Teknoloji

Google Chrome’dan Flash’a bir darbe daha

google chrome 76

Google Chrome 76, sonunda beta sürecini tamamlayarak tüm kullanıcılarla buluşmaya başladı. Google’ın popüler internet tarayıcısının son büyük yeniliği, Chrome 73 ve 74 ile sunulan koyu renk modu olmuştu. Bu iki sürümün takipçisi ise dikkat çekici bir yenilik getirmemişti. Chrome 76 ise kullanıcıların işine yarayacak bazı ilginç özellikler barındırıyor.

Adobe Flash, 2020’den önce tamamen yok olmayacak. Ancak popüler internet tarayıcılarının neredeyse tamamı, Flash’ı yıllardır engelliyor. Chrome 76, bu engeli bir adım daha öteye taşıyor.

Daha önceki sürümlerde Flash unsurlarının yüklenmesi konusunda kullanıcıdan izin alan Chrome, yeni sürümde bunu da yapmıyor ve Flash’ı tamamen engelliyor. Flash unsurların yüklenmesi konusunda söz sahibi olmak isteyen kullanıcıların chrome://settings/content/flash adresi üzerinden “Önce sor” seçeneğini aktif hâle getirmesi gerekiyor.

Google Chrome’un geliştiricilerinden Paul Irish ise yeni sürümün dikkat çekici başka bir özelliğine dikkat çekti. Irish, bundan böyle internet sitelerinin kullanıcıların Gizli Mod’da olduğunu anlayamayacağını belirtti. Bu durumun The New York Times gibi yayıncılar için sıkıntı yaratacağı söylenebilir. Ziyaretçilerin okuyabileceği ücretsiz içerik sayısına sınırlama getiren yayıncılar, böylelikle kullanıcıları paralı aboneliğe yönlendiriyor.

Google Chrome 76 koyu renk moduna da küçük bir dokunuş yapıyor

Google Chrome 76, daha önce sunulan koyu renk modunda da bazı iyileştirmeler yapıyor. Geliştiriciler artık birkaç ekstra kodla sitelerinin Chrome’un koyu renk moduna uygun bir renk şemasıyla görüntülenmesini sağlayabilecek.

İLGİLİ HABERLER