Teknoloji

Google AlphaGo dünyanın en iyi Go oyuncusunu mağlup etti

google alphagoGoogle AlphaGo adını taşıyan yapay zekâsıyla dünyanın en iyi Go oyuncusu olarak nitelenen Ke Jie’yi mağlup etmeyi başardı. Müsabakanın duyurusu geçtiğimiz ay yapılmıştı. Bu zafer, mümkün olan en yakın fark olan yarım puanla geldi. Maçın ardından konuşan Google’ın yapay zekâ şirketi DeepMind’ın CEO’su Demis Hassabis, AlphaGo’nun bu müsabaka için nasıl programlandığı konusunda bilgi verdi.

Hassabis farklı kazanmak yerine, kazanma ihtimalini artırmayı tercih ettiklerini belirtti. Yapay zekâlı Go oyuncusunun en son versiyonu, Master adını taşıyor. Master, daha önce Lee Sedol’u mağlup eden selefine kıyasla 10 kat daha az bilişimsel güç tüketiyor. Sistem, Google’ın bulut sunucularına bağlanan bir PC üzerinden işliyor.

AlphaGo’nun rakibi Ke Jie de yapay zekâ sisteminin hamlelerini değerlendirdi. AlphaGo’nun çok zarif hamleler yaptığını söyleyen Jie, yapay zekâ sisteminin özellikle 24. hamlesinin yüksek bir stratejik seviyede olduğunu ve tahtadaki tüm taşları işlettiğini belirtti. Go dehası, AlphaGo’nun maçın başında yaptığı bazı hamleleri kendi oyununa da entegre etti.

DeepMind ekibi, ilk müsabakada AlphaGo’nun kazanmasına odaklanmıştı. Demis Hassabis, yapay zekânın diğer versiyonlarının daha farklı hedeflere sahip olabileceğini belirtti. Daha farklı zaferlerin de bu hedeflerden biri olabileceğini söyleyen Hassabis, AlphaGo’nun Go oyuncularının kendilerini geliştirmeleri için yararlandıkları bir araç olmasını istediklerini ifade etti.

Google AlphaGo iki müsabakaya daha çıkacak

AlphaGo’nun mesaisi henüz tamamlanmış değil. Google’ın yapay zekâ sistemi, perşembe ve cumartesi günü iki müsabakaya daha çıkacak. Bunlardan birinde Alpha Go, profesyonel bir Go oyuncusuyla takım olacak. Diğerinde ise Alpha Go, beş profesyonel Go oyuncusuyla aynı anda karşılaşacak.

İLGİLİ HABERLER