tüketimini yüzde 90 oranında azaltmayı ve sayfaların iki kat daha hızlı yüklenebilmesini vadediyor. Şimdiye kadar bu özellik sadece HTTP sayfalarında işliyordu. Ancak artık Chrome‘un Android uygulamasını kullananlar HTTPS sayfalarda da veri tasarrufu yapabilecek. Böylelikle bağlantı hızı düşük olsa da, hızlı ve güvenli bir deneyim yaşamak mümkün olacak.

Chrome’un sayfada optimizasyon yaptığı, URL’nin önünde görünen bir ikon sayesinde anlaşılacak. Kullanıcılar diledikleri takdirde sayfanın orijinal versiyonunu da yükleyebilecek. Google’dan yapılan açıklamada, veri tasarrufunun sayfanın tamamını yüklemenin zorlu olduğu zamanlarda devreye gireceği belirtildi.

Chrome, bir sayfanın yüklenmesinin 5 saniyeden uzun sürmesi durumunda veri tasarrufunu devreye sokacak. Bunun özellikle internet bağlantısının fazla hızlı olmadığı ülkelerdeki kullanıcıların deneyimini geliştirecek bir özellik olacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

Google Chrome veri tasarrufu özelliğini devreye soktuğunda sadece URL’ler şirketle paylaşılacak. Çerezler, giriş bilgileri ve diğer veriler gizli tutulacak. HTTPS sayfaların web deneyimindeki yeri düşünülünce bu özelliğin sunumunun gecikmesinin şaşırtıcı olduğu söylenebilir. Masaüstünde ise veri tasarrufu özelliği hâlâ sadece HTTP sayfalarla sınırlı. Gizli modda, iPhone ve iPad’lerde de ise veri tasarrufu özelliğinin hiçbir şekilde kullanılamadığını belirtmekte fayda var.

İLGİLİ HABERLER