Teknoloji

Gigabyte’ın su soğutmalı harici RTX 2080 Ti GPU çözümü

gigabyte aorus rtx 2080 ti

Gigabyte’ın en yeni eGPU seçeneği Aorus RTX 2080 Ti, 1500 dolarlık fiyat etiketiyle Nvidia’nın en güçlü bireysel tüketici seviyesi grafik kartlarından bir tanesini barındırıyor. Bu harici grafik kartı kutusu havayla soğutma yerine başka bir çözüm kullanıyor. Hepsi bir arada su soğutmalı sistemle çalışan ilk harici kart oluyor.

Bu kutu içinde iki adet 120-mm fandan oluşan 240-mm radyatör bulunuyor. Sonuç olarak Gigabyte’ın bu kutusu sayesinde Thunderbolt 3 barındıran dizüstü veya masaüstü bilgisayarlara hatırı sayılır bir grafik performans artışı sunuluyor. Üstelik tüm bu işlem fazla gürültü çıkarmadan gerçekleştiriliyor. Fiyatı yüksek gibi görünse de, diğer harici kutularla karşılaştırıldığında makul sayılabilir.

RTX 2080 Ti grafik kartını barındırmak bu ürünü piyasadaki en güçlü eGPU seçeneklerinden bir tanesi hâline getiriyor. Yine de, bir masaüstü makineye doğrudan grafik kartı yerleştirmenin sunacağı seviyede bir performansı beklememek gerekiyor. Kartı bir eGPU olarak kullanmak onu Thunderbolt 3 üzerinden masaüstü veya dizüstü bilgisayara bağlamak anlamına geliyor. Bu durumun bazı koşullar altında performansı kısıtladığı çeşitli testler tarafından dile getiriliyor.

Grafik kartının dış tarafına baktığımızda, Gigabyte’ın aksesuarının bir USB hub cihazı gibi davrandığını görüyoruz. Üç adet USB-A bağlantısı, bir adet USB-C bağlantısı ve Ethernet portu mevcut. Ayrıca üç adet DisplayPort video çıkışı ve bir adet HDMI çıkışı da harici monitör bağlantıları için kullanılıyor. Bunlara ek olarak VR başlıkları için USB-C VirtualLink portu da mevcut. Tabii, bir de RGB aydınlatma bulunuyor.

gigabyte aorus rtx 2080 ti

Gigabyte’ın harici GPU çözümü Mac bilgisayarlarla kullanılamayabilir

Ne yazık gibi, Gigabyte’ın en yeni eGPU çözümü Thunderbolt 3 barındıran Mac ile çalışmayabilir. Her ne kadar macOS High Sierra 10.13.4 ile birlikte eGPU desteği eklenmiş olsa da, Apple bilgisayarlarında sadece AMD’nin grafik kartlarını destekliyor.

Yani Windows 10 dizüstü bilgisayar sahipleri için Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti piyasadaki en güçlü eGPU seçeneklerinden bir tanesi olarak öne çıkıyor. Gigabyte, bu yeni kutusundaki GPU’yu elle yükseltmenin mümkün olup olmayacağı hakkında bir bilgi vermedi. Bu durum sahiplerinin gelecekte RTX 2080 Ti’ye takılı kalacağını gösteriyor. Ancak önümüzdeki birkaç yıl bundan şikayet etmeyeceklerdir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER