Teknoloji

Google’ın yapay zekâ ile arama deneyimi video ve bağlantıları daha iyi kullanacak

twitter google

Google’ın yapay zekâ tabanlı Üretken Arama Deneyimi (SGE), resim ve video desteğiyle biraz daha yetenekli hâle geliyor. Search Labs üzerinden yapay zekâ tabanlı Üretken Arama Deneyimi’ni aktif hâle getirenler, arama sonuçlarının en üstündeki renkli özet kutusunda daha fazla multimedya içerik görecek. İnternet devi, ayrıca bu özet kutusunun daha hızlı görüntülenmesini sağlamak ve kutuya koyduğu bağlantılara daha fazla bağlam eklemek için çalışıyor.

SGE hâlâ deneme aşamasında olsa da, Google’ın Arama deneyiminin geleceği olduğu rahatlıkla söylenebilir. Şirketin CEO’su Sundar Pichai, son finans raporunun değerlendirildiği toplantıda SGE hakkında şunları söylemişti: Bu bize, aramanın daha önce çalıştığı şekilde her zaman kısıtlanmamamız için gerçekten bir şans veriyor. Sınırların dışında düşünmemizi sağlıyor. Zamanla, arama tam olarak bu şekilde çalışacak.”

Google artık her arama yaptığınızda sizin için iyi bağlantılar bulmaya çalışmıyor. İlgili, doğru ve yararlı bilgileri sentezlemeye ve üretmeye çalışıyor. Özellikle video burada uzun bir yol kat edebilir. Google, “kurutma makinem neden bu sesi çıkarıyor” sorgusunda size yardımcı olabilecek bir videonun içindeki belirli bir bölüme veya ana bağlantı vererek, YouTube’u yıllar içinde arama sonuçlarına giderek daha fazla entegre etti.

google sge

SGE’nin başarılı olması için bağlantıları ortaya çıkarmak ve bağlamsallaştırmak da büyük önem taşıyor. Şirket, web sayfalarındaki bilgilerin ne kadar yeni olduğunu daha iyi anlamaya yardımcı olmak amacıyla özet kutusundaki üç makalenin yanında yayınlanma tarihlerini de gösterecek. İnternet devinin yapay zekâ özetine satır içi bağlantılar eklemek için çalıştığı da konuşulanlar arasında yer alıyor.

Google’ın SGE’yi hızlandırması zaman alacak

SGE’yi hızlandırmak Google için biraz zaman alacak gibi görünüyor. SGE ve Bing’de, ChatGPT ve Bard’a kadar tüm bu büyük dil modeli tabanlı araçların sorulara yanıt bulması birkaç saniye sürüyor ve arama dünyasında her milisaniye büyük önem taşıyor. Haziran ayında Google, yükleme süresini yarıya indirdiğini açıklasa da, SGE’yi deneyimleyenler hızı ön plana çıkarmıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER