Teknoloji

Google Chrome sanal gerçeklik deneyimini web’e taşıyacak

google chrome 76

Sanal gerçeklik sistemleri giderek daha gelişmiş hâle geliyor. Ancak bu sistemlere hâlâ öncelikli olarak belli donanım ve yazılımlar üstünde erişilebiliyor. Ancak bu durum Google Chrome için hazırlanan en son beta sürümüyle değişiyor. Yeni Chrome, web tabanlı sanal gerçeklik deneyimlerini de destekliyor.

Chrome 79’un beta sürümü, web tabanlı sanal gerçeklik (VR) desteğine dair detayları gösteriyor. Geliştiriciler; WebXR Device API ile birlikte oyunların ve 360 derece videoların bulunduğu internet siteleri oluşturabilecek. Bu deneyimde GamePad API sayesinde kontrol cihazı desteği de sunulacak. Söz konusu internet siteleri bir akıllı telefonda veya Oculus Quest gibi başlıklar üstünde görüntülenebilecek.

Web tabanlı sanal gerçeklik deneyimi, Chromium tabanlı diğer tarayıcılarda da kullanıma açılacak. Söz konusu tarayıcılar arasında Firefox Reality, Oculus Browser, Edge ve MagicLeap’in Helio’su da bulunuyor. Chrome ve diğer tarayıcılar, gelecekte artırılmış gerçeklik desteği de sunacak.

google chrome

Chrome 79, başka yeni özellikleri de beraberinde getiriyor. Bunlardan biri olan sekme dondurma, arka planda beş dakikadan daha uzun süredir atıl vaziyette kalan sekmeler otomatik olarak askıya alınacak. Müzik veya video oynatılan ya da kullanıcıların kapsam dışı bıraktığı internet siteleri bu özelliğin dışında tutulacak. Böylelikle Chrome’un eskiye kıyasla daha az güç tüketmesi bekleniyor.

Google Chrome pano paylaşımı özelliği de sunabilir

Chrome’un paylaşılan pano özelliğini de kullanıcılara sunacağı söyleniyor. Bu özellik sayesinde Chrome kullanıcıları farklı cihazlar arasında daha rahat şekilde metin paylaşımı yapılabilecek.

Google Chrome 79’un beta sürümü erişime açılmış durumda. Bu özelliklerin tam sürüme eklenmesi içinse 10 Aralık’ı beklemek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER