Teknoloji

Google Chrome rahatsız edici video reklamlara karşı harekete geçiyor

google chrome 76

Mecburen izlenen kötü ve zorunlu video reklamlardan pek çok internet kullanıcısının nefret ettiği rahatlıkla söylenebilir. Bu sinir bozucu durumu ortadan kaldırmak için kolları sıvayan Google, önümüzdeki ağustos ayından itibaren Chrome internet tarayıcısında uzun ve geçilemeyen reklamları engellemeye başlayacak. Bu engelleme, 8 dakikadan uzun videoların başında ve ortasında gösterilen reklamları kapsayacak.

Google Chrome’da yapılacak bu değişikliğin temelinde ise Google’ın da üyeleri arasında bulunduğu bir kuruluş yer alıyor. “Coalition for Better Ads” (Daha İyi Reklamlar Koalisyonu) adını taşıyan bu kuruluşun aldığı kararın diğer üyeleri de etkilemesi bekleniyor. Microsoft ve Facebook da organizasyonun yönetim kurulu üyeleri arasında bulunuyor.

Kullanıcıları rahatsız edici reklamlardan kurtaracak bu değişiklik, şüphesiz olumlu bir hamle. Ancak bu değişikliğin temelinde Google’ın fedakarca yaklaşımının olduğunu söylemek mümkün değil. Önümüzdeki dönemde, video reklam verecek şirketlerin bu reklamları YouTube’un sevdiği şekilde tasarlaması gerekecek.

Google’dan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, internet kullanıcılarının 8 dakikadan kısa videolarda rahatsız edici buldukları üç farklı reklam formatı olduğu belirtildi. İnternet devi, bu formatların ne olduğunu anlatmak için GIF animasyonlarından yararlandı.

Videolardan önce gösterilen, ilk 5 saniyesinin ardından da geçilemeyen 31 saniyeden uzun reklamlar (Görsel: Coalition for Better Ads)
Video ortasında çıkan ve kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyen reklamlar ((Görsel: Coalition for Better Ads)
Video sırasında ortaya çıkan ve oynatıcının üçte birinden veya video içeriğinin yüzde 20’sinden fazlasını kaplayan reklamlar. (Görsel: Coalition for Better Ads)

Google’ın paylaşımı, YouTube’un da yeni belirlenen kurallara uyması gerektiğini gösteriyor. Ancak YouTube şimdiden kurallara uyum sağlamış gibi görünüyor. Reklamların 5 saniye izlendikten sonra geçilebilmesi konseptini popüler hâle getiren YouTube olmuştu. Banner formatında reklamlardan vazgeçmeyen YouTube, 10 dakikadan uzun videolarda video ortasında reklam yerleştirilmesine izin veriyor.

Google Chrome için yeni kurallar 5 Ağustos’ta devreye girecek

Google’dan konuyla ilgili olarak The Verge sitesine yapılan açıklamada, YouTube’un da diğer tüm siteler gibi değerlendirmeden geçeceği ifade edildi. Microsoft ve Facebook’tan şimdilik konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

Reklam verenlerin 5 Ağustos’a kadar formatlarını yeni kriterlere uygun hâle getirmesi gerekiyor. Google Chrome, bu tarihin ardından “rahatsız edici reklamları sürekli gösteren” sitelerde video reklam gösterimini durduracak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER