İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy Z Flip 5 İncelemesi

samsung galaxy z flip 6

Yazın en sıcak günlerinde yeni katlanabilir Samsung telefonlarıyla tanışmak artık bir gelenek hâlini aldı. Ancak bu yıl, geçen yıllara nazaran 1-2 hafta daha erken bir zamanda Samsung’un yeni nesil katlanabilir telefon modelleri Galaxy Z Fold 5 ve Z Flip 5 ile tanıştık. Çok yakında mağazalarda sıklıkla göreceğimiz bu yeni katlanabilirler içinde özellikle Z Flip 5, büyüyen kapak ekranı ile eskisine göre daha fazla işlev ve eğlence vadediyor. Samsung Türkiye de, tanıtımın üzerinden çok fazla zaman geçmeden, bu telefonun grafit renklisini test merkezimize gönderdi. Yaklaşık bir haftadır yoğun biçimde kullandığımız bu telefonun nasıl bir deneyim sunduğunu, önceki modele göre farklılıklarını Galaxy Z Flip 5 inceleme yazısında ve videosunda bulabilirsiniz.

Samsung Galaxy Z Flip 5

  • Tüm ceplere sığar.
  • En iyi selfie deneyimini yaşamak için kameranız.
  • Ekranınızı kişiselleştirin.
  • Snapdragon 8 Gen 2 işlemci.
  • Yepyeni bir Esnek Mod paneli.

Galaxy Z Flip 5 inceleme: Tasarım

Galaxy Z Flip 5 görünüş itibarıyla selefi Z Flip 4’ten hemen hemen hiç farklı değil. Alüminyum çerçeve ve Corning Gorilla Glass 2 camla kullanırken verdiği his de aynı. 187 gram ağırlık da geçen yılın modeline göre değişmeyen unsurlardan bir tanesi. Z Flip 5’i test ederken Z Flip 4’ü de yanımda bulunduruyorum ve bir keresinde, yeni telefon yerine eskisini alıp kullanmaya başladığımı, ancak içinde hat olmadığını farkedince anladım.

galaxy z flip 5 inceleme

Yine de, Galaxy Z Flip 5’te önemli bir farklılık var ve bu da telefonun dayanıklılığı ve kullanımında büyük bir fark yaratıyor. Samsung’un yenilediği menteşe tasarımı sayesinde artık telefon katlanmış durumdayken iki kanat arasında boşluk bulunmuyor. Samsung, yıllar içinde aradaki boşluğu giderek küçülttükten sonra bu yıl tamamen kapatmış oldu. Bunun en büyük avantajı, katlanabilir telefonu cepte veya çantada taşırken araya toz veya küçük parçacıkların kaçmaması oluyor. Böylelikle içerideki katlanır ekranı açtığınızda daha temiz ve toz tabakasız bir görüntü sizi karşılıyor.

Öte yandan yenilenen menteşe yapısı sayesinde daha sağlam ve kararlı bir mekanizma elde edilmiş. Telefon farklı açılarda kararlı biçimde durabiliyor. Bu sayede Galaxy Z Flip 5’i farklı biçimlerde esnek biçimde kullanmak mümkün olabiliyor. Selfie fotoğraf veya hızlı çekim video çekerken, görüntülü görüşme yaparken, video izlerken ve bunun gibi işlerde bir tripod veya destek ayağı kullanmaya gerek kalmıyor. Tüm bunlara ek olarak, şimdi telefonu kapattığınızda tok ve ikna edici bir ses duyuyorsunuz. Hem kapalı hem de açık durumda telefon fazlasıyla sağlam ve dayanıklı hissettiriyor, herhangi bir yerde oynama veya gevşeklik hissetmiyorsunuz.

galaxy z flip 5

Açık durumdayken Galaxy Z Flip 5’in gövde kalınlığı, geçen yılın modelininkiyle aynı; yani 6.9 milimetre. Ancak telefonun sıfır boşluklu bir yapıya kavuşması, kapalı hâldeyken kalınlığını daha da azaltıyor. Bu durum cepte taşırken veya kapalı durumda, büyüyen dış ekranı kullanırken biraz daha rahatlık ve avantaj sağlayabilir.

Z Flip 5 de selefi gibi IPX8 ile belgelenen suya dayanıklılık özelliğine sahip. Yani Z Flip 5’i sağanak yağış altında kullanmanız, suya düşürmeniz veya üstüne bir şeyler dökülmesi sizi endişelendirmemeli. Toza dayanıklılık ise hâlâ eksik, bu nedenle Galaxy Z Flip 5’i alıp plaja giderseniz, kumdan uzak tutmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

galaxy z flip 5 inceleme

Kenarlara yerleştirilmiş tuş, port ve diğer birimlerin dizilimleri değişmiyor. Sağ kenarda parmak izi okuyucusunun yerleştirildiği güç düğmesi var, onun hemen üstünde ise ses tuşları. Alt kenarda USB-C portu, mikrofon ve hoparlör, üstte ise ikinci hoparlör ve mikrofon var. Açık durumdayken arkada kalan bölümde iki kamera, bu sefer yatay eksende yerleştirilmiş. Büyük bir kapak ekranının gelmesi, geçen yılın dikey yerleşiminde değişikliğe gidilmesinin ana nedeni olmalı. Tabii ki, yenilenen ve büyüyen kapak ekranı da telefonun diğer yüzünün önemli unsurları arasında bulunuyor. İçerideki katlanabilir ekranın etrafını ise ince bir çerçeve sarıyor, bu sayede kenardan kenara ekran görünümü iyi biçimde veriliyor.

Galaxy Z Flip 5 inceleme: Ekran ve Ses

Galaxy Z Flip 5’te de selefinde olduğu gibi 6.7 inçlik köşeden köşeye uzunluğa sahip olan bir katlanabilir ekran bulunuyor. Bununla birlikte telefonun az da olsa büyüyen yüzey alanı ekrana da yansımış, arada çok küçük bir alan büyümesi var. Tabii ki, bu büyümeyi fark etmek için iki telefon yan yanayken çok dikkatli biçimde bakmak gerekiyor. Her neyse, 1080 x 2640 piksel çözünürlüklü ekran 425 ppi’lık bir piksel yoğunluğuna sahip. Yani, fazlasıyla net ve keskin yazılar, görüntüler, videolar bu katlanabilir ekranda gösteriliyor. Dinamik AMOLED 2X ekranın 120 Hz yenileme hızı, akıcı ve gerçekçi görüntüler sunuyor. Kullanıcı arayüzünde gezintide veya web sayfalarında kaydırmalarda bu fark görülüyor. PUBG Mobile gibi yüksek yenileme hızını destekleyen oyunlarda da aradaki farkı anlamak mümkün olacaktır.

galaxy z flip 5 inceleme

Z Flip 5’in katlanabilir ekranının selefindekine göre farklılıklarından bir tanesi 1750 nitlik maksimum parlaklığa ulaşabilmesi oluyor. Bu, özellikle parlak Güneş ışığı altında daha iyi görüş ve rahat kullanım sunacaktır ki, pratikteki durum da bu beklentileri karşılıyor. Güneş gözlüğüyle kullanırken bile telefonu rahatça kullanmak mümkün oluyor. Benzeri bir durumun dışarıdaki kapak ekranı için de geçerli olduğunu şimdiden söyleyelim.

Bir önceki bölümde Z Flip 5’in menteşe yapısının değiştirildiğini ve bunun da arada boşluk bırakmayan bir katlamaya müsade ettiğini belirtmiştik. Bu yenilenen yapının getirdiği bir avantaj da katlanma ekseninde daha sığ bir oluğun bulunması oluyor. Z Flip 4’ün ekranıyla karşılaştırdığımda, Z Flip 4’ün daha dar, ama derin bir oluğunun bulunduğu anlaşılıyor. Halbuki Z Flip 5’in ekranında biraz daha geniş olmasına göre daha sığ bir oluk var ve bu da daha pürüzsüz bir yapıyı meydana getiriyor. Ekrana karşıdan bakarken katlanma eksenini fark etmek çok zor, ancak ekrana belirli bir açıdan baktığınızda kat izi belli oluyor. Bu durum beyaz renkli arka planlar için de geçerli.

galaxy z flip 5 inceleme

Galaxy Z Flip 5’in ince ve uzun ekranı özellikle internette gezinirken, bir şeyler okurken veya sosyal medya uygulamalarını kullanırken kullanışlı oluyor. Yatayda video izlerken ekranın iki yanında görülen kalın siyah çubuklar, video izleme isteğini biraz gölgeliyor. Ancak 21:9 formatındaki sinema filmlerinin Z Flip 5’in ekranında keyifle izlenebileceğini belirtmeden geçmeyelim.

Z Flip 5’in katlanabilir ekranına, bir amiral gemisi telefona yakışır kalitede ses çıkışı sunan hoparlör eşlik ediyor. Yüksek seviyede ses çıkışına sahip olan bu hoparlör sistemi stereo ses etkisini de iyi şekilde veriyor. Çevresel ses etkisini de iyi buldum, müzik dinlemek veya YouTube videolarını izlemek için telefon tek başına yeterli oluyor. Hatta Netflix, Prime Video gibi platformlarda film ya da dizi izlerken harici bir ses kaynağına ihtiyaç duymazsınız.

Büyük bir kapak ekranının olması, Z Flip 5’i eskisine göre daha uzun zaman boyunca kapalı hâlde kullanmanızı sağlayacaktır. Özellikle müzik dinlerken, büyük ekrandan çalan parçaları kontrol edebileceğiniz için kapalı formu açık forma göre daha çok tercih edebilirsiniz. Ne var ki, bu durumda telefonun iki hoparlörü de aynı tarafa baktığı için stereo yerine mono ses çıkışı etkisi oluşuyor. Ancak söz konusu müzik dinlemek olduğu için bu durumun pratikte çok büyük bir olumsuzluğu yok.

Kapak ekranı

Kapak ekranı ayrı bir başlık altında irdelenmeyi hak ediyor. Şimdiye kadar gördüğümüz Z Flip serisi modellerde bulunan ekranlar, boyut itibarıyla fazla kullanışlı değildi. Ancak şimdi, büyüklüğü selefine göre iki katına çıkan bir ekran var ve bu ekran sayesinde, Z Flip 5 ile geçirdiğim yaklaşık bir haftalık süre boyunca, bu telefonu, daha önce test ettiğim Flip modellerine göre daha fazla oranda kapalı biçimde kullandığımı söyleyebilirim.

galaxy z flip 5 inceleme

Z Flip 5’in dışında, kameraların hemen yanına yerleştirilmiş 3.4 inçlik bir ekran var. Bu ekran, telefonun dış kısmının bir yarısını büyük oranda kaplayacak bir büyüklüğe sahip. Samsung burada Super AMOLED teknolojili bir ekrana yer vermiş. 720 x 748 piksel çözünürlüklü ekran 306 ppi’lik bir piksel yoğunluğuna sahip. Çok yakından baktığınızda pikselleri fark etseniz de, bu ekranın yeteri kadar keskin yazılar ve grafikler sunduğunu söyleyebiliriz. Netlik açısından herhangi bir olumsuzluk yok. Bu ekranın parlaklığı da yüksek, parlak güneş ışığı altında, farklı açılarda yeterli görüş sunuyor.

Samsung’un “Flex Window” olarak adlandırdığı bu esnek pencere, gerçekten de telefonun içine açılan bir pencere gibi. Belki içerideki her şeyi tüm açıklığıyla göstermiyor, ancak önemli birçok içeriğe veya işleve erişmeyi sağlıyor. Z Flip 4 modelinde gördüğümüz, daha küçük ekranla mümkün olan bazı içerikler ve kontroller yine mevcut. Bildirimlere erişmek, Wi-Fi veya Bluetooth gibi hızlı ayarları kullanmak, çalan medyayı kontrol etmek, hava durumunu görmek, takvim kayıtlarına bakmak gibi işlevleri öndeki kapak ekranı sunmaya devam ediyor. Ne var ki, eskisine göre neredeyse dört kat daha büyük alana sahip olan ekran, çok daha fazla bilgiyi veya kontrolü tek bir bakışta gösteriyor. Bu sayede, saydığım tüm bu imkanlardan eskisine göre çok daha fazla oranda yararlanıyorsunuz.

galaxy z flip 5 inceleme

Örneğin, Z Flip 5’in kapak ekranından bildirimleri kontrol etmek, bunları yönetmek çok keyifli. Her bir bildirim, düzenli biçimde ekranda görünüyor, ekrana dokunarak hızlı biçimde kaydırıp bildirimler arasında geziniyorsunuz. Her bir bildirime tıklattığınızda detayları görerek ne yapacağınıza karar veriyorsunuz. Gelen WhatsApp bildirimlerini doğrudan kapak ekranından yanıtlayabilirsiniz. Ekranda açılan sanal klavyeyi kullanmak çok zor değil, ancak klavyenin ekranda büyük bir alan kapladığını ve bunun da metin ekranını veya diğer sohbet içeriklerini görmeyi biraz zorlaştırdığını belirtmeliyiz.

Hızlı ayarlar şimdi bir yerine iki satırda görüntülendiği için çok daha kullanışlı, üstelik buradan dıştaki ekranın parlaklığını da kolaylıkla ayarlayabilirsiniz. Ekrana çift tıklattığınızda karşınıza çıkan kapak ekranı ise, üstüne hafifçe bastırdığınızda göreceğiniz kart destesi içindeki seçeneklerle değiştirilebiliyor. Üstelik kapak ekranı ayarları içinden özelleştirilmiş yeni kapak ekranları da oluşturabilirsiniz. Saati, pil durumunu, gelen bildirimlerin sayısını, Kamera kısayolu ile birlikte ekranda gösteren bir kapak ekranı çok kullanışlı oluyor.

galaxy z flip 5 inceleme

Eskiden de kapak ekranının en büyük vazifelerinden biri ana kamera ile çekim için vizör vazifesi görmesiydi. Durum yine aynı, ancak şimdi büyüyen dış ekran sayesinde daha fazla kamera kontrolüne, rahatlıkla kullanacak biçimde erişebilirsiniz. Kamerayı açtıktan sonra ekranda sağa sola sürükleyerek Portre, Fotoğraf ve Video modları arasında geçiş yapabilirsiniz. Her bir modda, sağ üst köşede göreceğiniz aşağı yönlü ok işaretine tıkladığınızda görüntü oranı, çözünürlük, zamanlayıcı, ekrana dokunarak çekim gibi kontrollere erişebilirsiniz. Çekim için ekrana dokunabileceğiniz gibi, ses kısma tuşuna basarak da çekim yapmanız mümkün oluyor. Büyüyen kapak ekranı sayesinde selfie çekimlerinizde ana kameraları çok daha fazla kullanacaksınız. Üstelik telefonu kapalı durumda daha kararlı biçimde tutacağınız için selfie fotoğrafları daha rahat biçimde çekeceğinizi düşünüyorum.

Hava durumu, takvim, zamanlayıcı, kronometre gibi widget’lar, şimdi biraz daha uygulama hissi verecek biçimde. Yukarı aşağı kaydırarak daha fazla kontrole veya veriye erişebilirsiniz. Örneğin, Takvim içinde liste veya takvim görünümleri arasında geçiş yapabilirsiniz. Hava Durumu içinde ise aşağı kaydırarak gelecek günlerin hava durumu bilgilerine veya daha fazlasına ulaşabilirsiniz.

galaxy z flip 5 inceleme

Buraya kadar saydıklarımız dışında, Labs bölümünde bulunan Kapak ekranı seçeneklerini etkinleştirerek Z Flip 5’in kapak ekranında daha fazlasını yapabilirsiniz. Kapak ekranında ana ekran navigasyonunu kullan seçeneğini etkinleştirmenin pek bir farkını göremedim, ancak diğer bir seçenek olan Kapak ekranında izin verilen uygulamalar’ı etkinleştirdiğinizde, WhatsApp, Haritalar, Netflix, YouTube, Mesajlar gibi sık kullandığınız uygulamalara kapak ekranından erişebilirsiniz. Özellikle Haritalar için kapak ekranı kullanımı çok işe yarayacaktır. WhatsApp ve Mesajlar gibi uygulamalarda, yukarıda da belirttiğim gibi yanıtlarken sanal klavyenin ekranda geniş bir alanı işgal etmesi durumu var. Netflix ve YouTube’da ise video izlemek için kapak ekranı fazla küçük kaçacaktır. Yine de, yemek yerken bir şeyler izlemek istediğimde, birkaç kez Galaxy Z Flip 5’in kapak ekranını kullandığımı itiraf etmeliyim. Video penceresi küçük olsa da, izlerken aldığım keyif bununla ters orantılı oldu.

  • galaxy z flip 5 inceleme
  • galaxy z flip 5 inceleme
  • galaxy z flip 5 inceleme
  • galaxy z flip 5 inceleme

Galaxy Z Flip 5 inceleme: Performans ve Pil

Galaxy Z Flip 5 içerideki bileşenler ve performans açısından da selefi Z Flip 4’ün birkaç adım ötesine geçiyor. Öncelikle bu telefonda da, Samsung’un Galaxy S23 serisinde bulunan, Galaxy telefonlarına özel olarak saat frekansı artırılmış bir Snapdragon 8 Gen 2 işlemci var. 4 nm tabanlı bu işlemciye 8 GB RAM eşlik ediyor. Geçen yıldan farklı olarak, en düşük depolama alanı seçeneği 128’den 256 GB’a çıkarılmış. 3000 TL’lik farkla 512 GB seçeneğini de tercih edebilirsiniz. 256 GB, yeteri kadar fazla sayıda fotoğraf ve videoya yetecektir, ancak çok daha fazlasını yapacağınızı düşünüyorsanız, microSD kart yuvasının bulunmadığını da göz önünde bulundurarak 512 GB’ı değerlendirmek yerinde olacaktır.

galaxy z flip 5 inceleme
Galaxy Z Flip 5
galaxy z flip 4 geekbench
Galaxy Z Flip 4

Snapdragon 8 Gen 2, Galaxy Z Flip 5’in bir amiral gemisi telefona yakışacak performansı sunmasına büyük katkıda bulunuyor. Kullanıcı arayüzünde gezinti, web sayfalarının yüklenmesi, dokunmatik ekranın tepkisi ve bunun gibi birçok unsur açısından Z Flip 5 fazlasıyla tatmin edici. Kamerası da fotoğraf veya video çekiminde takılmadan işliyor. PUBG Mobile ve bunun gibi yüksek profilli oyunların altından da iyi şekilde kalkmasını biliyor. 8 GB RAM de aynı anda birkaç uygulama arasında, yapılan işleri kaybetmeden gidip gelme konusunda yeterli oluyor.

Z Flip 5’teki Gen 2 işlemcinin getirdiği farkı, GeekBench 6 ile yaptığımız benchmark testleri de doğruluyor. 2023 model telefon, geçen yılın telefonun açık ara fark atıyor.

Pil tarafına geldiğimizde, yine 3700 mAh kapasiteli bir pilin bulunduğunu görüyoruz. Bu sefer daha parlak bir katlanabilir ekran ve daha büyük boyutlu bir dış ekran var. Yani ekran, pil için daha büyük bir tüketen. Bununla birlikte Snapdragon 8 Gen 2 gibi, güç verimliliği konusunda daha iyi performans gösteren bir işlemci var. Sonuç olarak, Z Flip 5 normal yoğunluklu bir kullanımda sabahtan akşama bir günü götürebilir, ancak her günün sonunda telefonu yeniden şarj etmelisiniz.

galaxy z flip 5 inceleme

25W hızlı şarj özelliği de korunuyor, ancak kutudan güç adaptörü çıkmıyor. Bunu ayrı olarak edinmelisiniz. Samsung’un 25W’lık güç adaptörleri yeterli olacaktır, daha yüksek çıkışlı bir adaptöre ihtiyacınız olmaz. Samsung, telefonun pilinin yarım saatte 0’dan yüzde 50 seviyesine çıkabileceğini belirtiyor. Bağladığınız prize göre hız değerleri değişiklik gösterebilir. Yaptığımız testlerde genellikle 30-40 dakika arası sürede yüzde 50 seviyesine çıkabildik. 1 saatte ise yüzde 70-75 arasına çıkılıyor. 1,5 saate yakın sürede ise telefonun pili tamamen doluyor. Bu testleri, elimizde Galaxy A72’den kalma 25W’lık güç adaptörüyle yaptığımızı belirtmeden geçmeyelim.

Kablolu şarjın yanında kablosuz şarj ve ters kablosuz şarj özellikleri de var. Kablosuz şarj hızı, kablolu şarj ile aynı seviyeye çıkmıyor. Bununla birlikte daha büyük rahatlık sağladığını söylemeliyiz. Özellikle çalışırken masanızda ya da gece yatarken baş ucunuzda duracak bir kablosuz şarj cihazı ile Z Flip 5’i şarj edebilirsiniz. Ters kablosuz şarj ise, Galaxy Watch 6 gibi bir akıllı saati, ihtiyaç duyduğunuz acil durumlarda şarj etmek için kullanacağınız hayat kurtarıcı bir yöntem olabilir.

Kablosuz bağlantı teknolojileri tarafında da Z Flip 5’te selefine göre ilerlemeler var. Örneğin üç bant Wi-Fi, Wi-Fi 6E ve Bluetooth 5.3 bunlar arasında yer alıyor. Bunlar sayesinde Z Flip 5 sadece bugün kullanacağınız değil, geleceğe de hazır bir cihaz oluyor. Bu arada 5G desteğinin de bulunduğunu belirtmeden geçmeyelim. Ayrıca eSIM desteği de mevcut. Aynı anda iki fiziksel SIM’i ya da bir fiziksel SIM ve bir eSIM’i birlikte kullanabilirsiniz.

Galaxy Z Flip 5 inceleme: Yazılım ve Güvenlik

Samsung Galaxy Z Flip 5’te Android 13 ve onun üzerinde One UI 5.1.1 sürümü yüklü olarak geliyor. Uzun zamandır incelediğimiz Samsung telefonlarında gördüğümüz ve kolay öğrenilebilir kullanıcı arayüzü burada da mevcut. Büyük boyutlu uygulama ikonları ve kontroller sayesinde telefonu tek elle rahat kullanmak mümkün. Ayrıca çeşitli dokunmatik hareketler kullanıcı arayüzünü veya tam ekrandaki pencerenin boyutunu küçültmeyi ve tek elle daha rahat biçimde yönetmeyi imkan dahilinde kılıyor. Telefonun ince ve uzun ekranı, aynı anda iki uygulamayı açıp kullanırken her iki pencere için de yeterli alanı sağlıyor. Bunun yanı sıra, uygulamaları yüzer pencereler hâlinde sürekli ekranda açık hâlde de tutabilirsiniz.

galaxy z flip 5 inceleme

Google Play Store, başlıca uygulama ve oyun mağazası olarak yer alırken, arzu ederseniz Galaxy Store’u da bir alternatif olarak kullanabilirsiniz. Burada yer alan Good Lock adlı uygulama, One UI kullanıcı arayüzünün çeşitli unsurlarını özelleştirmenize izin veriyor. Öte yandan Samsung’un Ayarlar içinde sunduğu zengin seçenekler sayesinde Kilitli Ekranı veya Kapak Ekranını özelleştirebilirsiniz. Telefonda çeşitli Samsung, Google ve Microsoft uygulamaları yüklü olarak geliyor. Ayrıca Netflix, Facebook ve Spotify da yüklü olarak sunulan uygulamalar arasında bulunuyor.

Eski telefonunuzdan Samsung Galaxy Z Flip 5’e geçiş de çok kolay. Smart Switch uygulaması işleri epey kolaylaştırıyor. iPhone, Samsung Galaxy veya başka bir Android telefonundan Samsung Galaxy Z Flip 5’e kablolu veya kablosuz bağlantıyla geçiş yapabilir, içeriklerinizi, mevcut uygulamalarınızı ve diğer verilerinizi kolaylıkla taşıyabilirsiniz. Z Flip 5 kutu açılışı kısa videomuzda yer alan hızlı geçişte görülebileceği gibi, içerikleri Galaxy S23’ten bu telefona, Smart Switch aracılığıyla, kutudan çıkan USB-C kablosunu kullanarak hızlı ve zahmetsiz biçimde taşıdım. Kablo kullanmak zorunda değilsiniz, ancak kablosuz bağlantının kurulumu sırasında nadiren de olsa sıkıntılar çıkabiliyor. Eğer elinizde uygun bir kablo varsa, bunu değerlendirmeniz en güzeli olacaktır.

Samsung, tüm üst sınıf telefonlarına dört yıl boyunca Android güncellemesi ve beş yıl boyunca güvenlik güncellemesi taahhüdünde bulunuyor. Galaxy Z Flip Android 13 ile geldiği için; Android 14, 15, 16 ve 17 güncellemelerini alması garanti altına alınıyor. Bu, telefonu değiştirmeden kullandığınız ortalama süre boyunca güncellemeleri almaya devam edeceğinizi gösteriyor. Tabii ki, telefon eskidikçe Android güncellemelerini alma hızı düşecektir, ne de olsa Samsung daha yeni telefonlara öncelik veriyor. Ancak en azından Android 14 ve One UI 6’yı en erken alan Samsung telefonlarından bir tanesinin Galaxy Z Flip 5 olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

galaxy z flip 5 inceleme

Z Flip 5’in sağ kenarında parmak izi okuyucusunun entegre edildiği bir güç düğmesinin bulunduğunu belirtmiştik. Bu birim hızlı şekilde çalışıyor ve kilitli ekranı kolaylıkla geçmeyi sağlıyor. Her iki elle tutuşta, parmak izi okuyucuna denk gelen parmaklarınızı ekleyerek işe başlayabilirsiniz. Ancak büyüyen kapak ekranı nedeniyle telefonu kapalı biçimdeyken daha fazla kullanacaksınız. Bu nedenle, kapalı hâlde tutuşta güç düğmesine denk gelen parmağınızı belirleyip bunun da izini eklemenizde fayda var.

Kapak ekranında sınırsız gezinti ve kullanım için cihazın ekran kilidini açmanız gerekiyor. Yukarıda belirttiğimi yaparsanız, parmak iziyle ekran kilidini açmayı epey hızlandıracaksınız. Bununla birlikte kilitli ekranı geçmek için yüz tanımayı da kullanabilirsiniz. Her seferinde söylüyoruz, bu yöntem parmak izi okuyucusuna göre daha düşük güvenlik seviyesine sahip, ancak daha pratik ve zahmetsiz. Üstelik arka kamera da yüz tanıma yapıyor ve kapak ekranında da güvenlik doğrulamasını geçişi hızlandırıyor.

Galaxy Z Flip 5 inceleme: Kamera

Samsung, geçen yıl Z Flip 4’e geçişte kamera donanımında, özellikle ana kamera ve selfie kamerasında dikkate değer değişiklikler yapmıştı. Bu yıl ise donanımı aynı tutup Snapdragon 8 Gen 2’nin işleme konusundaki yeteneklerine güveniyor. Arkada yine 12 megapiksel çözünürlüklü iki kamera bulunuyor. Ana kamera f/1.8 diyafram, faz algılamalı otomatik odak, optik görüntü sabitleme gibi başlıca özelliklere sahip. Ultra geniş açılı kamera ise 12 megapiksel çözünürlük, f/2.2 diyafram, 123 derecelik görüş açısı gibi özellikleri bünyesinde barındırıyor. Önde ise yine 10 megapiksel, f/2.2 diyadram açıklıklı bir selfie kamerası bulunuyor.

galaxy z flip 5 inceleme

Galaxy Z Flip 5’in katlanabilir yapısı ve iki tarafında da ekran barındırması, kamera kullanımı konusunda büyük esneklik sağlıyor. Aslında bunların hepsini önceden incelediğimiz modellerden biliyoruz, ancak tekrarlamakta bir zarar yok. Sağlam bir menteşe mekanizmasına sahip olması sayesinde, farklı açılarda kararlı biçimde duruyor, bu durum selfie fotoğraf veya video çekimini tripod olmadan, eller serbest şekilde yapmayı sağlıyor. Hızlı çekim video kayıtları da aynı şekilde kolayca yapılabiliyor. Telefonun kapalı biçimdeyken, kapak ekranını bir vizör gibi kullanarak ana kameralarla selfie çekimi yapabilirsiniz. Yani, selfie çekimi için Galaxy Z Flip 5, Galaxy S23 ve S23+ gibi diğer telefonlara nazaran daha avantajlı görünüyor.

galaxy z flip 5 inceleme

Galaxy Z Flip 5’in kamera sistemi gerçekten başarılı. Aydınlıkta veya karanlıkta birçok farklı koşulda fotoğraflar çektik ve her bir fotoğrafta memnuniyet seviyesi ortalamanın üstünde oldu. Yeterli ışık koşullarında parlak, canlı ve bakmanın zevk verdiği fotoğraflar çekiliyor. Fotoğraflarda keskinlik ve netlik çok iyi, bununla birlikte yakınlaştırma yaptığımızda hafif de olsa pürüzsüzleştirmenin yapıldığını, detaylardan hafif kayıp olabildiğini görüyoruz. Ancak bu, kesinlikle olumsuz bir durum değil. Portre çekimlerinde de arka plan ile süjenin ayrımı iyi şekilde yapılıyor. Yakın çekimlerde de Galaxy Z Flip 5 başarılı. Ultra geniş kameranın çekimlerinde de ana kamera ile renk ve parlaklık uyumu iyi, kenarlarda bozulma düşük seviyede kalıyor.

Düşük ışıkta da Galaxy Z Flip 5 parlak, düşük gürültülü, detayları iyi şekilde belli eden fotoğraflar çekebiliyor. Gece modunun da performansı iyi, kapalı olduğu duruma göre karanlıkta kalan detayları biraz daha öne çıkarabiliyor. Bununla birlikte düşük ışıkta çekim yaparken telefonu biraz daha sabit tutmaya çalışmakta fayda var. Ana kamerada optik görüntü sabitleme iyi işlese de, aceleyle çekilen bazı fotoğraflarda hafif de olsa bulanıklık gözleniyor.

Solda: Galaxy Z Flip 4, Sağda: Galaxy Z Flip 5
Solda: Galaxy Z Flip 4, Sağda: Galaxy Z Flip 5
Solda: Galaxy S23, Sağda: Galaxy Z Flip 5

Katlanabilir ekranda yer alan ana selfie kamera da genel olarak iyi işler çıkarıyor. Tabii, kapak ekranı sayesinde ana kameraların selfie kamera gibi kullanılabilmesi bu kameranın biraz arka plana atılmasına neden olabilir, ancak düşük ışıkta bile çıkardığı işler fena sayılmaz. Tabii ki, düşük ışıkta ana kamera ile çekilen selfie’lerde parlaklık ve renk canlılığı daha iyi seviyede, ancak esas selfie kamera da fena işler çıkarmıyor.

Video tarafına geldiğimizde, ana kamera ile saniyede 60 kare hıza kadar 4K video kaydı yapmak mümkün. Bu sayede büyük ekran TV’lerde de akıcı ve gerçekçi biçimde, yüksek çözünürlükte ve netlikte izlenebilecek videoları Z Flip 5 ile çekebilirsiniz. Bir diğer yandan ön kamera ile de saniyede 30 kare hızında 4K video çekimi yapmanız mümkün. Esnek tasarımı, Galaxy Z Flip 5’i ideal bir vlog aracı hâline getiriyor.

Optik görüntü sabitleme sayesinde profesyonel video kameraların tadında durağanlığa sahip videolar çekebilirsiniz. Görüntü kalitesi, netlik ve parlaklık gayet iyi. Yakınlaştırma yaptığınızda da netlikten fazla ödün vermiyorsunuz. Ses kayıt kalitesi de memnun edici. Rüzgarlı havalarda yaptığınız çekimlerde uğultu videoya hissedilir derecede yansıyor olsa da, genel olarak iyi bulduk. Üstelik yakınlaştırma yaptığınızda süjenin sesinin biraz daha artırıldığını da görüyoruz ki, bu da güzel bir özellik.

Galaxy Z Flip 5 inceleme: Sonuç

  • galaxy z flip 5 inceleme
  • galaxy z flip 5 inceleme
  • galaxy z flip 5 inceleme
  • galaxy z flip 5 inceleme
  • galaxy z flip 5
  • galaxy z flip 5 inceleme
  • galaxy z flip 5 inceleme
  • galaxy z flip 5 inceleme
  • galaxy z flip 5 inceleme
  • galaxy z flip 5 inceleme
  • galaxy z flip 5 inceleme
  • galaxy z flip 5 inceleme
  • galaxy z flip 5 inceleme
  • galaxy z flip 5 inceleme
  • galaxy z flip 5 inceleme
  • galaxy z flip 5

En baştan söylemeliyim. Galaxy Z Flip 5, şimdiye kadar incelediğim Flip modelleri içinde kullanmaktan en çok zevk aldığım cihaz oldu. Bunda iki temel neden var. İlk olarak katlandığında sıfır boşluk bırakan yeni yapı. Geçmişte en büyük sıkıntılarımdan bir tanesi, aradaki boşluktan ekrana sızan toz ve parçacıklardı. Cepte taşıdığım telefonu çıkarıp ekranı açtığımda özellikle kenarlara doğru biriken bir toz tabakası görürdüm. Bu, artık yok.

İkincisi de kapak ekranı. Önceki Flip modellerinde dışarıdaki ekranı neredeyse hiç kullanmazken, şimdi kendimi sıklıkla Z Flip 5’in kapak ekranını uyandırıp bir şeylere bakarken buluyorum. Samsung, çeşitli araç takımlarıyla bu geniş alanı iyi şekilde değerlendiriyor. Bu ekranda YouTube veya Netflix’te film izlemek uçuk bir fikir gibi gelse de, yazıda da belirttiğim gibi, işe yarayan yerler mutlaka oluyor.

Snapdragon 8 Gen 2 de, geçen yılın modeline göre performans tarafında önemli bir sıçramanın yapılmasını sağlıyor. 256 GB’lık başlangıç kapasitesinin varlığı da memnun edici. Pil, Z Flip 5’in en zayıf halkalarından biri olmayı sürdürüyor, ancak pratikteki deneyimlerim doğrultusunda sabahtan akşama bir günün tek bir şarjla çıkabileceğini düşünüyorum. Hızlı şarjın varlığı buradaki açığı bir nebze olsun kapatıyor. Kameralar konusunda geçen yılın telefonuna göre donanım açısından çok büyük gelişme olmasa da, Snapdragon 8 Gen 2’nin varlığı sayesinde hafif de olsa farklılıkların olduğunu görüyoruz. Kamera açısından da Z Flip 5 başarılı bir telefon. İçerideki katlanabilir ekranın da sunduğu görsel deneyim yüksek, ancak bu ekranda video izlemek ne kadar keyifli, orası tartışılır. Z Flip 5 bir multimedya telefonu olmaktan daha çok pratik kullanım telefonu. Tabii ki, amiral gemisi telefon seviyesindeki özellikleri, pratikliğin yanında yüksek bir kullanıcı deneyimini de beraberinde getiriyor.

Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER