Bilim

Google’ın tıbbi AI sohbet robotu hastanelerde denenmeye başladı

google bard

Google’ın geliştirdiği Med-PaLM 2 adlı yapay zekâ (AI) aracı, tıbbi bilgilere ilişkin soruları yanıtlama amacıyla tasarlanmış bir teknoloji. Bu ürün, başta ABD’deki Mayo Clinic olmak üzere, bazı araştırma hastanelerinde nisan ayından beri deneme aşamasında bulunuyor. Med-PaLM 2, mayıs ayında Google I/O’da duyurulan PaLM 2‘nin bir varyasyonu niteliğini taşıyor. Bu araç, Google’ın Bard adlı dil modelini destekleyen bir yapay zekâ.

The Wall Street Journal‘ın bir iç e-posta yazışmasına dayandırdığı haberine göre, Google, geliştirilmiş modelinin, özellikle doktor erişiminin sınırlı olduğu ülkelerde oldukça faydalı olabileceğine inanıyor. Med-PaLM 2, tıbbi uzmanların demo sunumlarından oluşan bir dizi bilgi üzerinde eğitildi. Google, bu eğitimin, genel sohbet robotları olan Bard, Bing ve ChatGPT gibi sistemlere kıyasla Med-PaLM 2’yi sağlık konuşmalarında daha etkin kılacağına inanıyor.

Ancak, Google’ın mayıs ayında paylaştığı bir araştırma, Med-PaLM 2’nin büyük dil modellerinde alışık olduğumuz doğruluk sorunlarından bazılarını hala yaşadığını belirtiyor. Yapılan çalışmada, doktorlar, Google’ın Med-PaLM ve Med-PalM 2 tarafından verilen yanıtlarda, diğer doktorların yanıtlarına göre daha fazla hata ve alakasız bilgi bulmuşlar.

Med-PaLM 2’nin veri güvenliği ve performansı

Ancak, akıl yürütme belirtisi gösterme, genel onay almış yanıtlar verme veya yanlış anlama belirtisi göstermeme gibi hemen hemen her başka ölçütte, Med-PaLM 2, gerçek doktorlar kadar iyi veya daha iyi performans gösterdi.

Verilerin kullanıcı kontrolünde olacağı ve Google’ın bu verilere erişiminin olmayacağı belirtildi. Verilerin şifreli olacağı ve bu sayede kullanıcıların gizliliklerinin korunacağı da garanti ediliyor.

Google’ın kıdemli araştırma direktörü Greg Corrado’ya göre, Med-PaLM 2 hala erken aşamada bulunuyor. Corrado, bu teknolojinin kendi ailesinin “sağlık yolculuğunda” yer almasını istemese de, Med-PaLM 2’nin sağlık alanında yapay zekanın faydalı olabileceği alanları on kat genişletebileceğine inanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER