Teknoloji

Google Chrome’un reklam engelleyicisini bugün çalıştırmaya başlıyor

Google, 15 Şubat’ta, yani bugün itibarıyla Chrome’da dahili reklam engelleyicisini etkinleştiriyor. Chrome’un reklam filtresi web’de karşınıza çıkan bazı sinir bozucu reklamları ayıklamayı, aynı zamanda web sitesi sahiplerinin de bunları kullanmayı bırakmasını sağlamayı amaçlıyor. Google, Chrome’da tüm reklam gösterimini tamamen engellemeyi planlamıyor. Ancak Daha İyi Reklamlar Koalisyonu tarafından belirlenen standartları sürekli ihlâl ettiği belirlenen sitelerdeki tüm reklamlar engellenecek.

Tam sayfa reklamlar, otomatik olarak ses veya video oynatan reklamlar ve yanıp sönen reklamlar Chrome’un reklam filtresinin hedefinde olacak. Bunun sonucunda web genelinde bu tür sinir bozucu reklamların sayısının azaltılması hedefleniyor. Siteler de bu tür reklamları bel bağlamayı bir süre sonra bırakacaktır.

Google, dün verdiği detaylı bilgiyle birlikte hangi tür reklamların engelleneceğini detaylandırdı. Aynı zamanda site sahiplerine reklamlarıyla ilgili bilgilendirmenin nasıl yapılacağını da belirtti. Masaüstü sistemlerde Google, pop-up reklamları, büyük boyutlu sabit reklamları, sesle birlikte otomatik olarak oynatılan videoları ve içerik yüklenmeden önce, geri sayım sayacıyla birlikte belirli bir süre boyunca gösterilen reklamları engellemeyi planlıyor. Mobilde reklam engelleme konusunda ise Google daha agresif bir yaklaşım izleyecek. Burada da pop-up reklamlar, içerik yüklenmeden önce; sayaçlı veya sayaçsız gösterilen reklamlar, sesle birlikte otomatik olarak oynatılan videolar, büyük sabit reklamlar, yanıp sönen animasyonlu reklamlar, içeriğin üstünde kayan tam ekranlı reklamlar hedefte olacak.

Chrome’un mühendislik yöneticisi Chris Bentzel, problemli reklam deneyimlerinin büyük bir kısmının site sahibi tarafından kontrol edildiğini öne sürüyor. Sonuç olarak Google, bu tür kötü reklamların engellenmesi için üç aşamalı bir yol izlenecek. Öncelikle siteler değerlendirilecek, daha sonra sitelere sorunla ilgili bilgi verilecek, sonrasında da sitelerin problemleri, reklamların engellenmeye zorlanmasından önce düzeltmesi istenecek.

En başta da belirttiğimiz gibi, Google Daha İyi Reklamlar standartlarını temel alarak değerlendirmelerini gerçekleştiriyor ve sonra onlara geçer, uyarı ve başarısız şeklinde notlar veriyor. Site sahipleri API yardımıyla tüm bu değerlendirmelere erişebilecekler. Kötü reklamlar hakkında gerekenler yapıldıktan sonra, siteler yeniden gözden geçirilebilecek. Eğer bir sitenin çok sayıda ihlâlde bulunduğu belirlenirse ve site sahibi Google’ın ihlâl bildirimlerini dikkate almazsa, o hâlde Chrome da 30 gün geçtikten sonra sitedeki reklamları engellemeye başlayacak.

Reklam engelleyecisi masaüstünde, Chrome’un adres çubuğunun yan kısmında, tıpkı bir pop-up engelleyicisi ikonu gibi görünecek. Mobilde ise, ekranın alt kısmında küçük bir bildirim belirecek ve sitedeki reklamların engellendiği bu şekilde haber verilecek. Hem masaüstü hem de mobil kullanıcıların, otomatik olarak engellenen reklamlara izin verme seçeneği bulunacak. Google, reklam engelleyicisinin amacının web’deki reklamları iyileştirmek olduğunu söylüyor. Daha İyi Reklamlar standartlarını karşılamayan sitelerin yüzde 42’sinin sorunlarını çoktan çözdüğüne de dikkat çekiyor.

Reklamlar Chrome’da bir kez engellendikten sonra, ağ seviyesinde filtrelemeleri yapılacak ve yüklenmeleri tamamen engellenecek. Chrome, EasyList filtresi yardımıyla bilinen reklam ilişkili URL düzenlerine siteleri kontrol edecek, bir uyum gördüğü takdirde de reklam gösterim isteğini engelleyecek. Google’ın Chrome reklam engelleme sistemi reklamcılardan ve yayıncılardan eleştiri toplayacak gibi görünüyor. Ancak web’deki reklam standartlarını iyileştirme hedefini başarabilirse, o hâlde tüm sektör için atılmış iyi bir adım olabilir.

İLGİLİ HABERLER