İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy Tab S7 FE İncelemesi

Galaxy Tab S7 FE inceleme videosu ve yazısında Samsung'un orta segment Android tableti ile ilgili detaylar, fotoğraflar ve video var.
samsung galaxy tab s7 fe inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Samsung Galaxy Tab S7 FE
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Geçen yılın başlarından bu yana devam eden pandemi, elektronik ürünler tarafında da tüketici eğilimlerini değiştirdi ve tabletleri yeniden en popüler ürünlerden biri hâline getirdi. Öğrencilerin derslerine evden katılmaları için en uygun yol olan tabletler, işten ve dersten arta kalan zamanlarda eğlence için de kullanışlı bir cihaz. 2020’nin başından bu yana üreticilerin sunduğu tablet seçeneklerinin arttığını görüyoruz. Aslında Samsung, zaten tabletler konusunda aktif bir şirketti ve pandemi koşullarından önce de yeni ürün çıkarma konusunda aynı hıza sahipti. Geçen yılın sonbaharında Türkiye’de de satışa sunulan Galaxy Tab S7 ve Tab S7+ modellerinin arasına bu yılın ortalarında “Fan Edition” modeli, yani Galaxy Tab S7 FE eklendi. Her iki tabletin en beğenilen özelliklerini bir araya getiren bu tablet, 5000 TL civarında bir fiyattan kullanıcılara sunuluyor ve S7 serisinin diğer üyelerine göre nispeten daha uygun fiyatlı bir seçenek olarak öne çıkıyor. Galaxy Tab S7 FE inceleme yazısında bu Samsung Android tablet ile ilgili izlenimler ve yorumlar yer alıyor.

Samsung Galaxy Tab S7 FE inceleme: Tasarım

Eğer büyük ekranlı bir tablet istiyorsanız, Galaxy Tab S7 FE tam size uygun düşecektir. Galaxy Tab S7+ modelindeki gibi, 12.4 inç ekran barındıran bu tablet, alışılan tablet boyutlarının biraz daha üstüne çıkıyor. Ne var ki Samsung, ekranın etrafını saran çerçevenin kalınlığını mümkün olduğu kadar küçük tutmuş. Bu da yüzey alanının normale göre biraz daha düşük olmasını sağlıyor. Yüzey alanı S7+ modelininkiyle hemen hemen aynı, bununla birlikte 6.3 milimetre ile o tabletten biraz daha kalın. Bu arada kalınlık değerinin Tab S7’ninkiyle aynı olduğunu belirtelim. 6.3 mm bir tablet için epey ince, bu açıdan da Tab S7 FE memnun edici. İnceliği sayesinde çantaya da rahatlıkla sığıyor.

samsung galaxy tab s7 fe inceleme

Ne var ki, çantaya yerleştirdiğinizde arkadaki kamera çıkıntısına dikkat etmeniz gerekiyor. Dışa doğru hafif çıkıntı yapan kamera modülü, tableti çantaya dizüstü bilgisayarla birlikte yerleştirdiğinizde temas edebilir ve hareket hâlinde dizüstü bilgisayar üzerinde çizilmeye neden olabilir. Bu nedenle tableti kılıfsız olarak kullanacaksanız, yerleştirdiğiniz konuma dikkat etmeniz gerekiyor. Ya da bir kılıf satın alarak kamera çıkıntısının etkisini de yok edebilirsiniz. Kılıfsız kullanım konusunda herhangi bir sıkıntı yok. Tabletin arka yüzeyi çizilmelere karşı dayanıklı görünüyor, kiri ve parmak izini de pek tutmuyor. Galaxy Tab S7 FE 608 gram ile normal tablet ağırlığının biraz üstüne çıkıyor. Bu durum oyun oynarken, uzun süreli kullanımlarda elde yorgunluk hissini daha çabuk oluşturabilir.

Ön kamera tabletin uzun kenarının üstüne yerleştirilmiş. Bu durum görüntülü görüşmelerde veya telekonferanslarda tableti yatay biçimde yerleştirerek en iyi görüş açısını elde edebileceğinizi gösteriyor. Düşey yönde tutuşta da çok garip gelen bir durum oluşmuyor. 16:10 görüntü oranlı ekranıyla alıştığımız A4 kağıdının oranından çok da uzaklaşılmayan bir tasarım oranı yakalanıyor. Düşey yönde tuttuğumuz Tab S7 FE elektronik gazete ve dergileri okumak oldukça keyifliydi.

samsung galaxy tab s7 fe inceleme

Tabletin yatay tutuşu ve ön kameranın konumuna göre konuşacak olursak, alt kenarda klavyenin bağlanmasını sağlayan bağlantı noktası ve iki adet oluk var. Üst kenarda ise Samsung’un “Yan Tuş” olarak adlandırdığı tuş, ses tuşları, mikrofon ve microSD kart yuvası var. Sağ ve sol kenarlarda birer adet hoparlör var. Böylelikle yatay tutuşta stereo ses etkisi iyi biçimde veriliyor. Ayrıca sol kenara yerleştirilmiş ikinci bir mikrofon, sağ kenarda ise USB-C portu var.

Arka yüzde, söylediğimiz gibi, dışa doğru hafif çıkıntı yapan, hap biçiminde bir kamera modülü var. S7 ve S7+ modellerinde gördüğümüz ve kameranın uzantısı görünümündeki manyetik S Pen muhafaza ve şarj alanı bulunmuyor. Kameranın olduğu tarafta S7 tablet serisinin diğer üyelerinde gördüğümüz anten şeridi mevcut. Sol üst köşede Samsung logosu, alt kenara doğru ortalanmış biçimde AKG logosu bulunuyor.

samsung galaxy tab s7 fe inceleme

Samsung, Galaxy Tab S7 FE’yi dört farklı renk seçeneğiyle sunuyor. Bunların her biri Mystic takısını taşıyor; siyah, gümüş, yeşil ve pembe olarak sıralanıyor. Bu renklerle Samsung’un geniş bir zevk yelpazesine hitap ettiğini söyleyebiliriz. Elimizdeki gümüş renk de bir hayli hoş görünüyor.

Samsung Galaxy Tab S7 FE inceleme: Donanım, Performans, Pil

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Galaxy Tab S7 FE’de 12.4 inç ekran bulunuyor. S7+’taki Super AMOLED ekran yerine bu tablette TFT ekran kullanılmış. Tab S7’deki LTPS TFT ekrana göre nitelikler ve görsel kalite açısından da biraz geride kalıyor. Buna rağmen tabletin ekranının gayet memnun edici bir görsel deneyim sunduğunu söyleyelim. Ekran parlaklığı yeterli seviyede ve parlak ışık altında da yeterli görüş sağlıyor. Film izlerken de iyi bir deneyim sunuyor, ekranın büyüklüğünün bu noktada verdiği keyfe ek olarak renk canlılığı ve akıcılık da gayet iyi seviyede bulunuyor.

samsung galaxy tab s7 fe inceleme

12.4 inç ekranda 1600 x 2560 piksel çözünürlük sunuluyor, bu da 243 ppi piksel yoğunluğuna karşılık geliyor. Bu da ekran için yeterli bir keskinliği ve netliği sağlıyor. Yazılar ve grafikler yeteri kadar keskin ve okunaklı görünüyor. Serinin diğer üyelerindeki gibi HDR veya 120Hz yenileme hızı gibi özellikler bu tabletin ekranında yok. Buna ek olarak ekran ayarları içinde renk profili belirleme imkanı bulunmuyor. Yine de, ekranın mevcut renk profili ve diğer ayarları tatmin edici.

Ekran içerik tüketimi tarafında iyi bir deneyim sunuyor. Oyun oynarken de hem görüntüleme alanı hem de görsel kalite ile tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz. Ses tarafında sunulan nitelikler de multimedya ve oyun deneyimini tamamlıyor. İki kısa kenarın üst tarafına doğru yerleştirilmiş birer adet hoparlör var. Arkadaki logodan da anlaşılacağı üzere, Samsung bunların ayarlanmasında AKG’den destek almış. Sonuçta ortaya gayet doyurucu, bir büyük ekranlı tablete yakışır ses deneyimi çıkmış. Ses çıkış şiddeti oldukça iyi, baslar hissediliyor, tizlerde ise yüksek seslerde patlama yok. YouTube, Netflix ve bunun gibi servislerde video izlerken harici hoparlöre pek ihtiyaç duymazsınız. Oyun oynarken de elleriniz hoparlörü kapatmıyor, bu da ses çıkışının etkilenmesinin önüne geçiyor.

İşlemci tarafına geldiğimizde, Samsung’un bu tablette Qualcomm’un orta üst segment işlemcisi Snapdragon 750G’yi kullandığını görüyoruz. Bu işlemci 2 adet 2.2 GHz Kryo 570 ve 6 adet 1.8 GHz Kryo 570 çekirdek barındırıyor. Adreno 619 GPU da bu yonga üstü sistemde yer alıyor. Elimizdeki modelde 4 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza bulunuyor. microSDXC kart yuvasıyla depolama alanını daha da artırmak mümkün oluyor. İnternette gezinme, sosyal medya uygulamalarını kullanma, elektronik gazete ve kitap okuma, Zoom ve Google Meet gibi görüntülü görüşme uygulamalarından yararlanma gibi günlük işler için Galaxy Tab S7 FE iyi bir performans çıkarıyor. Bu gibi işleri yerine getirirken sıkıntı yaşamazsınız. RAM miktarının düşüklüğü çoklu görev konusunda performansın biraz daha geride kalmasına neden olabilir. Özellikle arka planda askıda çok görev olduğunda tabletin yeni uygulamalar açma ve kullanıcı arayüzünde gezinti konusunda aksamalar yaşadığını gözlemledik. Oyun konusunda ise Tab S7 FE ortalamaları tutturuyor. Çoğu oyunu, belki grafik kalitesinden biraz ödün vererek tatmin edici biçimde oynayabilirsiniz.

GeekBench 5 ile gerçekleştirdiğimiz benchmark testi, bu tabletin elde ettiği tek çekirdek sonuçlarının üç yıl öncesinin Snapdragon 845 işlemcili amiral gemisi telefonlarla aynı seviyede olduğunu gösteriyor. Çoklu çekirdek sonuçlarında ise biraz daha orta segment telefonların çizgisinde bulunuyor. Kısacası, donanım paketi günlük işler için fazlasıyla yeterli, ancak daha karmaşık işlerde ve yüksek profilli oyunlarda beklentinizi çok yükseğe çıkarmamanız gerekiyor.

Pil tarafında ise Galaxy Tab S7 FE’nin performansı çok memnun edici seviyede bulunuyor. Tıpkı S7+ modelindeki gibi, bu tablette de 10090 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Bu pil normal yoğunluklu kullanımda bir günü rahatlıkla aşan bir performans sunuyor. Doğrusu, Galaxy Tab S7 FE’yi şarj ettiğimiz zamanların kaydını düzgün biçimde tutamadık, genellikle 2-3 günde bir şarj etmek bizim kullanımımız için yeterli oluyordu. Uzun yolculuklarda film keyfi yaşamak isteyenler için bu tablet yeterli gücü fazlasıyla sunacaktır diyebiliriz.

Şarj tarafında, 45W hızlı şarj desteği mevcut. Samsung, bu test ürününü gönderirken kutulu biçimde göndermedi, bu nedenle kutusundan nasıl bir güç adaptörünün çıktığını gözlerimizle görmedik. Ancak Samsung’un web sitesinden öğrendiğimiz kadarıyla kutudan 15W güç adaptörü çıkıyor. Ayrıca USB-C kablosu da kutuda mevcut. Bu güç adaptörüyle şarj işlemi uzun sürüyor, tam doluluğa ulaşması üç saate kadar çıkabiliyor. Eğer elinizde Samsung telefonu varsa ve bundan var olan bir 25W güç adaptörü ve benzeri bir aksesuar varsa, onunla da daha hızlı şarj imkanından yararlanabilirsiniz. Ancak kısa sürede dolum için 45W güç adaptörünü ayrı olarak satın almak en iyisi olacaktır.

Kablosuz bağlantı tarafında Samsung’un bu tablette 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi desteğini sunduğunu görüyoruz. 2.4 GHz ve 5 GHz ile çift bant Wi-Fi desteği var. Ancak S7 ve S7+’ta gördüğümüz Wi-Fi 6 desteği bu tablette bulunmuyor. Bluetooth 5.0 ve bununla bağlantılı A2DP ve LE destekleri diğer tabletlerde olduğu gibi FE modelinde de mevcut. USB-C portu ise USB 3.2 desteğine sahip. Bu port sadece şarj için değil, aynı zamanda USB-C uyumlu çevresel cihazları bağlamak için de kullanılabiliyor. Samsung’un sunduğu klavyeli aksesuarı veya Bluetooth uyumlu klavye veya fareyi edinerek Galaxy Tab S7 FE’yi bir dizüstü bilgisayar gibi kullanmanız mümkün. Bu noktada yazılım tabanlı DeX özelliği de oldukça kullanışlı olacaktır.

Kamera tarafına geldiğimizde ise, Galaxy Tab S7 FE’nin bu alanda daha yüksek fiyatlı kardeşlerinin biraz daha gerisinde bulunduğunu görüyoruz. Arkada 8 megapiksel, otomatik odaklı ve LED flaşlı bir kamera var. Bu kamera ihtiyaç duyduğunuzda fotoğraf çekmek için yeterli olacaktır. Çok yüksek performans sunmasa da, özellikle parlak ışık altında sizi tatmin edecek fotoğraflar üretebilir. Ön tarafta ise 5 megapiksel kamera var. Bu kamera düşük ışıkta yeterli performans sergiliyor, renk profili ise biraz daha sıcak tarafa doğru kayıyor. Samsung’un akıllı telefonlarında görmeye alıştığımız bir kamera uygulaması var. Tek Çekim ve bunun gibi, telefonlardan bildiğimiz çeşitli çekim modları mevcut. Bu arada hem ön hem de arka kamera 1080p video desteğine sahip. Bu durum, görüntülü görüşmelerde karşı tarafın sizi daha iyi görmesine katkıda bulunacaktır.

Daha önce yazdığımız gibi, Galaxy Tab S7 FE’de iki adet mikrofon var. Bu mikrofonların ses yakalama performansını iyi bulduğumuzu söyleyebiliriz. Görüntülü görüşmelerde tabletin size duracağı optimum uzaklığı dikkate alarak yaptığımız ses kayıt testlerinde sesin gayet yüksek bir şiddette yakalandığını gözlemledik. Bu durum belirli seslerde hafif patlamaların olduğu hissini verebiliyor. Arka plan gürültüsü de belirli oranda bastırılıyor, sesiniz ön planda olacaktır, ancak bu alanda çok yüksek performans beklememek en iyisi olacaktır. Yine de, mikrofon sisteminin görüntülü görüşmelerde veya video çekimlerinde, genel olarak tatmin edici bir performans sergileyeceğini söyleyebiliriz.

Samsung Galaxy Tab S7 FE inceleme: Yazılım ve Güvenlik

Samsung, Galaxy Tab S7 FE’de Android 11’i yüklü olarak sunuyor. Bunun üzerinde Samsung’un özelleştirilmiş One UI 3.1 kullanıcı arayüzü geliyor. One UI’ın parmak dostu kontrolleri ve uygulama ikonları bu tableti kontrol etmeyi kolaylaştırıyor. Eğer hâlihazırda bir Samsung telefonunuz varsa, bu tabletin kullanıcı arayüzü size çok yabancı gelmeyecektir.

samsung galaxy tab s7 fe inceleme

Tabletin 12.4 inçlik büyük ekranı, ekranda aynı anda birden fazla uygulamayı kullanmayı daha elverişli hâle getiriyor. Ekranın kenarında göreceğiniz çekmeceyi ortaya doğru sürükleyerek Kenar menüsüne erişebilir ve burada açık olan son uygulamaları veya en sık kullandığınız uygulamaları görebilirsiniz. Bu alanı özelleştirmeniz mümkün ve buradan tüm uygulamalara da geçiş yapabilirsiniz. Bu Kenar çubuğunda bulunan uygulama simgelerini sürükle bırak yöntemiyle ekrana sürükleyerek aynı anda üç uygulamayı bölünmüş pencere görünümünde, dördüncü uygulamayı da yüzer pencere biçiminde açabilirsiniz. Ekranda bölünmüş biçimde açtığınız uygulamaları grup olarak kaydetmeniz ve daha sonra da hepsini tek seferde kolaylıkla açmanız mümkün. RAM’in nispeten düşük olması, bu çoklu pencere performansının Tab S7 ve S7+’takine göre biraz daha düşük seviyede olmasına neden oluyor. Ancak YouTube, internet tarayıcısı ve bunun gibi uygulamalarda tatmin edici bir performans elde ettiğimizi söyleyelim. Özellikle ödev hazırlarken, araştırma yaparken bu işlev epey işe yarayacaktır.

Üretkenlik odaklı bir başka özellik de DeX. Yukarıda belirttiğimiz gibi, destekleyen klavyeli kılıfla veya diğer aksesuarlarla ve DeX’in yardımıyla Galaxy Tab S7 FE’yi bir dizüstü bilgisayar gibi kullanabilirsiniz. DeX başlangıçta kapalı geliyor, Ayarlar’da Gelişmiş özellikler bölümünden bunu açabilirsiniz. Sonrasında Hızlı ayarlar panelinden içinde DeX’i istediğiniz zaman etkinleştirmeniz mümkün oluyor. DeX, tablet hâlinde kullanım için pek fazla tercih edilebilir olmasa da, fare ve klavye ile kullanımda fark yaratıyor. Özellikle Word, Excel, PowerPoint gibi uygulamalarla çalışmayı kolaylaştırıyor. İnternette gezintide de masaüstüne daha yakın bir deneyim sağlıyor.

Galaxy Tab S7 FE’nin hoşumuza giden bir başka özelliği de İkincil ekran özelliği oldu. Samsung’un bu yılın başından itibaren tabletlerine eklediği özellik sayesinde Windows PC kullanıcıları tableti ikinci bir monitör gibi kullanabiliyor. Eğer iki veya daha fazla monitörle çalışmanın rahatlığına bir kez alıştıysanız, Galaxy Tab S7 FE sayesinde bunu daha fazla yere taşımanız mümkün olacaktır. İşaretçi hareketinde hafif de olsa takılma gözlüyor olsak da, iki monitör kullanma deneyimini iyi biçimde verdiğini gözlemledik.

samsung galaxy tab s7 fe inceleme

Eğer son zamanlarda Samsung markalı bir telefon satın aldıysanız ve telefonunuzun sürümü de Android 11 ise, bu durumda Galaxy Tab S7 FE ile telefonunuzun bağları daha da güçleniyor. Telefonunuza gelen çağrıları veya mesajları doğrudan tabletinizde görebilirsiniz. Bu ortak çalışma özelliği de başlangıçta kapalı geliyor, sonrasında Gelişmiş özellikler içinde açabilirsiniz.

Diğer Samsung Tab S7 serisi tabletlerinde olduğu gibi, S7 FE’de de kutudan S Pen çıkıyor. Böylelikle kalem için ek masrafa girmeden ekranda not alma ve çizim yapma gibi işleri gerçekleştirebilirsiniz. Samsung Notes uygulaması S Pen ile not alma işlemleri için kullanılan başlıca alan. Bunun dışında S Pen’in ucunu ekrana yaklaştırdığınız anda Temassız Komut simgesi görülüyor. Burada hızlıca not oluşturma, ekran görüntüsü üzerinde not alma, AR Karalama gibi işlevlere ulaşabilirsiniz. S Pen pilli değil, bu nedenle Note 20 serisi ve benzeri modellerde gördüğümüz Bluetooth bağlantılı özellikler ve kumanda imkanı yok. Bu nedenle şarj etmek de gerekmiyor. Ancak tabletin üst kenarına manyetik kuvvet yardımıyla tutturarak tablet ve S Pen’i bir arada tutabilirsiniz. S Pen’in tepkiselliği oldukça iyi, gerçek bir kağıda yazı yazıyormuş hissini de iyi şekilde veriyor.

Güvenlik tarafında ise, ön kameraya bağlı olarak sunulan yüz tanıma işlevini görüyoruz. Bu işlev pratiklik sağlasa da, güvenlik seviyesi çok ileride değil. Parmak izi okuyucusu da bulunmuyor. Daha yüksek seviyede bir güvenlik istiyorsanız, parola veya desen gibi klasik Android kimlik doğrulama yöntemlerini kullanmalısınız.

Yukarıdaki yazılım tabanlı özelliklerin dışında, Galaxy Tab S7 FE’de diğer tüm Samsung telefon ve tabletlerinde yüklü olarak gördüğümüz çeşitli Samsung, Microsoft ve Google uygulaması mevcut. Daha fazlasını da Google Play Store veya Samsung’un uygulama vitrini Galaxy Store üzerinden indirebilirsiniz

Samsung Galaxy Tab S7 FE inceleme: Sonuç

Samsung, Galaxy Tab S7 FE ile birlikte orta ve üst segment tabletleri sunduğu Tab S serisinde daha geniş bir fiyat yelpazesini kaplar hâle geldi. Geçen yılın ve önceki yılın Tab S6 ve S6 Lite tabletleri de piyasada ve bunlar sayesinde fiyat yelpazesi 3000 TL ile 8000 TL arasına genişliyor. Galaxy Tab S7 FE, sahip olduğu yaklaşık 5000 TL’lik fiyatıyla bu yelpazenin ortalarına doğru kayıyor. Özellikle büyük ekranlı bir tablet isteyen ve Tab S7+’ın 8000 TL’lik fiyat seviyesine çıkmayı arzulamayanlar için, Tab S7 FE daha uygun bir seçim oluyor.

Tab S7 FE tasarımıyla şık bir tablet olduğu havasını iyi biçimde veriyor. Tabii ki, S7’nin havası yok, ancak kullanılan metal ve camın kalitesi ortalamanın üstünde. Ekran da sadece sunduğu görüntüleme alanıyla değil; oranı, parlaklığı ve renk canlılığıyla beklentileri karşılıyor. HDR ve 120Hz gibi teknolojilerin bulunmamasının eksikliği fazla hissedilmiyor. Ses sistemi oldukça başarılı. Snapdragon 750G işlemci ve diğer donanım bileşenleri günlük işler ve eğitim odaklı faaliyetler için çoğu durumda yeterli oluyor. Pil performansı ise çok iyi seviyede bulunuyor, ancak kutudan çıkan güç adaptörüyle şarj işlemi normale göre daha yavaş, bunu belirtmekte fayda var. Ön ve arka kameraları bir tablette beklenecek seviyede, özellikle ön kamera görüntülü görüşmeler için iyi bir iş çıkarıyor.

Yazılım tarafında sunulan özellikler ve S Pen desteği, Galaxy Tab S7 FE’yi öğrenciler için kullanışlı bir cihaz hâline getiriyor. Çizim ve bunun gibi işler için de ek masrafa girmeden iyi bir araç elde edebilirsiniz. Eğer bütçeniz 5000 TL seviyesine çıkmaya uygunsa ve büyük ekranlı ve ihtiyaçlarınıza cevap verecek bir tablet arıyorsanız, Galaxy Tab S7 FE değerlendirme listenizde olmalı.

Samsung Galaxy Tab S7 FE
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

İLGİLİ HABERLER