Teknoloji

Google: iPhone varken Android tekel oluşturamaz

google-111116Android, Google’ın yazılım ve web servislerinden oluşan büyük imparatorluğunun en kıymetli parçası olma niteliğini taşıyor. Mobil işletim sisteminin bu büyük başarısı, Avrupa Birliği yetkililerinin de dikkatini çekmiş durumda. Google Avrupa Birliği tarafından aleyhine yöneltilen tekel suçlamalarına hazırladığı özel GIF animasyonlarıyla yanıt verdi.

google avrupa birligiGoogle tarafından hazırlanan animasyonlardan birinde, Android kullanıcılarına iPhone kullanıcılarına kıyasla çok daha fazla seçenek sunulduğu belirtildi. Şirket, iPhone’daki ön yüklü uygulamaların tamamının Apple imzası taşıdığına dikkat çekti. Windows 10 cephesinde ise 47 ön yüklü uygulamanın 39’unun Microsoft tarafından hazırlandığı belirtildi. Şirket, Samsung Galaxy S7’deki ön yüklü uygulamaların sadece üçte birinin kendisi tarafından hazırlandığının altını çizdi.

Google Avrupa Birliği’ne yaptığı itirazda itiraf niteliğinde bir açıklamaya da yer verdi. Şirket, iPhone’un bulunduğu bir pazarda Android’in tekel oluşturmasının mümkün olmadığını savundu. Google, Apple ile olan rekabetini görmezden gelmenin günümüzün akıllı telefon pazarını oluşturan dinamikleri anlamamak ile eş değer olduğunu iddia etti.

google-avrupa-birligi-111116-2Avrupa Birliği tarafından yürütülen soruşturmanın temelini, Google’ın Android’in uygulama mağazası Play Store üzerindeki kontrolü oluşturuyor. Android’in ana uygulama dağıtım noktası niteliğindeki Google Play Store, Android cihazların vazgeçilmezi konumunda. Android’in pazar payı ve rakiplerinin yaklaşımları nedeniyle Google’ın uygulamalarını Avrupa’da satılan yeni akıllı cihazların çoğunda ön yüklü biçimde görmek mümkün oluyor.

Android cihaz üreticilerinin telefonlarında Play Store’a yer vermesi bir tür zorunluluk. Bu da Google’a Play Store’a yer vermek için şirketlere belli şartları dikte etme imkanını veriyor. Bu da Google Haritalar, Chrome, YouTube, Gmail ve Google Play Müzik gibi bazı uygulamaların neredeyse tüm Android telefonlarda ön yüklü olarak sunulmasını sağlıyor. Söz konusu uygulamalar sınıflarının en iyileri arasında yer alsa da, Avrupa Birliği yetkililerini tekel konusunda endişelendirmek için yeterli oluyor.

google avrupa birligiGoogle Avrupa Birliği tarafından yöneltilen iddialara etkili yanıtlar veriyor

Google, GIF animasyonlarının yardımıyla Avrupa Birliği’nin iddialarına sağlam yanıtlar veriyor. Şirket Snapchat, Spotify ve Dropbox gibi uygulamaların Android’de yüz milyonlarca indirme rakamına ulaştığına dikkat çekti ve Android’deki rekabeti bastırma gibi bir girişiminin olmadığını savundu.

Android’in esnekliğinin altını çizen Google, işletim sisteminin kilit altına alınmasının kolay olmadığını belirtti. Google mevcut yaklaşım çerçevesinde uygulamaların herhangi bir ekstra ücrete ihtiyaç duyulmadan kullanıcılarla buluştuğunu hatırlatmayı ihmal etmedi.

İLGİLİ HABERLER