Teknoloji

Google’ın Android için hazırladığı tarayıcı seçme ekranı ortaya çıktı

google android

Google Avrupa’daki Android kullanıcılarına internet tarayıcılarını ve arama motorlarını seçme imkânı sunmaya hazırlanıyor. Şirketin seçim ekranları, önümüzdeki haftalarda yayınlanacak bir güncellemenin ardından Google Play Store ilk kez açıldığında kullanıcıların karşısına çıkacak. Burada Android’in rakip tarayıcıları ve arama motorları da gösterilecek.

Google dört farklı tarayıcı ve arama motoruyu gelişigüzel bir sıralama içinde kullanıcılarının karşısına çıkaracak. Android kullanıcıları da bu seçenekler içinde dilediklerini indirebilecek ve aktif hâle getirebilecek. Ayrı bir ekran ise uygulama ikonlarının konfigürasyonu ve varsayılan tarayıcı ayarlarının değiştirilmesi için kullanılacak.

Google’ın bu seçim ekranlarını ortaya çıkarmasının sebebi ise Avrupa Birliği tarafından şirkete tekel yasalarını ihlâl ettiği gerekçesiyle kesilen 5 milyar dolarlık ceza. Avrupa Birliği, Google’ın Chrome’u ve arama uygulamasını Android’e “yasalara aykırı biçimde bağlamayı” durdurmasını istemişti. Avrupa Birliği daha önce benzer bir kararı da Microsoft için almıştı. 2010 yılında Internet Explorer kullanıcılarına bir tarayıcı seçimi ekranı gösterilmesine karar vermişti.

Google tarafından paylaşılan ekran görüntüleri, hem Chrome’un hem de Arama uygulamasının Android’de yüklü olarak sunulmaya devam edeceğini gösteriyor. Şirket iki uygulamayı da seçim ekranlarının en üstünde belirgin biçimde sergiliyor. Bu ekranları Avrupa’daki mevcut Android kullanıcılarının karşısına çıkaracak olan internet devi, seçim ekranlarının zaman içinde geliştirileceğini belirtti.

Google’ı Avrupa Birliği’ne şikayet eden kuruluşlardan biri olan FairSearch, şirketin sunduğu seçim ekranlarından tatmin olmuş gibi görünmüyor. FairSearch tarafından The Verge sitesine gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Google’ın seçim ekranı için sunduğu teklif, tamamen etkisiz ve Microsoft tarafından zamanında sunulandan farklı görünüyor. Google’ın seçim ekranı, şirketin uygulamalarının Android’in merkezinde olması şeklinde tanımlanabilecek temel problemi çözmekte yetersiz kalıyor.”

Google tarafından Avrupa’daki Android kullanıcılarına sunulacak seçim ekranları önümüzdeki dönemde sıklıkla konuşulacak gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER