Teknoloji

Google Çeviri Kürtçe’nin de aralarında bulunduğu 13 yeni dili destekliyor

google çeviri kürtçe

Google’ın Çeviri özelliği dünya çapında daha fazla dili desteklemeye devam ediyor. Google son olarak Kurmanci Kürtçesinin de aralarında bulunduğu 13 yeni dili daha desteklenenler arasına ekledi.

Gelen son güncellemeyle birlikte Amharca, Korsika Dili, Frizce, Kırgızca, Hawai Dili, Kürtçe (Kurmanci), Lüksemburgca, Samoa Dili, İskoç Galcesi, Shona, Sindhi, Peştuca ve Zosa Dili gibi dil destekleri eklendi.

Google, gelen bu son dil destekleriyle birlikte Çeviri hizmetinin 120 milyon daha fazla insanı kapsadığını altını çiziyor. Ayrıca Google fırsattan istifade ederek bu yeni dillerin nasıl eklendiğini ve algoritmasının çeviriyi nasıl öğrendiğini de açıklıyor.

Web’i milyarlarca çevirilmiş yazı için taramakta olan Google, otomatik öğrenme yöntemlerini kullanarak çok büyük ölçekte istatistiksel desenleri tanımlayabiliyor, böylelikle Google’ın makineleri o dili öğrenebiliyor. Ancak mevcut dokümanlar bir dilin genişliğini tamamen kapsayamayacağı için Google kullanıcılara da ihtiyaç duyuyor ve bu nedenle gönüllü kullanıcılardan Google Çeviri dillerini iyileştirmekte ve Kırgızca ya da Kürtçe gibi yeni dilleri eklemekte yardımcı olmalarını da bekliyor.

Aslında Çeviri Google’ın genellikle arka planda kalan servislerinden bir tanesi, ancak kullanıcıların hayatına en çok etki eden servislerin de başında geliyor. İngilizce internet üzerindeki web sitelerinin neredeyse yarısının ana dili ve Çeviri sayesinde geride kalan yüzde 50’lik dilimin dünya çapındaki birçok insan tarafından anlaşılması sağlanıyor. Bu arada Google Çeviri’de Türkçe dil desteğinin ilk çıktığı zamana göre epey geliştiğini ve artık daha düzgün ve anlaşılır çeviriler yaptığını söylememiz gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER