İncelemelerManşetler

General Mobile GM Phoenix 5G İncelemesi

general mobile gm phoenix 5g

General Mobile için 2023 yılı epey hareketli geçiyor. Şirket yılın ilk yarısında GM 23 ve GM 23 SE modellerini çıkarmıştı. Yılın ikinci yarısını ise GM 24 Pro ve GM Phoenix 5G ile karşıladı. Bu modeller içinde bu inceleme konusu olan Phoenix 5G modelini ayrı bir yere koymak gerekiyor. General Mobile’dan uzun zamandır orta segment telefon görmüyorduk. Şimdi şirket, bu 5G özellikli telefonuyla, piyasada epey güçlü oyuncuların bulunduğu 15-20 bin TL bandında iddialı bir üye sunmuş oluyor. Şık tasarımı, Full HD+ AMOLED ekranı, MediaTek Dimensity 7050 işlemcisi ve 200 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar üretebilen arka kamera sistemiyle bu telefon kağıt üstünde fiyatına göre epey güçlü görünüyor. GM Phoenix 5G inceleme yazısında bu telefonla ilgili öne çıkan özellikleri ve yorumları bulacaksınız.

General Mobile GM Phoenix 5G

  • 16 GB RAM (8 GB RAM + 8 GB Arttırılabilir RAM), 256 GB Dahili Hafıza
  • 6.78″ inç FHD+ AMOLED 120 Hz Ekran
  • 50MP 4lü Arka Kamera (200 MP AI Matrix Kamera)
  • MediaTek Dimensity 7050 İşlemci – Android 13
  • 4700 mAh Pil, 66W Hızlı Şarj

GM Phoenix 5G inceleme: Tasarım

GM Phoenix 5G’nin tasarımı üst sınıf Android telefonlarınkini fazlasıyla andırıyor. Özellikle Huawei, Honor gibi markaların sıklıkla gördüğümüz, kenarları kavisli ve arka yüzü de kavisli ön yüze uyum gösteren simetrik tasarımı burada da kullanılmış. 8.75 milimetrelik kalınlığıyla bu telefonun ince telefonlar kategorisine sokulabileceğini söyleyebiliriz. 210 gram ağırlığıyla da, 6.78 inç ekranlı bir telefon için hafif olduğunu söylemek mümkün oluyor.

general mobile gm phoenix 5g

Bu 5G telefonu Karbon Siyahı gibi tek bir renkle geliyor. Aslına bakarsanız, General Mobile’ın güçlü telefonunun bu havasını ve ağırlığını yansıtmak için de güzel bir renk olduğu söylenebilir. Arka yüzü kumlanmış ve mat bir siyah yüzeyle kaplı. Bu yüzey hoş bir görünüme sahip olsa da, aşınmalara karşı biraz hassas gibi duruyor. Bu nedenle çantada veya cepte taşırken sivri cisimlerden uzak tutmak veya bir kılıfla kullanmak daha iyi olacaktır. Neyse ki, kutudan deri kılıf ve ekran koruyucu çıkıyor. Hatta ekran koruyucu yapıştırılmış hâlde geliyor. General Mobile logosu her zaman olduğu gibi yatay biçimde yerleştirilmiş. Daire şekilli kamera modülünün ince ve koyu altın renkli görünümü de siyahla çok güzel görünüyor. Bu kamera modülü içinde dört tane kamera ve flaş, zardaki “5” sayısını anımsatacak biçimde konumlandırılmış.

general mobile gm phoenix 5g

Alt kenarda USB-C portu, hoparlör, mikrofon ve çift nano SIM kart yuvası içeren bir tepsi bulunuyor. Sol kenarda bir şey yok. Sağ kenarda ise ses ve güç düğmeleri yer alıyor. Üst kenarda ise ikinci mikrofon yer alıyor. 6.78 inç ekranın etrafını çok ince bir çerçeve satıyor. Ekranın alt kenarı bile üst kenarı kadar ince. Üst kenarda ahize hoparlörü bulunuyor. Ön kamera ise ekranın orta üst bölümüne açılmış olan deliğe yerleştirilmiş.

GM Phoenix 5G inceleme: Donanım

General Mobile Phoenix 5G’nin 6.78 inç ekranı AMOLED teknolojisine sahip. Öncelikle derin siyahlarıyla dikkat çeken bu ekran, kapalı hâldeyken telefonun gövdesiyle bir bütün gibi görünüyor. Bu ekran 1.07 milyar renk desteğiyle fazlasıyla canlı renkler sunuyor. 950 nit maksimum parlaklık ve 510 nit tipik parlaklık değerleriyle hem renkleri tüm parlaklığı ve canlılığıyla gösteriyor hem de dış ortamda iyi bir görüş sağlıyor. Öte yandan ekran, çizilmeye karşı dayanıklı Schott XENSATION Alpha çizilmeye dayanıklı camla kaplı. Bununla birlikte, yukarıda belirttiğimiz gibi, ekran koruyucu film yapıştırılmış şekilde geliyor ve kullandığımız süre boyunca da bu filmi çıkarmadık.

general mobile gm phoenix 5g

Ekran çözünürlüğü 1080 x 2400, yani Full HD+ çözünürlük sunuluyor. 388 ppi, keskin yazılar ve grafikler için fazlasıyla yeterli oluyor. Ekranın kavisli kenarları sayesinde kenardan kenara bir görünüm var. Bu kavisli ekranın görsel açıdan herhangi bir olumsuzluğu bulunmuyor. Ancak kullanıcı arayüzünde hareketle gezinti yapmak istediğinizde, geri hareketi için parmaklarınızı biraz daha kenarlardan ortaya doğru sürüklemeniz gerekecektir. Bununla birlikte, telefonu tek elle tutup kullanırken ekrana yanlışlıkla temas ederek yanlış komutlara sebep olmak gibi bir durum söz konusu olmuyor.

AMOLED ekranın getirdiği avantajlar görsel açıdan olmanın yanı sıra pratiklik açısından da geçerli. Örneğin, ekran içi parmak izi okuyucu var. Bu pratik birim sayesinde ekran kilidini hızlı biçimde geçebilirsiniz. Bununla birlikte ön kamera yardımıyla yüz tanımayı da kullanabilirsiniz. Ancak, GM Phoenix 5G’yi deneyimlediğimiz süre boyunca temel biyometrik kimlik doğrulama yöntemimizin ekran içi parmak izi okuyucu olduğunu belirtelim.

general mobile gm phoenix 5g

Bir diğer avantaj da Always on Display modu, yani sürekli açık ekran özelliği tarafında. Bu özelliğin varlığı sayesinde, ekran kapalı durumdayken bile saati, tarihi ya da bildirim simgelerini ekranda görmeye devam edebilirsiniz. Sadece aktif pikseller güç tükettiği için, bu özelliğin açık olmasının pil ömrüne herhangi bir olumsuzluğu söz konusu olmuyor.

120 Hz yenileme hızını da unutmayalım. Bu özelliğin ilk farkını kullanıcı arayüzünde geçişlerde ve web sayfalarında yapılan kaydırmalarda sunulan akıcılıkta görüyoruz. Bununla birlikte PUBG Mobile gibi oyunlarda daha akıcı ve gerçekçi biçimde oyun oynamanız mümkün oluyor.

general mobile gm phoenix 5g

Büyük boyutu, geniş alanı, yüksek çözünürlüğü ve yüksek parlaklığı sayesinde GM Phoenix 5G, sınıfındaki diğer modellerle rahatlıkla boy ölçüşebilecek bir görsel deneyim sunabiliyor. Ses tarafında, alt kenarda yer alan tek hoparlörün yüksek bir ses çıkışı var. Dolgunluğu da iyi. Stereo ses etkisinin eksikliği hissedilse de, YouTube’da bir şeyler izlerken, kısa sosyal medya videolarına bakarken veya Spotify’da birkaç parça dinlerken bu hoparlör yeterli olacaktır.

General Mobile GM Phoenix 5G, 6nm mimarisini temel alan, 2.6 GHz maksimum saat frekansına sahip olan 8 çekirdekli MediaTek Dimensity 7050 işlemciyle geliyor. Bu işlemciye 8 GB RAM eşlik ediyor. 256 GB dahili hafıza da mevcut. Bu arada dahili hafızanın 8 GB’lık kısmını RAM için ayırarak toplamda 16 GB’a kadar Genişletilmiş RAM özelliğinden yararlanmak da mümkün oluyor.

general mobile gm phoenix 5g

GM Phoenix 5G’nin bu donanım paketi, günlük işler için fazlasıyla yeterli görünüyor. Ufak tefek, göz ardı edilebilecek aksamalar dışında bu telefon genel olarak iyi bir performans ortaya koyuyor. PUBG Mobile ve bunun gibi yüksek profilli oyunları bile oynama konusunda ihtiyaçlara cevap vermeyi başarıyor.

GeekBench 6 test sonuçlarına baktığımızda, bu telefonun 2021-2022 yıllarında gördüğümüz bazı orta segment Android telefonlarla aynı seviyede puanlar verdiğini görüyoruz. Isınma konusunda ise performansı iyi bulduk. GeekBench 6 gibi, telefonu zorlayan bir performans testinde bile telefonun sıcaklığının çok yükselmediğini görüyoruz.

general mobile gm phoenix 5g inceleme

Pil tarafına geldiğimizde, GM Phoenix 5G’de 4700 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor. Bu pil, Gelişmiş Güç Tasarrufu Modu özelliğinin de katkılarıyla tek şarjla bir günü rahatlıkla aşan, genel olarak 1-2 gün arası olan bir ortalama çalışma süresi sunuyor. Ekran parlaklığının ortamdaki ışık şiddetine göre otomatik olarak ayarlanması iyi biçimde çalışıyor. Bunun dışında arka planda kullanılmayan uygulamaların dondurulması da verimli şekilde gerçekleştiriliyor. Bu gibi işler sayesinde General Mobile’ın bu 5G telefonu, sahip olduğu kapasitenin hakkını iyi şekilde veriyor. 66W hızlı şarj desteğinin var olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. GM, kutudan çıkan adaptörle sadece 15 dakikada pilin 0’dan yüzde 50’ye çıkabileceğini belirtiyor ki, pratikteki izlenimlerimiz de bunu destekliyor. Pil, bir saat civarında bir sürede de tamamen şarj olabiliyor.

general mobile gm phoenix 5g inceleme

Bu telefonun önemli özelliklerinden bir tanesinin de, adından da anlaşılacağı üzere 5G desteği olduğunu belirtmeden geçmeyelim. 5G desteğinin ne zaman geleceğine dair henüz bir haber olmasa da, bu telefonu satın alarak şimdiden yeni teknolojiye hazır olabilirsiniz. Ya da yurt dışına, 5G’nin aktif olduğu bir ülkeye giderseniz, orada alacağınız bir hat sayesinde 5G desteğinden yararlanabilirsiniz. Öte yandan Wi-Fi 6 desteğinin bulunduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Aslına bakarsanız, Wi-Fi 6 destekli modemler iyice hayatımıza girdi ve bu zamanda piyasaya çıkan güncel modellerde söz konusu destek de artık bulunmalı. Neyse ki, GM Phoenix 5G bu beklentiyi de karşılamayı başarıyor.

GM Phoenix 5G inceleme: Yazılım

General Mobile genellikle saf Android’e yakın deneyim sunmasıyla bilinir. GM Phoenix 5G’de de durumun böyle olduğunu söyleyebiliriz. Telefonda Android 13 yüklü olarak geliyor. Temel olarak Google deneyimi ön planda, telefonun ilk kurulumunu tamamladıktan sonra, Google klasörü içinde birçok uygulamanın, yanlarında Google Play Store, Fotoğraflar, Asistan ve Meet’le birlikte Ana ekranda olduğunu göreceksiniz.

general mobile gm phoenix 5g inceleme

General Mobile’ın da yüklediği FM Radyo, Temizlik Asistanı, Mobil koruyucu gibi çeşitli uygulamalar bulunuyor. Özellikle son ikisi, telefonun performansını ve verimliliğini artırmakta epey yardımcı oluyor. Bir de Araç kutusu uygulaması var. Burada, Apple’ın iPhone’larında gördüğümüz Dynamic Island’a benzer, Kapsül adlı bir özellik var. Bunu açtığınız takdirde, telefonu şarj etmeye başladığınızda, FM radyoyu açtığınızda veya ses kaydederken, öndeki kamera deliğinin etrafında çeşitli bileşenler göreceksiniz. Küçük, ama hoş bir özellik. Öte yandan aynı uygulama içinde kullanışlı bir hava durumu araç takımı da, farklı temalarla sizi bekliyor.

Android arayüzünün geneli gibi, Ayarlar menüsü de oldukça sade ve kullanışlı. Burada Kişiselleştirme ve Duvar Kağıdı bölümü bulunuyor. Burada duvar kağıdından simgelere, yazı tipinden Always on Display saat stiline kadar farklı seçenekleri göreceksiniz.

GM Phoenix 5G inceleme: Kamera

GM Phoenix 5G’nin arkasında dört tane kamera var. Ortaya yerleştirilmiş 200 MP AI Matrix kamera (50 megapiksel), dört faz algılamalı otomatik netleme, 1 mikron ve 1/1.55″ boyutlu sensör, f/1.88 diyafram ve elektronik görüntü sabitleme gibi özelliklere sahip. Ultra geniş açılı kamera ise 8 megapiksel çözünürlük, 112 derece geniş açı ve f/2.2 diyafram gibi özellikleri içeriyor. 2 megapiksel çözünürlük ve f/2.4 diyafram gibi ortak özelliklere sahip olan makro ve derinlik kameralarıyla arkadaki kamera dizilimi tamamlanıyor. Önde ise 16 megapiksel, f/2.5 diyafram özellikli bir selfie kamera yer alıyor.

general mobile gm phoenix 5g inceleme

GM Phoenix 5G’nin kullanımı kolaylıkla öğrenilebilen bir Kamera uygulaması var. Ancak kullanım sırasında, özellikle modlar arasında geçiş yaparken parmağınızı kararlı biçimde sürüklemeniz gerekiyor. Vizörün alt kenarındaki yakınlaştırma kontrolleri için de benzer durum geçerli. HDR özelliğini otomatik hâle getirmeniz yerinde olacaktır. Varsayılan olarak 50 megapiksel fotoğraflar çekiliyor. İsterseniz; 30, 13 veya 8 megapiksel çözünürlüklü fotoğrafları, farklı görüntü oranlarıyla çekebilirsiniz. 200 MP çekimler için ayrı bir çekim modu bulunuyor. Kamera arayüzü genel olarak hızlı çalışıyor ve özellikle Fotoğraf modunda çekimi hızlıca yapıyor. Ancak 200 MP modunda 2-3 saniye kadar cihazı sabit tutmanız gerekebilir. Düşük ışıktaki çekimler için de benzer bir durum geçerli olabilir.

GM Phoenix 5G, genel olarak fiyat segmenti için memnun edici fotoğraflar çekmeye imkan tanıyor. Renkler biraz daha sıcak ve pozlama da varsayılan olarak yüksek. Özellikle gün doğumu ve benzeri karelerde bunu görebilirsiniz. Yapay zekâ destekli sahne algılama hızlıca çalışıyor, ancak Gün Doğumu ile Gün Batımını karıştırdığını söylememiz gerekiyor. Ancak bunlar göz ardı edilebileceğimiz durumlar. Yakın çekimlerde ana kamera iyi iş çıkarmakla birlikte, süjeye daha da yakınlaşmak istediğinizde 2 megapiksel makro kamerayı kullanabilirsiniz. Makro kamera çözünürlük ve parlaklık açısından çok iyi seviyede olmasa da, bazı durumlarda iş görecektir. Portre çekimlerinde ise GM Phoenix 5G genel olarak iyi işler çıkarıyor. Ön plandaki süjenin sınırlarını belirleme konusunda sergilediği performansı beğendik.

Öndeki 16 megapiksel selfie kameranın performansı da memnun edici. Farklı ışık koşullarında iyi selfie fotoğraflar çekmeniz mümkün olacaktır. Yapay zekâ destekli güzellik modu sayesinde selfie fotoğraflara farklı bir hava katmanız da mümkün olacaktır.

Video tarafında ise GM Phoenix 5G, 4K’ya kadar çekim yapabiliyor. 4K video çekimlerindeki durağanlık iyi olmakla birlikte, 1080p video çekimlerinde kullanabileceğiniz Elektronik Görüntü Sabitleme daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlıyor. Ses kayıt kalitesi ise ortalama seviyede, net bir ses kaydı var, ancak orta frekansların ön planda olduğu bir dağılım var. Belki bu durum konuşmaların daha anlaşılır şekilde olmasını sağlaması açısından iyi olarak değerlendirilebilir.

GM Phoenix 5G inceleme: Sonuç

  • general mobile gm phoenix 5g inceleme
  • general mobile gm phoenix 5g
  • general mobile gm phoenix 5g
  • general mobile gm phoenix 5g inceleme
  • general mobile gm phoenix 5g
  • general mobile gm phoenix 5g inceleme
  • general mobile gm phoenix 5g
  • general mobile gm phoenix 5g
  • general mobile gm phoenix 5g
  • general mobile gm phoenix 5g

General Mobile, uzun bir aranın ardından daha üst segment bir telefonla karşımıza çıktı. Bu telefon özellikle tasarımı ve malzeme kalitesiyle beğenimizi topluyor. Sınıfında bulunan dünya çapındaki markaların ürünlerinden arkada kalmayan, hatta bazı modelleri geride bırakan bir tasarım var. Ekran tarafında da General Mobile seçimini iyi yapmış. GM Phoenix 5G, parlak ve canlı AMOLED ekranıyla iyi bir seyir zevki sunuyor. Keşke General Mobile bir hoparlöre daha yer verseydi, o zaman ses tarafındaki sonuç daha iyi olur ve multimedya deneyimi daha da artardı. MediaTek Dimensity 7050 fiyat-performans dengesini iyi şekilde kurarken, 4700 mAh kapasiteli pilin sergilediği performans iyi. Burada 66W hızlı şarj desteğinin varlığı, pil ömrünün rakiplere göre olan açığını kapattığını söyleyebiliriz. Android 13 ile gelmesi, üstüne üstlük saf Android’e yakın bir arayüzün olması güzel. Kamera tarafında ise sınıfındaki diğer üyelerle boy ölçüşebilecek bir performansın olduğunu görüyoruz. Günlük hayatta, ihtiyaç duyduğunuz anlarda kameralarıyla size iyi şekilde cevap verecektir.

General Mobile GM Phoenix 5G

  • 16 GB RAM (8 GB RAM + 8 GB Arttırılabilir RAM), 256 GB Dahili Hafıza
  • 6.78″ inç FHD+ AMOLED 120 Hz Ekran
  • 50MP 4lü Arka Kamera (200 MP AI Matrix Kamera)
  • MediaTek Dimensity 7050 İşlemci – Android 13
  • 4700 mAh Pil, 66W Hızlı Şarj
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER