Teknoloji

Google Chrome’da reklam gösterimini 2018’den itibaren sınırlayacak

chrome otomatik video engelleme

Google gelecek yıldan itibaren bazı web sitelerindeki tüm reklamları göstermeyi bırakacak. Geçtiğimiz hafta sonuna girilirken yapılan bu resmi duyurunun öncesinde, haftalar boyunca Google’ın Chrome’a bir reklam engelleyicisi yerleştireceğine dair dedikodular ortalıkta dolaşmıştı. Google’da reklamlar ve pazarlamadan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı olarak görev yapan Sridhar Ramaswamy, şirketin çok fazla rahatsız edici reklam gösteren sitelerdeki tüm reklamları engelleme yönündeki kararının arkasındaki nedenleri açıkladı.

Ramaswamy, çevrim içi içerik yapımcılarının çok büyük bir kısmının en önemli gelir kaynağının reklamcılık olduğunu bildiklerini işaret ederken; sinir bozucu, dikkat dağıtıcı tanıtımlar nedeniyle kullanıcıların tüm reklamları eklentiler veya diğer araçlarla engelleme yoluna gittiğini belirtti.

Google’ın yaklaşımı hem yayıncıların hem de ziyaretçilerin olumlu yaklaşabileceği, daha iyi reklam gösterim türlerine teşvikte bulunmak. Arama devi Daha İyi Reklamlar Koalisyonu olarak adlandırılan bir oluşuma katıldı ve grubun Daha İyi Reklam Standartlarını en iyi reklam gösterim uygulamaları için bir rehber olarak kullanacak.

Ramaswamy, Koalisyon ve sektördeki diğer gruplarla olan iletişim sonucunda, 2018’in başlarından itibaren, Daha İyi Reklam Standartları ile uyumlu olmayan web sitelerinde, aralarında Google’ın sahip olduğu veya Google tarafından barındırılan reklamların da bulunduğu tüm reklamların, Chrome internet tarayıcısı üzerinden gösteriminin durdurulmasının planlandığını dile getirdi.

Google Chrome’a göre kötü reklamlar nelerdir?

Daha İyi Reklam Standartlarına göre, kötü masaüstü reklam gösterim çeşitleri arasında açılır pencereler, sesle birlikte otomatik oynatılan video reklamlar, geriye sayan sayaç barındıran ve web sayfaları hemen yüklenmeden önce gösterilen reklamlar ve büyük boyutlu sabit reklamlar bulunuyor.

Mobilde ise kötü reklam gösterimi örnekleri arasında yukarıda sayılanların birçoğuna ek olarak, yüzde 30’dan daha fazla yoğunluğa sahip olan reklamlar, tam ekranda açılan reklamlar ve yanıp sönen nitelikte animasyonlu reklamlar bulunuyor.

Google, yayıncılara sitelerinin reklam gösterimi engelleme şartlarına hazırlanmaları için en az altı aylık bir zaman tanıyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre, reklam engellemesi varsayılan olarak açık olacak, yani Chrome kullanıcılarının ek bir hamle yapmalarına gerek olmadan, negatif kullanıcı deneyimine yol açacak şekilde reklam gösteriminde bulunan tüm web sitelerinde reklam gösterimi engellenecek.

Gazete, Google’ın bu yeni araca normal bir reklam engelleyicisinden daha çok bir filtre gibi yaklaştığını belirtiyor.

Ayrıca Google, yayıncılara sunduğu çeşitli kaynaklarla onların tüm reklam gösterimlerini ve dolayısıyla gelirlerinin büyük bir kısmını kaybetmemelerine yardımcı olmaya çalışıyor.

Şirketin yayınladığı Reklam Deneyim Raporu web sitesi sahiplerine hangi reklamların Daha İyi Reklam Standartları ile uyumlu olduğunu, hangilerinin ihlâl ettiğini belirleme fırsatı veriyor. Google çeşitli ekran görüntüleri ve videolarla rahatsız edici reklam gösterimlerini temsil ederken, en iyi uygulamalar kılavuzuyla da kabul edilebilir reklamların nasıl oluşturulduğunu anlatıyor.

Google’dan Kaynak Yaratma Seçenekleri

Google’ın tanıttığı bir diğer araç ise Kaynak Yaratma Seçenekleri adını taşıyor. Bu araç da yayıncılara reklam engelleyicisi açık şekilde sitelerine gelen ziyaretçiler için özelleştirilmiş mesajlar yayınlama imkanı veriyor. Kullanıcıların reklamlara izin verme veya ödeme yaparak tüm reklamları tamamen kaldırma gibi seçenekleri bulunuyor. Yapılan ödemeler Google’ın bir başka yeni aracı olan Google Contributor üzerinden gerçekleştiriliyor.

Kaynak Yaratma Seçenekleri aracı Kuzey Amerika, Birleşik Krallık, Almanya, Avustralya, Yeni Zelanda gibi bölgelerde kullanıma sunulmuşken, Ramaswamy, bu yılın ilerleyen aylarında daha fazla ülkede çıkışın planlandığını dile getiriyor.

Google’ın bu tarz bir reklam filtresi çıkarması çok da şaşırtıcı sayılmaz. Site bu şekilde hiçbir reklamın kullanıcılara ulaştırılmamasına nazaran daha az, ancak kaliteli ve daha etkileyici reklamların kullanıcılara ulaştırılmasını sağlamış olacak.

Ne var ki, içeriklerini ücretsiz sunmak adına reklam gelirlerine bağımlı olan yayıncılar ise bu kararı doğal olarak tepkiyle karşılayacaktır. Dahası, her ne kadar sektördeki çeşitli kuruluşlarla ortak hareket etse de, Google’ın iyi ve kötü reklam gösterimiyle ilgili nihai karar verici konumunda olması, arama devinin reklam gösterimi konusunda daha da güçleneceğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER