Manşetler

Google AMP hikayeleri ile görsel açıdan zengin mobil arama sonuçları geliyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google amp hikayeleriKullanıcılar ve geliştiriciler bir ürün veya serviste sürekli yeniliklerin ve eklentilerin peşinde olurlar. Tüketiciler, günlük kullanımlarına bağlı olarak sıklıkla tavsiyelerde bulunurlar, öneriler getirirler. Eğer ihtiyaçlar gerçekten hatırı sayılır miktarda kullanıcı için geçerliyse, o hâlde geliştiriciler de bunları gerçeğe dönüştürmek için muhtemel yolların tasarımını gerçekleştirmeye çalışırlar. AMP Projesi, mobil cihazlarda içeriğe hızlı erişim ihtiyacı sonucu ortaya çıkmış yeniliklerden bir tanesi. Hızlandırılmış Mobil Sayfalar’ın İngilizcesinin kısaltması olan AMP’nin içerikleri yükte daha hafif, web sitelerinin ana versiyonlarıyla aynı. Sonuç olarak kullanıcılar içerikleri hızlı biçimde yükleyebiliyor.

Google mobil web sonuçlarında web sayfalarının AMP versiyonlarını ön plana çıkarıyor, böylelikle web sayfalarının içeriklerine de daha hızlı biçimde erişilebiliyor. Bing gibi diğer arama motorları da mobil deneyimde daha hızlı yüklenen AMP sayfalarına yer vermeye başladılar. Google Play Gazetelik’te de içerikler AMP versiyonlarıyla açılıyor. Twitter da AMP formatını, eğer bir web sitesinde mevcutsa, kullanıyor. Öte yandan Google, bir web sitesinin adresinin daha kolay biçimde keşfedilmesini sağlamak amacıyla, sayfanın AMP adresi yerine gerçek adresini gösteriyor.

AMP Projesi belirli bir olgunluğa erişmiş gibi görünüyor. Ancak yeni yöntemlerle mobil web deneyimini daha da farklılaştırmayı hedefliyor. Bu hafta içinde gerçekleşen AMP Conf 2018 etkinliğinde Google, AMP hikaye formatını duyurdu. AMP Projesi, yayıncılara ve içerik üreticilerine mobile odaklanmış yeni bir format sunuyor. Tıpkı Snapchat veya Instagram’daki hikayelere benzer biçimde, haberler veya makaleler hikaye formatında, zengin görseller eşliğinde sunulacak.

Görsel ağırlıklı bu format hem haberler hem de e-posta iletileri için ideal görünüyor. Bazı hikayeler kelimeler yerine görüntülerle en iyi şekilde anlatılır. Gerçekten, bazı insanların da ne yazmaya ne de okumaya vakti vardır. Bu noktada fotoğraflar, görseller, grafikler, videolar okuyucuların dikkatini metinden daha fazla çekebiliyor. İçerik yapımcıları da hikayeler sayesinde bu eğilime daha rahat uyum sağlayacaktır.

AMP’nin en son formatı, teknik zorlukları en aza indirerek daha fazla yaratıcılığa izin veriyor. Kolay oluşturulabilir ve maliyet açısından verimli bir format olan AMP hikayeleri, bu sayede daha fazla yayıncıya yarar sağlayacaktır. AMP hikayeleri web sayfalarına benziyor. Hâlâ HTML tabanlılar ve bir sunucu ya da site üzerinde barındırılıyor. Video ve sayfalar gibi içerikler de bağlanabiliyor, böylelikle alıcılara zamanında ve hızlı biçimde içerik iletimi gerçekleştirilebiliyor.

google amp hikayeleri

AMP hikaye formatı esnek tasarım şablonları, standartlaştırılmış kullanıcı arayüzü kontrolleri ve diğer bileşenlerle gelecek. İçerik yapımcıları çoğu bölümü düzenlemekte özgür olacak. Google, bu formatın denemelerini CNN, Mashable, The Washington Post, Vox Media, Conde Nast gibi yayıncılarla deniyor. Zamanla daha fazla yayıncıya bu formatın açılması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER