EğlenceManşetler

Gaming İstanbul fuarı Türkiye’nin oyun sektörüyle birlikte büyüyor

gaming istanbul 2019

Son yıllarda oyun dünyası ve oyuncular hakkında daha fazla konuşuyor, yazıp çiziyoruz. Bunda Twitch ve YouTube gibi oyun yayıncılığına kapı açan servislerin büyük payı bulunuyor. Konsol tarafında da profili giderek yükselen donanımlar, daha gerçekçi deneyimlere kapı açıyor. Oyun bilgisayarlarının giderek daha fazla ilgi gördüğüne, birçok markanın özel seri veya markalarla bu alana giriş yaptığına tanık oluyoruz. Ayrıca son yıllarda mobil oyunların da güçlü bir ivme yakaladığını biliyoruz. Oyun etkinlikleri ve fuarları giderek daha fazla tüketicinin ve oyuncunun ilgisine tanık oluyor. Ülkemizde de son yıllarda bu tarz etkinliklerin daha fazla ilgi gördüğünü, ses getirdiğini biliyoruz. İşte bu ortamda Gaming İstanbul’un dördüncüsü, 31 Ocak ile 3 Şubat 2019 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek.

Fuarın başlamasına iki haftalık bir süre varken, Gaming İstanbul Marka ve Pazarlama Yöneticisi Meriç Eryürek ile bir araya geldik. Eryürek ile hem oyun dünyasını hem de Gaming İstanbul’u konuştuk. Gerçekleştirdiğimizin sohbetin satır başlarını bu yazının devamında bulabilirsiniz.

gaming istanbul meriç eryürek
Gaming İstanbul Marka ve Pazarlama Yöneticisi Meriç Eryürek

Gaming İstanbul, bölgesel açıdan büyük bir öneme sahip. Zaten Türkiye, bulunduğu konum ve kültürel açıdan Batı ve Doğu arasında bir köprü vazifesi görüyor. Bunun yansıması oyuncu profili ve alışkanlıklarında da görülüyor. Türkiye Batı’nın Doğu’ya, Doğu’nun da Batı’ya açılmadan önceki ara durağı oluyor. Aynı zamanda Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi için de birçok oyunun yönetimi Türkiye’de bulunan ofislerden gerçekleştiriliyor.

Gaming İstanbul, oyun dünyası açısından da bir köprü görevi yapan Türkiye’nin kalbinde gerçekleştiriliyor. Bu nedenle konum açısından önemli bir yerde duruyor. Buna bir de zamanlamayı ekleyebilirsiniz. Gaming İstanbul, dünyanın en büyük oyun fuarlarından olan Chinajoy ve Gamescom’un tam arasına gelecek şekilde düzenleniyor.

Aslında Eryürek, son yıllarda dünya genelinde oyun fuarlarının küçülme eğiliminde olduğuna dikkat çekti. Örneğin Gamescom yüzde 30 oranında küçüldü, E3 ise yüzünü daha fazla biçimde son kulanıcıya döndü. Son kullanıcılara daha fazla kucak açılması da yabancı şirketlerin gözünün korkmasına ve onların fuardan kaçmasına neden oldu. Eryürek, sadece Paris Games Week’te bir küçülme yaşanmadığından söz etti. Gaming İstanbul olarak ise büyüdüklerine ve bu nedenle 2019’da daha büyük bir fuar alanına sahip olduklarına dikkat çekiyor.

Oyun fuarı bu yıl Yenikapı’ya taşınıyor. Avrupa’nın en büyük gösteri merkezi olarak nitelendirilen Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi, 31 Ocak – 3 Şubat 2019 tarihleri arasında Gaming İstanbul’a ev sahipliği yapacak. Fuar toplam 18 bin metrekarelik bir alanda gerçekleştirilecek.

Türkiye’de oyun sektörü yükselişte

Eryürek, Türkiye’de oyun sektörünün rakamlar açısından parlak bir dönem geçirdiğine işaret etti. Türkiye, 2017’de yüzde 40 oranında büyüyen oyun ihracatıyla bölgenin göz bebeği konumunda. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın açıklamasına göre, 700 milyon dolara ulaşan ihracat miktarının 2018’de 900-950 milyon dolar olarak gerçekleştiği tahmin ediliyor. Eryürek, büyümenin bu yıl çok değişeceğini sanmıyor, yüzde 11-12 seviyesinde bir değer bekliyor.

İlginçtir ki, Eryürek ekonomik krizlerde oyun gelirlerinin arttığını söyledi. Çünkü insanlar çeşitli sosyal aktivitelerinde kısıntıya gitseler de, oyun oynamaya devam ediyor. Küresel rakamlara göre, Türkiye’de oyun tutkunları, oyunlara neredeyse Avrupa’daki ülkelerdeki oyuncular kadar yüksek harcama yapıyor. Türkiye’de oyun için yılda 120 dolar harcandığını söyleyen Eryürek, bu rakamı fena bulmuyor. Bunun sektörün potansiyelini gösterdiğine işaret ediyor. Türkiye genellikle bir “Oynanışı Bedava Oyunlar” ülkesi olarak değerlendiriliyor. Ancak bu da oyun içindeki harcamaların ciddi bir miktara ulaştığını gösteriyor.

Eryürek, Türkiye’deki oyun sektörünün büyümesinin dış kaynaklı olmasını bekliyor. Ülkedeki oyuncu potansiyelini gören şirketin çok olduğunu, ancak bunların bazı ihtiyaçları olduğunu söylüyor. Türk oyuncular çoğunlukla rekabet içerikli oyunları tercih ediyor. Bu nedenle yerli bir oyun olan Zula ya da Counter Strike: GO gibi oyunlar burada tutuyor. Eryürek, Türkiye’nin yabancı şirketler için zor bir pazar olduğunu dile getirdi, şirketlerin yerelleşmesi gerektiğini söyledi. Yerelleşmeyi beceren şirketlerin ürünleri de çoğunlukla tutuyor. Çeşitli örneklere bakıldığında, yerelleşmenin doğru yapılmasının Türkiye’deki oyuncu potansiyelini yüzde 81 oranında artırdığı görülüyor. Eryürek, bu noktada Netmarble ve Riot Games’i başarılı örnekler olarak sıralıyor. Ürününü Türkiye’ye gönderip hiç bir Türkçe reklam ya da pazarlama aktivitesi yapmayan şirketlerin doğru sonuçlar alamadığını, ancak yerel uzmanlarla çalışan ve kendi pazarlama stratejilerini oluşturan şirketlerin büyük başarı sağladığını vurguladı.

Gaming İstanbul’da bu yıl Fortnite fırtınası esecek

Gaming İstanbul’un geçmişi ve bugünü hakkında da konuştuk. Eryürek, önceki yıllarda fuarda sektör açısından önemli duyurular ve etkinlikler yapıldığına dikkat çekti. Örneğin, Microsoft Xbox One konsolunun lansmanını GIST’te yaptı. Ubisoft da Far Cry 5‘in piyasaya çıkmadan önceki son hâlini bu fuarda denetti. Güney Kore’nin en büyük geliştiricilerinden olan Pearl Abyss de, Black Desert Online‘ın lansmanı için dev bir stand kurdu ve turnuvalar düzenledi.

Bu yıl da benzer derecede çarpıcı etkinliklerin olacağını öğreniyoruz. En büyük bomba da Fortnite olacak. Dünya çapında 200 milyondan fazla oyuncusu bulunan Fortnite, Türkiye’deki en büyük etkinliğini Gaming İstanbul’da gerçekleştirecek. Fuara özel oyun içi eşya da paylaşılacak. Bunun yanı sıra toplam 10 bin TL ödüllü cosplay yarışması, dans yarışmaları, profesyonel dans gösterileri de olacak.

Eryürek, Blizzard’ın yöneticilerinin bu yılki fuara katılacağını belirtti. Katılımcılar arasında Hepsiburada, Epic Games, PlayStation, Epin YeşilyurtGame, OMEN by HP, XDRIVE, 13 Aksesuar, Aral gibi şirketler bulunuyor.

Gaming İstanbul aynı zamanda kurumsal bir organizasyon

Gaming İstanbul sadece son kullanıcılara ve oyunculara değil, profesyonel oyun dünyasına da hitap eden kurumsal bir organizasyon. Eryürek’in belirttiğine göre her yıl 600’ün üzerinde profesyonel katılımcı fuarı ziyaret ediyor. GIST B2B alanında her yıl GIST Geliştirici Konferansı da düzenleniyor. Burada geliştiriciler, oyun yapımcıları, tasarımcılar, pazarlamacılar gibi oyun üretiminde yer alan yaratıcı sektörlerden ünlü isimler konferanslar düzenliyor.

Eryürek, kurumsal aktivitelerle ilgili olarak “Her yıl 30’dan fazla bağımsız oyun geliştiricisine ya da şirketine destek amacıyla ücretsiz stant veriyoruz. Bunun için, büyüklüğün 50 bin TL’den küçük olması ve daha önce yatırım almamış olmaları gerekiyor. Bu yıl da 38 stand alanı verdik. Bu oyunların daha fazla duyurulması için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Bu sebeple bu yılki Gaming İstanbul?da ilk kez GIST Bağımsız Oyun Ödülleri?ni gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.

Profesyonel bilet sahipleri, GIST Networking Partisi’ne katılma hakkının yanı sıra 2Meet adı verilen uygulamayı da kullanabiliyor. Bu uygulama sayesinde katılımcılar programlarını önceden yapabiliyor, dünyanın dört bir yanından gelen profesyonellerle buluşup iş geliştirme imkanlarını değerlendiriyor. 2Meet sayesinde web üzerinden toplantı planlanabiliyor, randevulaşılıyor, fuar öncesi veya sırasında kişiler veya şirketlerle bağlantı kurulabiliyor.

Meriç Eryürek ile yaptığımız sohbet, son zamanlardaki gelişmelere rağmen Türkiye’de oyun sektörünün büyük bir potansiyel taşıdığını ve krize rağmen tatmin edici bir büyüme yaşayabileceğini bize gösterdi. Gaming İstanbul bu yıl, daha da büyüyen alanıyla oldukça canlı geçecek gibi görünüyor. Alan büyümüş olsa da, fuara talep yüksek oluyormuş. Bu nedenle bilet için acele etmenizde, fuar zamanı geldiğinde de gitmek için fazla geç kalmamanızda fayda var gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER