Teknoloji

Google Chrome ile çoğu servise şifre kullanmadan giriş yapabilirsiniz

google chrome

google chrome

Google masaüstü için Chrome 67 sürümünü yayınladı. ZDNet‘in belirttiğine göre, Chrome’un bu versiyonu çoğu web sitesi için şifresiz kullanıcı girişi yapma imkanı sunuyor. Böylelikle giriş izinleri için bir şifre yöneticisi kullanmaya gerek duymadan web sitelerine kullanıcı girişi yapabilirsiniz.

Şifresiz kullanıcı girişleri Web Kimlik Doğrulaması standardına dayanıyor. Söz konusu standart mart ayında, FIDO Alliance ve W3C tarafından yayınlanmıştı. Bu sayede deyim yerindeyse herhangi bir çevrim içi servise, hatırlamanızı gerektirmeyen eşsiz kimlik bilgileriyle girme imkanı sağlıyor. Söz konusu kimlik bilgileri parmak izi okuyucuları, USB anahtarları ve benzeri donanımlarla sağlanıyor. Standart, kullanıcıların her bir web servisine farklı kullanıcı girişi kimlik bilgileriyle girişini daha da kolaylaştırdığı için, kullanıcıların her web sitesi için aynı şifreyi kullanmasını gereksizleştiriyor. Bu da kötü niyetli bir kişinin ortak şifrenizi ele geçirerek hesaplarınıza izinsiz erişiminin önüne geçiyor.

Mozilla’nın Firefox internet tarayıcısı söz konusu standardı destekleyen ilk internet tarayıcısı olmuştu. Chrome ve Microsoft Edge’in de bu standardı destekleyeceğine dair planların olduğu biliniyordu.

Öte yandan Chrome 67 ile site izolasyonun kullanımı artırılıyor. Açık olan her bir tarayıcı sekmesi birbirinden bağımsız tutuluyor, bir sitenin diğer sekmelerdeki verilere erişiminin önüne geçiliyor. Bu, başlangıçta Spectre tarzı saldırılara karşı bir önlem olarak çıkmıştı.

Ayrıca Chrome, Generic Sensor API aracılığıyla VR ile daha uyumlu hâle geliyor. Söz konusu API, fitness takipçilerinden VR başlıklarına kadar farklı cihazlarda kullanılan bir standarda dönüşüyor. Ayrıca masaüstü sistemler ve aygıtlar arasında daha fazla entegrasyonun da taşlarını döşüyor.

İLGİLİ HABERLER