Teknoloji

Google Cardboard Android cihazı bir sanal gerçeklik başlığına dönüştürüyor

google-cardboard-260614

Önümüzdeki dönemin yükselen değerlerinden biri olması beklenen sanal gerçeklik için Facebook Oculus’u satın alarak milyarlarca dolarlık bir yatırım yaparken, Google daha sade bir yöntemi tercih etmişe benziyor. I/O 2014 kapsamında düzenlenen etkinliğin sona ermesinin ardından Cardboard adında bir uygulama yayınlayan Google, Android cihazlarını kendilerinin de yapabileceği özel bir görüntüleyicinin içine yerleştirerek çeşitli Google servislerini, özel lenslerin de yardımıyla, bir sanal gerçeklik başlığında olduğu gibi kullanmalarını mümkün kılıyor.

Sanal gerçekliğin son yıllarda heyecan verici bir ilerleme kaydettiğini belirten Google, bu ilerlemeye rağmen sanal gerçeklik için geliştirme çalışması yaparken halen özel ve pahalı donanımlara ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Yapılan açıklamada bir grup Google çalışanının sanal gerçekliği daha geniş bir kitleye ulaştırmak için akıllı telefonlarla deneyler yaptığı ve ortaya Cardboard’un çıktığı belirtildi.

Mevcut koşullar altında tam bir ürün olarak satın alınamayacak olan Google Cardboard’u kullanmak için biraz emek sarfetmek gerekiyor. Cardboard başlığının yapımında telefon ekranını odaklamak için 40 mm. odak mesafeli özel lenslere ihtiyaç duyuluyor. Mıknatıslar, cırt-cırt bant, kauçuk bant ve cihaz başlığa dokunur dokunmaz Cardboard uygulamasını başlatacak NFC etiketi ihtiyaç listesindeki diğer malzemeler arasında yer alıyor. Mıknatıs ve kauçuk bant telefon için geçici bir donanım butonu işlevi görüyor.

Cardboard’un mevcut sürümüyle Google Earth’ü kullanarak dünyayı gezmek, Versay Sarayı’nı yerel bir rehber eşliğinde turlamak, popüler YouTube videolarını izlemek, kültürel eserleri tüm açılarıyla incelemek, fotoğraf kürelerine bakmak, bir yaz gününde Paris’i otomobille dolaşmak mümkün. Google’dan yapılan açıklamada Cardboard’un “Yüzde 20” projesi kapsamında geliştirildiği belirtildi. Bu projede şirket çalışanları asli görevlerine ek olarak yan işlerle de meşgul olabiliyor. Gmail ve AdSense bu projeden doğan ve asli servislere dönüşmeyi başarmış ürünler olarak dikkat çekiyor. Cardboard’un ilk versiyonunun altında şirketin Paris ofisinde çalışan David Coz ve Damien Henry isimli iki mühendisin imzası bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER