Teknoloji

Google Chrome, okuma modunda metinden sese çeviren yeni bir özellik deniyor

chrome indirilenler çubuğu altta gösterme

Google, Chrome’un masaüstü versiyonu için okuma moduna bir metin okuma (text-to-speech) özelliği eklemeyi deniyor. Android Police tarafından bildirildiği üzere, bu özellik Chrome Canary’de, yani Google’ın en yeni ve deneme sürümü olan Chrome versiyonunda bulunabiliyor. Bu özellik sayesinde, kullanıcılar okuma modunda açık bir makaleyi dinlemek için üst tarafta yer alan oynat butonuna tıklayabiliyor.

Chrome okuma modu: İlk denemeler ve geri bildirimler

Leopeva64 rumuzlu bir kullanıcı tarafından hem X hem de Reddit‘te paylaşılan bir videoya göre, bu özellik henüz tam anlamıyla olgunlaşmış değil. Özellikle sesin robotik tonu ve “özet” anlamına gelen bir başlığı harf harf okuması gibi eksiklikler mevcut. Bu eksiklikler giderildiğinde, Chrome kullanıcıları için bu özelliğin oldukça işlevsel olabileceği belirtiliyor.

Google’ın bu alandaki denemesi aslında yeni değil. Microsoft’un Edge tarayıcısı, Immersive View (sürükleyici görünüm) adını verdiği bir özellikle zaten oldukça kapsamlı bir metin okuma özelliğine sahip. Ancak Google, bu özelliği geniş bir şekilde kullanıma sunarsa, özellikle sesli bilgi almayı tercih eden Chrome kullanıcıları için yeni bir alternatif olabilir.

Ayrıca, bu özellikle ilgili daha detaylı bir izlenim kazanmak zor, zira şu an için sadece Canary sürümünde mevcut ve bu sürüm herkes tarafından indirilemiyor. Unutulmamalı ki, Chrome’un okuma modu aslında gizli bir özellik ve etkinleştirmek gerekiyor.

Bu yeni özellik, kullanıcıların çevrimiçi içeriği daha etkileşimli bir şekilde tüketmelerine olanak sağlıyor. Ancak bu alandaki rakiplerinin, özellikle Microsoft’un Edge tarayıcısının sunduğu özellikler düşünüldüğünde, Google’ın henüz kat etmesi gereken bir yol var gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER