Teknoloji

Geleceğin VR cihazlarına tek bir USB-C kablosu yetecek

AMD, NVIDIA, Oculus, Valve ve Microsoft’un da aralarında bulunduğu şirketlerin oluşturduğu bir konsorsiyum olan VirtualLink, çok yakında VR başlıklarını PC’lere bağlamak için kullanılan çok miktarda kablonun yerini tek bir USB-C bağlantısının alacağını duyurdu.

Yeni açık endüstri standardı Oculus Rift gibi, cihazları PC’lere bağlamak için birden fazla USB ve HDMI kablosu kullanan sistemlerin üzerine getirilen büyük bir iyileştirme olacak gibi görünüyor.

Yeni standart sadece kalabalığı azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda PC tabanlı sanal gerçeklik sistemlerini daha fazla kişiye ulaştıracaktır. Şu an için bu cihazlar birden fazla bağlantıyı destekleyen bilgisayarları kullanan kişilerle sınırlı durumda. Yeni VirtualLink standardı kullanılarak VR, hafif taşınabilir bilgisayar, tablet veya daha küçük boyutlu dizüstü bilgisayarlar gibi daha küçük boyutlu cihazlara da yayılma imkanı bulacak. Bunlar sadece tek bir USB-C portu üzerinden, tek bir kabloyla güç ve veri iletimini gerçekleştirebilecek.

Oculus gibi şirketler şu sıralar taşınabilir ve makul fiyatlı VR başlıklarına yöneliyor. Bunlar PC gibi hantal cihazları sanal gerçeklik sistemleriyle beraber taşımaya göre daha makul çözümler sunuyor. Ancak yeni standart sayesinde daha hafif bilgisayarı temel alan sanal gerçeklik sistemleri daha yüksek kullanışlılık sağlayacaktır.

VirtualLink, yeni standardın sadece gelecek nesil donanımlara uygulanabileceğini söylüyor. Eğer şu sıralar bir VR başlığı almaya niyetiniz varsa, daha fazla kabloyla mücadele etmeye devam edeceksiniz demektir.

İLGİLİ HABERLER