Teknoloji

Google arama sonuçlarından kişisel bilgileri kaldırmayı kolaylaştırıyor

google arama

Google arama sonuçlarında kişisel iletişim bilgilerini bulmanızı ve bunları kaldırmanızı kolaylaştırıyor. Şirket artık web’de adresinizi, telefon numaranızı veya e-posta adresinizi bulduğunda bildirim gönderecek ve bu bilgileri inceleyip Arama’dan kaldırılmasını talep etmenizi mümkün hâle getiriyor. Bu özelliğin sadece ABD’de ve İngilizce aramalar için geçerli olduğunu belirtmek gerekiyor.

Tüm bunlar, Google’ın mobil ve web’de geçtiğimiz eylül ayında ilk kez kullanıma sunduğu “Sizinle İlgili Sonuçlar” adını taşıyan kontrol paneli üzerinden yapılıyor. Güncelleme sayesinde kullanıcılar Google’da kendi isimlerini aratmadan bilgilerini bulabiliyor. Kişisel bilgilerinizi girdikten sonra, kontrol paneli, herhangi bir eşleşme içeren web sitelerini otomatik olarak çekerek, göründüğü her web sayfasını incelemenizi ve ardından onu kaldırmak için bir istek göndermenizi sağlıyor.

Bilgilerinizin gelecekte Google’da ortaya çıkmasıyla ilgili endişeleriniz varsa, ortaya çıkan yeni sonuçlar konusunda sizi uyaracak anlık bildirimleri de etkinleştirebilirsiniz. İnternet devi bunun duyurusunu geçtiğimiz yıl yapmıştı. Kullanıcılar taleplerini de Google’ın merkezinden takip edebiliyor. Burada inceleme süreci devam eden, onaylanan, reddedilen ve tamamlanmamış talepler görülebiliyor.

Google arama sonuçlarından kaldırılan bilgiler web’den silinmiyor

Bilgilerini Google’dan kaldırılmasının web’den tamamen silindiği anlamına gelmediğinin altını çizmekte fayda var. Erişime açık web sayfalarındaki bilgileri yine internette bulmak mümkün oluyor. Google’ın resmi kaynaklar ve eğitim kurumlarının sayfalarındaki sonuçlarla ilgili bir işlem yapmadığını da belirtmek gerekiyor.

google arama

Bu güncelleme ile Google arama sonuçlarından kişisel bilgileri kaldırmayı çok daha hızlı hâle getiriyor. İlk olarak yukarıda da belirttiğimiz gibi sadece ABD’de ve İngilizce olarak kullanıma sunulan bu özelliğin daha fazla ülkede daha çok dili desteklemesi için de çalışmaların sürdüğü açıklandı.

İLGİLİ HABERLER