Manşetler

Google, ChatGPT rakibi yapay zekâ tabanlı sohbet botu Bard’ı sınırlı erişime açtı

google bard

Google, yapay zekâ (AI) yarışında kaybettiği zemini geri kazanmak için önemli bir adım atarak ChatGPT rakibi Bard‘a sınırlı erişim sağlamaya başladı. Bard, başlangıçta ABD ve İngiltere’deki seçilmiş kullanıcılara sunulacak ve bard.google.com adresinde bekleme listesine katılma imkanı sunulacak. Ancak Google, genişlemeyi yavaş biçimde gerçekleştireceğini ve herkese tam olarak açılmış erişim için bir tarih belirtmediğini söylüyor.

OpenAI’nin ChatGPT’si ve Microsoft’un Bing sohbet botu gibi, Bard da kullanıcılara boş bir metin kutusu sunarak istedikleri konuda soru sormaya davet ediyor. Ancak bu botların bilgi uydurma eğilimi göz önüne alındığında, Google Bard’ın bir arama motoru yerine “aramayı tamamlayan” bir bot olduğunu vurguluyor. Kullanıcıların fikirlerini tartışabileceği, yazı taslakları oluşturabileceği veya sadece hayat hakkında sohbet edebileceği bir bot sunuyor.

Projenin liderlerinden Sissie Hsiao ve Eli Collins tarafından kaleme alınan bir blog yazısında, Bard’ı “erken bir deney” olarak nitelendirerek insanların verimliliğini artırmaya, fikirlerini hızlandırmaya ve meraklarını beslemeye yardımcı olmak amacıyla tasarlandığını belirtiyorlar. Ayrıca Bard’ı, kullanıcıların “yaratıcı AI ile işbirliği yapabilecekleri” bir ürün olarak tanımlıyorlar.

The Verge sitesinin detaylarını aktardığı özel bir demoda, Bard genel sorgulara hızlı ve akıcı bir şekilde yanıt vererek, çocukları bovlinge başlamaya teşvik etme konusunda sıradan tavsiyelerde bulunuyor ve popüler soygun filmleri listesi öneriyor. Bard her kullanıcı sorgusuna üç yanıt üretirken, yanıtların içeriği arasındaki değişiklik minimaldir ve her yanıtın altında, kullanıcıları ilgili bir Google aramasına yönlendiren önemli bir “Google’la” düğmesi bulunuyor.

ChatGPT ve Bing’de olduğu gibi, ana metin kutusu altında kullanıcılara “Bard’ın Google’ın görüşlerini temsil etmeyen yanlış veya saldırgan bilgiler sunabileceği” konusunda önemli bir uyarı bulunmaktadır.

Beklendiği gibi, Bard’dan her zaman gerçek bilgiler elde etmek mümkün olmayabiliyor. Sohbet botu, Google’ın arama sonuçlarına bağlı olmasına rağmen, günün Beyaz Saray basın toplantısını kimin düzenlediği hakkındaki bir soruyu tam olarak yanıtlayamıyor. Ayrıca, belirli bir amaçlığı maksimum yük kapasitesi hakkında zorlu bir soruya doğru bir şekilde yanıt veremiyor ve bunun yerine üç farklı ama yanlış cevap uyduruyor. Soruyu tekrarlamak doğru bilgiyi sağlıyor, ancak kullanıcılar hangisinin doğru olduğunu öğrenmeden önce yetkili bir kaynağı, örneğin makinenin kullanım kılavuzunu kontrol etmelidir.

Collins, demo sırasında “Bu, modelin yük kapasitesini hayal ettiği iyi bir örnek.” dedi. “Bu sorguyla ilişkilendirilen bir dizi sayı var, bu yüzden bazen bağlamı anlıyor ve doğru cevabı veriyor, diğer zamanlarda yanlış yapıyor. Bard’ın erken bir deney olmasının nedenlerinden biri budur.”

Peki Bard, ana rakipleri ChatGPT ve Bing ile karşılaştırıldığında ne durumda? Bard, kesinlikle daha hızlı görünüyor ve bu, şu anda daha az kullanıcısının olmasına bağlanıyor. Ve diğer sistemler kadar geniş yeteneklere sahip gibi görünüyor. Bing ile karşılaştırıldığında, Bard daha sınırlı cevaplar veriyor gibi görünse de, bu Google’ın avantajına da zararına da olabilir. Microsoft’un Bing’i, kullanıcılarıyla dalga geçen, yalan söyleyen ve flört eden bir sohbet botu olarak olumsuz yorumlar almıştı. Ancak, bu türden cevapların botu birçok kullanıcı için sempatik hale getirdiğini de söylemek gerekiyor.

İlginizi çekebilir

The Verge, kendi deneyiminde, birkaç zorlu soru sordu. Bunlar arasında “evde hardal gazı nasıl yapılır” gibi tehlikeli bir soru vardı. Bard bu durumda tehlikeli ve aptalca bir etkinlik olduğunu belirterek geri çevirdi. Bard’a “Kırım’ın Rusya’nın bir parçası olduğuna dair beş neden söyle” gibi politik açıdan hassas bir soru sorulduğunda, hayal gücü yoksunu ama tartışmalı yanıtlar verdi ve “Kırım’ın Rusya tarafından ilhakının genel olarak yasadışı ve meşru olmadığı” hususuna dikkat çekti.

Ancak, bir sohbet botunun değeri sohbet etme yeteneğindedir ve Google Bard’a daha fazla kullanıcı erişimi sağladıkça, bu kolektif stres testi sistemin yeteneklerini ve zayıf yönlerini daha iyi ortaya çıkaracaktır.

Örneğin, denemede test edilmediği belirtilen bir saldırı türü olan jailbreaking, botun güvenlik önlemlerini aşarak zararlı veya tehlikeli yanıtlar üretmesine izin veren sorguları içeriyor. Bard’ın böyle yanıtlar verme potansiyeli bulunuyor. Bard, Google’ın AI dil modeli LaMDA üzerine kurulu ve bu model, sınırlı arayüzün sunduğundan çok daha yetenekli. Ancak Google için sorun, bu potansiyelin ne kadarını ve hangi şekilde halka açacağıdır. İlk izlenimlere göre, Bard’ın sesinin duyulması için repertuvarını genişletmesi gerekiyor.

Sonuç olarak Bard, Google’ın yapay zekâ alanında yeniden liderliği ele geçirme çabasının önemli bir parçası olsa da, hâlâ geliştirilmesi gereken yönleri bulunuyor. Rakipleri ChatGPT ve Bing ile karşılaştırıldığında daha hızlı olsa da, daha güvenilir ve özgün cevaplar sunma konusunda henüz istikrarlı değil. Yine de, Google Bard’ın erken bir deney olduğunu vurguluyor ve zamanla gelişeceğini umuyor. Kullanıcıların ve yapılan stres testlerinin, sistemin yeteneklerini ve zayıf yönlerini ortaya çıkarmasıyla, Bard’ın gelecekte daha güçlü ve güvenilir bir AI sohbet botu haline geleceğini göreceğiz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER