Teknoloji

Google Chrome 86 web uygulamalarını güçlendirecek

google chrome
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Web teknolojileri geçtiğimiz yıllarda etkileyici bir seviyede gelişse de, hâlâ bazı konularda insanların önceliği yerel uygulamalar oluyor. Bu tercihte internet tarayıcılarının yapısı ve virüs tehdidine karşı yoğun bir koruma uygulanması etkili oluyor. Ancak Google Chrome 86 sürümüyle birlikte bu durumu değiştirebilecek yenilikler sunmaya hazırlanıyor.

İnternet devi, Chrome 86’da geliştiricilerin karşısına yeni araçlar çıkaracak. Bu araçlar sayesinde web uygulamalarında çok daha zengin ve güçlü bir deneyim yaşamak mümkün hâle gelecek. Böylelikle yerel uygulamalar ve web uygulamaları arasındaki makas biraz kapanmış olacak.

Bir web sayfasının bir bilgisayarın veya telefonun temel donanımına erişimi tasarımı itibarıyla oldukça kısıtlı. Asi bir Javascript’in sabit diskin veya dokunmatik ekranın kontrolünü ele geçirmesini engellemek adına bu kısıtlamanın olması gerekiyor. Ancak bu durum web uygulamalarının dosya açmak veya kaydetmek gibi basit işleri bile yapmasını engelliyor.

World Wide Web Consortium’a (W3C) sunulan Yerel Dosya Sistemi uygulama protokolü arayüzü (API) bu soruna çözüm getirmeyi amaçlıyor. Söz konusu sistem sayesinde fotoğraf ve metin editörleri, cihazdaki dosyalara platformdaki yerel dosya diyalogları üzerinden erişilebilecek. Bu sayede web uygulamaları yerel bir uygulama gibi görünecek ve işleyecek.

google chrome 86

Chrome 86 güvenli ödeme onayı için testlere de başlıyor. Web Authentication API üzerine kurulan sistem, bankaların çevrimiçi ödemeler için ihtiyaç duyduğu gereksinimleri karşılamış olacak.

Google Chrome 86 beta sürümü, WebHD API için de testleri başlatıyor. Bu özellik sayesinde oyun kumandalarının desteklenmesi kolaylaşıyor. Stadia gibi çevrimiçi oyun platformlarının çıktığı bu dönemde bu imkanın varlığı da önem taşıyor.

İLGİLİ HABERLER