Teknoloji

Google Çeviri sesi gerçek zamanlı olarak çevirerek yazıya dökecek

google ceviri

Google, önümüzdeki dönemde Google Çeviri servisinin Android uygulamasında gerçek zamanlı yazılı çeviri özelliği eklemeye hazırlanıyor. Söz konusu özellik, bir dilde yaptığı ses kaydını gerçek zamanlı olarak başka bir dile çevirerek yazıya dökecek. Google, hâlâ prototip aşamasında olan bu özelliğin demosunu geçtiğimiz gün San Francisco’daki ofisinde gerçekleştirdi.

Google’dan yapılan açıklamaya göre, bu özellikten yararlanmak için bir internet bağlantısına sahip olmak gerekiyor. Bu da özelliğin hâlihazırda Google Çeviri’de bulunan yapay zekâ tabanlı ve cihaz üstünde gerçekleşen çeviri özelliklerinden farklı olduğu anlamına geliyor. Şirket, gerçek zamanlı çok dilli çevirinin yazılı metni bir dilden diğerine çevirmeye kıyasla daha zor olması nedeniyle internet bağlantısına ihtiyaç duyulduğunun da altını çizdi.

Google’ın yeni özelliği, en azından ilk etapta, ses dosyalarını desteklemeyecek. Özelliğin çalışması için sesin gerçek zamanlı olarak bir akıllı telefon mikrofonuyla alınması gerekecek. Google, daha önceden kaydedilen seslerin hoparlörden çalınarak mikrofona dinletilmesi durumunda da özelliğin işleyeceğini belirtti.

Google Çeviri kullanıcıları bu özellikten ne zaman yararlanacak?

Google’dan verilen bilgiye göre, yazılı çeviri özelliğinde bir yandan ses akarken bir yandan da cümlenin tamamı analiz edilecek. Böylelikle çeviriye noktalama işaretleri eklenebilecek, kelime seçimleri cümlenin bağlamına uygun hâle getirilebilecek. Buna ek olarak, aksanlar ve bölgesel diyalektlere uygun düzenlemeler de yapılacak. Bütün bunlar gerçekleştirilerken de kullanıcılara büyük ölçüde doğru bir çeviri sunulacak. Google, özelliğin temelindeki yapay zekâ modellerinin zaman içinde gelişerek çevirilerdeki doğruluk oranını daha yukarıya çekeceğini belirtmeyi de ihmal etmedi.

Söz konusu özelliğin Google Çeviri servisinde ne zaman kullanıma açılacağı konusunda şimdilik kesin bir tarih verilmiş değil. Şirket şimdilik sadece “gelecekte” şeklinde bir ifade vermekle yetiniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER