EğlenceManşetler

Algoritmaya göre Game of Thrones’un son sezonunda kimler hayatta kalacak?

game of thrones

Game of Thrones dizisinde ölümün ne zaman geleceği belli olmuyor. Tam bir karakterin varlığına alışmışsınız ve daha sonra onun ya patladığını, ya da yandığını ya da başına başka bir işin geldiğini görmeniz bir olmuş. Daha sonra da kendinize sırada kimin olduğunu sormaya başlarsınız.

Dizinin final sezonunun yayını başlamasıyla birlikte Münih Teknik Üniversitesi’ndeki bir ekip de ölümün kimi vuracağını temel veri bilimi ve bazı ilgi çekici yapay öğrenme algoritmalarını kullanarak cevap aramış.

Ekibin bulgularına göre sekizinci sezonun sonunda hayatta kalması en yüksek ihtimale sahip olan karakter Ejderhaların Kraliçesi, yani Daenerys Targaryen. Sadece yüzde 0.9 gibi çok düşük bir ölüm ihtimali bulunuyor. Ölümün vurma ihtimali en yüksek olan karakterin ise Blackwater’dan Ser Bronn’un olduğu belirtiliyor. Bu karakterin yüzde 93.5’lik bir ölüm ihtimali hesaplanmış.

Münih Teknik Üniversitesi’ndeki ekip, tahminlerini yapmak amacıyla sağlık ve hayat sigortası primleri hesaplamasında kullanılan yaklaşımlardan yararlanmış. İnsanların ne kadar süre boyunca yaşadıkları, biyografik verileri gibi istatistiki bilgiler kullanılmış. Gerçek hayatta insanların sigara içip içmediği, ne kadar sıklıkla spor yaptıkları da hesaba katılır. Ancak Game of Thrones dünyasında, daha önemli bilgi bir karakterin hangi haneye bağlı olduğuyla daha çok ilintili. Evli olup olmadıkları, düşmanlarının kimler olduğu da önemli bir yer kaplıyor.

game of thrones ser bronn
Ser Bronn

Dizi tutkunlarının oluşturduğu wiki (bilgi bankası) sayfaları sayesinde veri bilimcileri yüzlerce karakterin profilini oluşturdu. Cinsiyet ve konum gibi evrensel verilerin toplanmasının yanı sıra, bir karakterin önemli veya önemsiz oluşu ve Wikipedia tarzı sitelerde adlarının ne kadar sıklıkta geçtiği de hesaba katıldı.

Bu veri kümesi ölüm ve Game of Thrones evreniyle ilgili bazı temel doğruları ortaya çıkardı. Erkek olmak, kadın olmaktan daha tehlikeli görünüyor. Erkeklerin ölüm oranı yüzde 22 iken, kadınlarda bu oran yüzde 11 olarak hesaplanmış. Bazı haneler de diğerinden daha uzun süre yaşıyor. Bu da onların Westeros’a bağlılığıyla yakından ilgili görünüyor. Örneğin bir Baratheon olmak onu ortalama bir karaktere göre ölüme yüzde 5 oranında daha fazla yaklaştırıyor. Lannister olmak ise hayata doğru yüzde 45 oranında bir yaklaşma anlamına geliyor.

Bu eğilimleri her bir karakter için tahminlere dönüştürmek amacıyla ekip, bu veriyi iki farklı modeli kullanarak analiz etti. Öncelikle Bayes karışımı olarak bilinen oldukça düz bir istatistiki yaklaşım kullandı. İkinci yol ise yapay öğrenme ve sinir ağlarının kullanıldığı daha karmaşık bir tekniğe dayanıyordu.

Bu yöntemlerin ışığında, hayatta kalma ihtimali en yüksek karakter Daenerys Targaryen oldu. Onu yüzde 2.5 ölüm ihtimali ile Tyrion Lannister ve yüzde 3.2 ile Varys izledi. Samwell Tarly de yüzde 3.3’lük oran elde etti. Yelpazenin diğer ucuna baktığımızda ise, Bronn ölüm ihtimali en yüksek kişi. Onu yüzde 80.3 ile Gregor Clegane ve yüzde 73.3 ile Sansa Stark izliyor. Bran Stark da yüzde 57.8’lik bir oran elde etti. Hazırlanmış özel sitede, tüm karakterlerin hayatta kalma ihtimallerini görebilirsiniz.

sansa stark game of thrones
Sansa Stark

Bu tahminlerin ne kadarı doğru çıkacak? Bunu söylemek imkansız, ancak eğer sekizinci sezon için birileriyle iddiaya girmeyi düşünüyorsanız, bu tahminler elinizi biraz daha güçlendirebilir.

Game of Thrones senaryosunun seyri tahminlerin tutarlılığını da değiştirdi

Teknik üniversitedeki ekip, 2016’da da benzer bir model oluşturmuş ve ölüm ihtimali yüksek olan beş karakteri Tommen Baratheon (yüzde 97), Stannis Baratheon (yüzde 96), Daenerys Targaryen (yüzde 95), Davos Seaworth (yüzde 91) ve Petyr Baelish (yüzde 91) olarak sıralamıştı.

Geriye dönüp baktığımızda bu tahminlerin büyük çoğunluğunun tuttuğunu görüyoruz. Tommen altıncı bölümün sonunda pencereden atlayarak intihar etti. Stannis ise Tarthlı Brienne tarafından beşinci sezonun sonunda öldürüldü. Petyr ise yedinci sezonun sonunda Stark adaletini gördü. Daenerys ve Davos ise, algoritmanın karamsar tahminlerine rağmen hâlâ hayatta. Bu da modelin hata oranı hakkında ipuçları veriyor.

Projede yer alan veri bilimcilerinden biri olan Araştırmacı Christian Dallago, Wired.co.uk‘e verdiğ demeçte, tahminlerin dizi senaristlerinin George R.R. Martin’in hikayeye kaynak olan Buz ve Ateşin Şarkısı romanından uzaklaşmaya başlamasıyla birlikte bulandırıldığını söyledi.

Dallago, “Yani Daenerys’e şu anda, toplam topluluğa göre yüzde 0,9’luk bir ölüm olasılığı öngörüldü ve üç yıl önce, ölümünün yüzde 95 oranında muhtemel olmasını öngördük.” dedi. “Fakat o sezondan beri, George R. Martin kontrolü kaybetti ve diğer yazarlar hikayeyi yazıyor. Başlangıçta amaçlandığından biraz farklı ve veriler üzerinde gerçekten bir etkisi olduğu görülüyor.”

İLGİLİ HABERLER