Teknoloji

Geleceğin Apple Watch’ları sahibini boğulmaktan kurtarabilir

Apple Watch Series 6 sonbaharda bekleniyor. Belki o modelde görmeyebiliriz, ancak Apple’ın akıllı saatinin daha sonraki modellerinde sizi boğulmaktan veya kirli sulardan kurtaracak bir özellik bulunabilir.

AppleInsider, “Sağlık Yardımcısı olarak Taşınabilir Elektronik Cihaz” başlıklı bir Apple patentine ulaştı. Bu patent su sensörüne sahip bir Apple akıllı saatini anlatıyor. Bu sensör yağmur yağmaya başladığı zaman bunu algılayıp size yağmurun başladığını haber vermek gibi basit işlere yarıyor. Ancak patentte daha da gelişmiş ve ilgi çekici işlevlerden de bahsediliyor.

Patentte belirtilene göre, su sensörü saati takan kişinin hangi türde bir suya girdiğini veya maruz kaldığını saptayabilecek. Yağmura yakalandığını, suda yüzdüğünü ya da terlediğini söyleyebilecek. Takvim verilerinizi ve konum bilginizi okuyan Apple Watch, bu sensör sayesinde suyun türünü de anlayabilecek ve isteyerek mi yüzdüğünüzü, yoksa kazara suya mı düştüğünüzü anlayabilecek. Kişinin içinde bulunduğu suyun türünü ve koşullarını da saatin ekranında gösterecek.

Normalde bir kişi suya düştüğünde yapacağı ilk iş Apple Watch bildirimine bakmak yerine bir kişiden yardım istemek olacaktır. Ancak bildirimin gösterilmesiyle birlikte Apple Watch’u takan kişinin tehlikede olduğu bilgisi de başkalarına bildirilebilir. Acil yardım numarası otomatik olarak aranabilir veya acil durum kişilerine haber verilebilir.

Patentte gösterilen saat tasarımı saatin temas ettiği suyun kalitesini de test edebilecek, onun tatlı mı ya da tuzlu mu olduğunu, saate ve kayışa yerleştirilecek açıklıklar sayesinde anlayacak. Saat daha sonra bunu konum bilgisiyle kullanarak saati takan kişinin tehlikede olup olmadığını belirleyecek ve gerektiğinde acil yardım servislerine haber verecek. Ayrıca sensör kirletilmiş sularda da ölçüm yapabilecek ve saati takan kişiyi sudaki zararlı kimyasallara karşı uyaracak.

Ayrıca saat bu sensörü konum verisi ve diğer bilgilerle birlikte kullanarak sudaki akıntılar veya köpekbalıkları gibi tehlikeli durumlara karşı da uyarabilecek. Örneğin, ekrandaki köpek balığı simgesi içeren bildirimle bu durum haber verilecek.

Patentte bu özelliklerin akıllı telefonlara ekleneceği belirtiliyor, ancak diğer cihazlarda da bunların kullanılabileceğinden bahsediliyor. Belki gelecekte çıkacak bir iPhone modelinde de görebiliriz. Ne de olsa Apple’ın akıllı telefonları IP68 sertifikasıyla suya ve toza dayanıklılığı belgelenen akıllı telefonlar olma özelliğini taşıyor.

Yukarıda saydığımız özellikleri Apple Watch 6 modelinde görmeyebiliriz. Ancak sonbaharda tanıtılmasını beklediğimiz yeni nesil akıllı saatte uyku takibi gibi çok istenen bir özellik bulunabilir. Aynı zamanda akıl sağlığı takibi ve Digital Crown’ın yerini alacak şekilde saatin kenarına bir optik sensör eklenmesi de iddia edilen yenilikler arasında yer alıyor. Apple Watch Series 6’yı eylül ayında iPhone 12 ile birlikte bekliyoruz.

İLGİLİ HABERLER