Bilim

Samsung Galaxy Watch 5’e çok yakında sıcaklık tabanlı döngü takibi geliyor

galaxy watch 5
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Samsung, Galaxy Watch 5 serisi ile akıllı saatlerine sıcaklık sensörlerini eklemişti. Ne var ki, akıllı saatler geçen yıl piyasaya sürüldüğünde sensörler pek bir şey yapmıyordu, ancak bu durum değişmek üzere. Samsung, sıcaklığa dayalı adet dönemi takibini bileğe getirmek için doğurganlık uygulaması Natural Cycles ile iş ortaklığı yapıyor.

Samsung’un konuyla ilgili basın bülteni, özelliğin kullanıcılara adet döngüleri hakkında daha ayrıntılı bilgi vereceğini söylüyor. Ancak sunulacak içgörülerin ne olduğu konusunda durum biraz muğlak görünüyor. Gelişmiş adet takibi ve dijital doğurganlık özellikleri çeşitli biçimlerde geliyor. Örneğin Apple, kullanıcılara geriye dönük yumurtlama tahminleri vermek için Apple Watch Series 8 ve Ultra’daki sıcaklık sensörlerini kullanıyor. Ancak, gelecekteki yumurtlama dönemi tahminlerini sağlamak için bu sıcaklık verilerini kullanmaz. Bunun tersine Oura Ring, akıllı halkasının 3. Nesil versiyonuyla sıcaklığa dayalı dönem tahminlerini kullanıma sundu. Garmin gibi diğer giyilebilir şirketler de giyilebilir ürünleriyle adet ve hamilelik takibi sunuyor.

Samsung, The Verge sitesinin konuyla ilgili sorularına karşı, öncelikle insanların adet döngülerini kolay, rahat ve bütünsel bir şekilde görmelerine yardımcı olmak istediklerini söyledi. Buna geriye dönük yumurtlama tahminleri ve dönem tahminleri de dahildir.

Bu arada Natural Cycles’ın, bir dijital doğum kontrolü biçimi olarak Amerikan İlaç Dairesi (FDA) onayı alan iki şirketten yalnızca biri olduğu belirtiliyor. Ne var ki, Natural Cycles’ın dijital doğum kontrol teknolojisini giyilebilir bir cihazda ilk kez görmüyoruz. 2021’de şirket, hamilelik tahminleri yapmak için giyilebilir cihazlardan sıcaklık verilerini toplamak üzere FDA izni almıştı. Ardından, geçen yıl akıllı halkası tarafından toplanan sıcaklık verilerini kullanmak için Oura Health ile ortaklık kurdu ve teknolojisi manuel termometre okuma ihtiyacının yerini aldı. Samsung ile olan bu iş ortaklığı ile birlikte Natural Cycles, algoritmasını akıllı saat sıcaklık verileri için ilk kez uyarlıyor.

Ayrıca Samsung, bu özellikle ilgili bazı pratik ayrıntılar da sağladı. Galaxy Watch 5 veya Watch 5 Pro sahiplerinin bu özelliğe erişmek için ayrı bir uygulama indirmeleri gerekmeyecek. Bunun yerine özellik, Samsung Health uygulamasının bir parçası olacak. Bu, farkındalık ve uyku özelliklerini somutlaştırmaya yardımcı olmak için Calm ve Sleep Cycle gibi uygulamalarla yapılan entegrasyonları takip etmiş oluyor.

Ayrıca şirket özelliğin Güney Kore Gıda ve İlaç Güvenliği Bakanlığı’ndan onay aldığını, Avrupa’nın CE işareti gerekliliklerine uygun olduğunu ve FDA’ya kayıtlı olduğunu da belirtti. FDA kaydı, izin veya onayla aynı şey değildir. Bu sadece ürünün FDA veritabanına kayıtlı olduğu anlamına gelir. Ancak Natural Cycles’ın algoritması FDA onayını aldığından, Samsung’un yalnızca Watch 5 ve Watch 5 Pro’yu desteklenen cihazlar olarak kaydetmesi gerekiyor. Bu özellik, 2023’ün 2. çeyreğinde ABD dahil 32 ülkede kullanıma sunulacak. Bu ülkelerin arasında henüz Türkiye yer almıyor.

Samsung, bu alanda Apple ve Oura gibi öncüleri takip ediyor. Şirketin temel adet takibi özelliklerini eklemesinin 2020’ye kadar sürdüğünü düşündüğünüzde, bu önemli bir gelişmedir. Fitbit, 2018’de adet döngüsü takibini giyilebilir ürünlerine ilk ekleyen şirket olmuştu. Ardından 2019’da Apple ve Garmin geldi. Diğer yandan giyilebilir cihazlarda sıcaklığa dayalı döngü takibi henüz yaygın bir özellik değil. Samsung’un Apple’dan altı aydan daha kısa bir süre sonra benzer bir özelliği kullanıma sunmaya başlayacak olması önemli bir başarı olarak nitelendirilebilir.

İLGİLİ HABERLER